6 valkuilen energie overstappen

Door regelmatig te veranderen van energieleverancier kun je jaarlijks honderden euro’s besparen op je energierekening. Het klinkt vrij simpel. Tegen de tijd dat je huidige contract afloopt ga je op zoek naar de nieuwste goedkoopste deal en je stapt over. In theorie werkt het ook zo, maar er zitten toch een aantal addertjes onder het gras. Hier vind je 6 valkuilen waar je beter goed op let voordat je besluit een andere energieleverancier te nemen.

 

Valkuil 1: verschil contractaanvraag en leveringsdatum

Je hebt netjes je huidige contract gecontroleerd en de einddatum vastgesteld. Het kan echter zijn dat de datum dat je contract daadwerkelijk afloopt niet overeenkomt met de datum dat je hem hebt aangevraagd. Officieel gaat een nieuw contract pas in op de datum dat de eerste energie is geleverd. Als je je contract per abuis vroegtijdig opzegt, kan dit betekenen dat je een opzegvergoeding moet gaan betalen en dat je niet meer in aanmerking komt voor de actiekorting die je beloofd was bij het afsluiten. Wil je volledig zeker zijn, dan neem je contact op met je huidige leverancier en vraag je ze om de informatie. Het beste krijg je het ook zwart op wit, zodat er nooit misverstanden over kunnen bestaan.

 

Valkuil 2: opzegvergoedingen

Als je huidige contract is afgesloten voor onbepaalde tijd, dan zal er geen sprake zijn van opzegvergoedingen. Het is altijd goed om dit toch voor de zekerheid te controleren, maar als het goed is zal je alleen te maken krijgen met een opzegtermijn. Het je een contract voor een bepaalde tijd afgesloten, dan is het verstandig de opzegvergoeding goed te controleren. Deze kan namelijk als je niet goed oplet oplopen tot €125. Daarbij komt dat je deze kosten moet betalen over elke energiesoort die je ontvangt, dus is je contract voor stroom en gas, dan zal dit maximaal €250 zijn. De kosten worden vastgesteld door de Autoriteit Consument en Markt en mogen dus in geen geval hoger zijn.

 

Valkuil 3: vermijd bepaalde vergelijkingssites

Energievergelijkingssites bestaan natuurlijk om geld op te leveren. Jij als gebruiker merkt daar weinig van, want jij hoeft niets te betalen. Vergelijkingssites krijgen echter geld van de energieleveranciers als er bijvoorbeeld een contract wordt afgesloten of als ze zich willen aansluiten bij de website. Dit kan in sommige gevallen betekenen dat een bepaalde vergelijkingssite zal proberen jou een contract af te laten sluiten met een bepaalde leverancier, zodat ze hier geld voor kunnen vangen. De resultaten die je zal zien zijn dan dus niet objectief en dat is gevaarlijk. Controleer of de website onafhankelijk is en het Keurmerk Objectief Vergelijken heeft ontvangen. Dit geeft je de garantie dat de website te vertrouwen is.

 

Valkuil 4: de beste deal nu is dat over een half jaar misschien niet meer

De energieprijzen veranderen elk half jaar. Deze worden op 1 januari en 1 juli bekendgemaakt door de energieleveranciers. De verandering wordt beïnvloed door de overheid die de belastingen bepaalt, de leverancier die hun eigen prijs voor energie bepaalt en de netbeheerder die de netbeheerkosten vastlegt. Voordat je prijzen gaat vergelijken is het dus erg verstandig om de prognose te bestuderen en je nieuwe contract hierop in te stellen. Wordt bijvoorbeeld een grote stijging in energieprijzen voorspeld, dan kun je misschien het beste nu al kiezen voor een contract met vaste tarieven.

 

Valkuil 5: de prijzen en voorwaarden

Het is erg belangrijk dat je de prijzen die gegeven worden op vergelijkingssites goed controleert en dat je ervoor zorgt dat deze volledig worden gegeven. De netwerkbeheerder bepaalt de prijzen voor de transportkosten, de meterhuur en de aansluiting. De overheid is verantwoordelijk voor alle belastingen (btw, Energiebelasting en de Opslag Duurzame Energie). De energieleverancier bepaalt vervolgens haar eigen prijs voor de energie die het levert. Dit is vaak afhankelijk van de markt en de situatie omtrent de vraag naar energie en het aanbod. Controleer dus of al deze onderdelen bij de prijs zijn inbegrepen, anders krijg je van de resultaten geen exact idee van wat je uiteindelijk voor de verschillende overeenkomsten zal betalen.

 

Valkuil 6: vergeet gas niet

Vervolgens zal je zien dat de prijzen die je krijgt van vergelijkingswebsites vaak zijn gebaseerd op de prijs per kWh. Dit is alleen voor stroom. Energieleveranciers kunnen je elektriciteit aanbieden soms wel met 50 procent korting en dit is natuurlijk direct aantrekkelijk. Deze korting krijg je vervolgens niet op het gas dat je geleverd krijgt, maar dit wordt in de aanbieding niet vermeld. Als je dit niet goed in de gaten hebt, kan het zijn dat je door de hogere gasprijzen alsnog duurder uit bent.

 

Vergelijk offertes

Nu je je bewust bent van alle valkuilen waar je mee te maken kunt krijgen als je energieprijzen gaat vergelijken, dan ben je klaar om te beginnen met je vergelijking. Dit doe je gemakkelijk door onze onafhankelijke vergelijkingstool te gebruiken. Zo weet je in een korte tijd of jij ook honderden euro’s kan gaan besparen op je energierekening.

energie

Verwachting energieprijzen

We kunnen geen van allen de toekomst voorspellen om te weten wat er met de energieprijzen gaat gebeuren. Om deze reden kunnen …