Alle netbeheerders elektriciteit

Op het ogenblik dat je over een aansluiting op het elektriciteitsnet beschikt is er niet één, maar zijn er wel twee partijen waar je (achter de schermen) diensten van afneemt. Enerzijds is er uiteraard de energieleverancier, maar een minstens even belangrijke rol is er weggelegd voor de netbeheerder. Deze laatste is namelijk niet alleen verantwoordelijk voor de realisatie, maar ook voor het beheren van het elektriciteitsnet in de regio waar jij woonachtig bent. Toch denken veel mensen nog altijd dat beide partijen één en hetzelfde bedrijf zijn. Wil jij graag niet  alleen te weten komen wat een netbeheerder nu precies doet, maar ook van welke partij jij nu precies gebruik maakt voor jouw elektriciteit? Lees dan snel verder en we vertellen het je graag op deze pagina!

Wat is het verschil tussen een netbeheerder en een energieleverancier?

In eerste instantie is het de moeite waard om even het verschil duidelijk te maken tussen een netbeheerder voor elektriciteit en een energieleverancier. Nochtans kunnen we het verschil eigenlijk al een beetje afleiden uit de twee benamingen. Een energieleverancier staat uitsluitend in voor de levering van elektriciteit. Dat is alles. Het oprichten van het elektriciteitsnetwerk in jouw buurt evenals het beheer er van is echter de verantwoordelijkheid van de netbeheerder. Dit is meteen de reden waarom je er wel eenvoudig voor kan kiezen om te veranderen van energieleverancier, maar een beroep doen op een andere netbeheerder in jouw buurt eigenlijk geen optie is. Hoe dan ook, wil je een duidelijk beeld krijgen van de verschillende netbeheerders die op de Nederlandse markt actief zijn? Wij hebben ze op deze pagina voor jou op een rijtje gezet!

Netbeheerder voor elektriciteit Coteq Netbeheer

De eerste netbeheerder voor elektriciteit in dit lijstje is de netbeheerder Coteq Netbeheer. Hij is niet alleen verantwoordelijk voor de aanleg, maar ook voor het beheer van de infrastructuur voor elektriciteit in Oost-Nederland. Ook het gas netwerk van deze regio valt onder de bevoegdheid van deze netbeheerder.

Netbeheerder voor elektriciteit Enduris

Enduris is één van de belangrijkste netbeheerders van Nederland. Hij staat dan ook in voor de infrastructuur op vlak van elektriciteit voor de volledige provincie Zeeland. De netbeheerder staat er om bekend aanzienlijke inspanningen te doen om de provincie te verzekeren van een betrouwbaar, stabiel en bovendien ook veilig elektriciteitsnetwerk. Ze is daar door de jaren heen bovendien ook uitstekend in geslaagd.

Netbeheerder voor elektriciteit Enexis

Enexis is verantwoordelijk voor een groot deel van de elektriciteitsnetten in Nederland. Ze is dan ook niet uitsluitend actief in de provinciale gebieden Groningen en Drenthe, maar ook in met name Overijssel, Noord-Brabant evenals Limburg.

Netbeheerder voor elektriciteit Liander

De netbeheerder Liander ging in het verleden door het leven als Continuon Netbeheer. Zij als netbeheerder verantwoordelijk voor de infrastructuur op vlak van elektriciteit voor niet alleen de provincie Gelderland, maar ook voor Noord-Holland. Daarnaast neemt ze ook niet onaanzienlijke delen van andere provincies zoals Flevoland, Friesland evenals Zuid-Holland voor haar rekening.

Netbeheerder voor elektriciteit RENDO Netwerken

De netbeheerder RENDO Netwerken staat in het bijzonder bekend omwille van haar uitgebreide gas netwerk. Echter is ze tevens de netbeheerder voor elektriciteit in de omgeving van de gemeenten Hoogeveen evenals Steenwijk.

Netbeheerder voor elektriciteit Stedin

Steden Netbeheerder BV ging vroeger door het leven onder de naam Eneco NetBeheer. Daar kwam echter op 1 juli 2008 verandering in. Stedin Netbeheer heeft als netbeheerder voor elektriciteit de verantwoordelijkheid over niet alleen het aanleggen, maar ook het onderhouden van het transportnet voor elektriciteit in de provinciale gebieden Friesland, Noord-Holland, Zuid-Holland evenals Utrecht en Limburg.

Netbeheerder voor elektriciteit Westland Infra

De laatste in dit rijtje met netbeheerders voor elektriciteit is Westland Infra. Het betreft hier de netbeheerder voor elektriciteit in de regio Westland. Daarenboven staat Westland Infra er ook om bekend om de aansluitingen voor energie te leveren voor zowel bedrijven als woningen.

Nieuwe netbeheerder voor elektriciteit bij verhuis

Zoals reeds aangegeven verwarren veel mensen nog steeds een netbeheerder met een energieleverancier. Dit zorgt er voor dat nog steeds de veronderstelling heerst dat het zomaar mogelijk is om te veranderen van netbeheerder. Uiteraard is dit niet zo. Een netbeheerder heeft zoals bovenstaand overzicht duidelijk heeft gemaakt steeds als taak om binnen een bepaalde regio de elektriciteit infrastructuur niet alleen aan te leggen, maar ook te beheren. Dit zorgt er voor dat overstappen naar een andere netbeheerder geen mogelijkheid is, althans niet wanneer je op dezelfde plaats blijft wonen. Bij verhuis wordt dat natuurlijk een compleet ander verhaal. In dat geval zal je zelfs automatisch met een nieuwe netbeheerder worden geconfronteerd. Voor de kosten die je moet betalen maakt dit echter eigenlijk niets uit.

energie

Verwachting energieprijzen

We kunnen geen van allen de toekomst voorspellen om te weten wat er met de energieprijzen gaat gebeuren. Om deze reden kunnen …