Aandachtspunten overstappen energie

Het klinkt zo makkelijk: je vult je gegevens in in een energievergelijkingswebsite en de resultaten rollen naar voren. Het enige dat je hoeft te doen is het vergelijken van wat de energieleveranciers je bieden en je vindt in geen tijd de beste deal. Vervolgens ga je heel veel geld besparen door over te stappen op een andere leverancier. In theorie gaat het vergelijken van energieleveranciers ook zo. Echter en zijn een aantal aandachtspunten waar je het beste rekening mee houdt voordat je klakkeloos besluit over te stappen.

 

Aandachtspunten huidige contract

Het is verstandig om je huidige contract goed te bekijken voordat je over gaat op vergelijken. Let op de volgende aandachtspunten zodat je zeker weet dat je de stap kunt maken.

 • De einddatum: als de einddatum van je contract nog te ver vooruit is heeft overstappen nu nog geen zin. Vaak wordt aangeraden hier 6 tot 8 weken voordat je contract afloopt mee te beginnen.
 • Opzegtermijn: controleer de opzegtermijn en -voorwaarden goed. Stap je eerder over, dan kan je leverancier een opzegvergoeding vragen.
 • Onbepaalde tijd: is het contract afgesloten voor onbepaalde tijd, controleer dan goed of er consequenties zijn wanneer je overstapt. Als het goed is zou dit niet zo moeten zijn en moet je de overstap probleemloos kunnen maken, zij het met een opzegtermijn.

 

Aandachtspunten wat betreft de vergelijkingswebsite

Vergelijkingswebsites zijn natuurlijk niet in het leven geroepen om gratis informatie te verlenen. Jij als gebruiker betaalt niets, maar de eigenaar van de website wil er wel graag geld aan verdienen. Daarom is het belangrijk je vergelijkingswebsite goed te controleren op de volgende aandachtspunten voordat je deze gaat gebruiken.

 • Is de website onafhankelijk: als de website niet specificeert dat ze onafhankelijk zijn, dan is er een grote kans dat er op de achtergrond overeenkomsten lopen met verscheidene energieleveranciers. De resultaten die je dan krijgt zullen niet volledig subjectief zijn, maar geformuleerd om jou een bepaalde overstap te laten maken.
 • Heeft de website een keurmerk: als de website het Keurmerk Objectief Vergelijken heeft ontvangen dan weet je zeker dat ze zijn getest op betrouwbaarheid, dienstverlening en klantgerichtheid.
 • Welke informatie wordt gevraagd: hoe meer informatie een vergelijkingswebsite vraagt hoe beter. Je zal dan alleen resultaten ontvangen die precies aansluiten op je huidige situatie.
 • Waaruit bestaan de getoonde prijzen: het is belangrijk dat de prijzen die getoond worden inclusief alle kosten zijn, zodat je precies weet waar je aan toe bent. Is dit niet het geval, dan moet je hier rekening mee houden bij je vergelijking, anders valt de uiteindelijke prijs anders uit dan je had verwacht.
 • Hoeveel leveranciers worden vergeleken: je krijgt alleen een compleet beeld van wat de markt jou aanbiedt als de vergelijkingswebsite de resultaten laat zijn van alle, of het grotendeel van de Nederlandse energieleveranciers.

 

Aandachtspunt energiemarkt

De energiemarkt verandert constant en elk half jaar worden de energieprijzen hierop aangepast. Deze nieuwe prijzen worden elke 1 januari en 1 juli doorgegeven en veranderd. Het nieuws en de voorspelling omtrent de energieprijzen kunnen doorslaggevend zijn voor het maken van een aantal belangrijke beslissingen. Zorg er daarom voor dat je volledig op de hoogte van de huidige energieprijzen en de prognose voor het komende halve jaar. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je liever een contract afsluit met vaste termijnen of voor onbepaalde tijd.

 

Aandachtspunten nieuwe contract

Voordat je je nieuwe energieleverancier kiest, is het belangrijk te bedenken dat goedkoop niet altijd het beste is. Controleer het nieuwe voorgestelde contract daarom op de volgende aandachtspunten.

 • De looptijd: het kan voorkomen dat je alleen van een bepaalde aanbieding gebruik mag maken als je en contract aangaat met een langere looptijd.
 • De voorwaarden: de aanbieding kan erg aantrekkelijk lijken, maar als de voorwaarden niet gunstig zijn, dan kun je beter niet met die leverancier in zee gaan. Denk hierbij aan de tarieven, de betaalmethoden en de serviceverlening. Controleer ook of de prijs die je ziet inclusief alle belastingen en netbeheerkosten is.

 

Aandachtspunten overstap

Heb je besloten over te stappen? Dan is het zwaarste werk achter de rug. Er zijn alleen nog de volgende aandachtspunten om niet te vergeten.

 • Meterstanden: geef je nieuwe leverancier tijdig je huidige meterstanden door. Ze zullen hier op een gegeven moment zelf om vragen. Doe je dit niet, dan zal er een schatting worden gemaakt en dat kan onvoordelig uitpakken.
 • Eindnota: je oude leverancier zal je een eindnota sturen. Hieruit moet blijken of je moet bijbetalen of dat je teveel hebt betaald. Controleer de gegevens op deze eindnota goed voordat je er akkoord mee gaat.

 

Vergelijk offertes

Onze onafhankelijke vergelijkingstool kan je in een korte tijd vertellen of jij ook geld kunt besparen door over te stappen naar een andere energieleverancier.

 

 

energie

Verwachting energieprijzen

We kunnen geen van allen de toekomst voorspellen om te weten wat er met de energieprijzen gaat gebeuren. Om deze reden kunnen …