Besparen op energie met dubbel glas

Het komt tegenwoordig eigenlijk nog maar zelden voor. Wanneer je er echter voor kiest om te investeren in een oudere woning is het mogelijk dat daar nog altijd gewoon enkel glas in terug te vinden is. Op het eerste zicht lijkt dat geen probleem, maar wanneer aan het einde van het jaar de stroomfactuur na een strenge winter in de bus valt zal je, je mening moeten herzien. Er voor kiezen om te investeren in dubbel glas of nog beter, hoogrendementsglas kan er voor zorgen dat er een structurele meerwaarde wordt gerealiseerd voor wat het energieverbruik in je woning betreft. Ben je hier ook in geïnteresseerd en wil je graag te weten komen hoe ook jij kan besparen met dubbel glas? Lees dan snel verder en we vertellen je er graag alles over!

Wat is dubbel glas precies?

Tegenwoordig zijn er op de markt tal van uiteenlopende soorten glas terug te vinden. Dit zorgt er voor dat veel mensen een beetje verward worden. Wat is nu bijvoorbeeld het verschil tussen dubbel glas en hoogrendementsglas? In principe is de opbouw hetzelfde. Dit betekent dat zowel dubbel glas als hoogrendementsglas beiden bestaan uit twee glaslagen. Tussen deze twee lagen in is de zogenaamde spouw terug te vinden. Deze spouw is bij dubbel glas gevuld met lucht. Bij hoogrendementsglas is er een metalen coating aangebracht binnen in het glas waardoor de warmte beter binnen wordt gehouden. Bovendien is het mogelijk dat hoogrendementsglas bestaat uit het zogenaamde argonglas. Dit zorgt er voor dat de isolatiewaarde nog verder wordt verbeterd.

De keuze voor standaard dubbel glas of hoogrendementsglas

Bovenstaande maakt duidelijk dat we eigenlijk hoogrendementsglas moeten aanzien als een variant van het gewone dubbel glas. Wanneer je er voor kiest om enkele beglazing te laten vervangen door dubbel glas zal je ongeveer een drie keer betere isolatie van je woning weten te realiseren. Dat is uiteraard al meteen behoorlijk indrukwekkend, maar het kan nog veel beter. De keuze voor hoogrendementsglas zorgt er namelijk voor dat je huis geen drie keer, maar wel vijf keer energiezuiniger wordt. Op deze manier wordt je woning niet alleen veel energiezuiniger wat positief is voor het milieu, daarnaast is het ook nog eens zo dat je hier op middellange tot lange termijn echt heel veel geld door kan besparen.

Hoeveel kost dubbel glas?

Om te weten hoeveel geld je precies op middellange tot lange termijn kan uitsparen door een investering te doen in dubbel glas is het uiteraard belangrijk om even te kijken naar de kostprijs die er aan verbonden is. We hebben even de verschillende kosten van zowel gewoon dubbel glas als hoogrendementsglas voor jou op een rijtje gezet middels deze prijstabel:

Soort dubbel glas Gemiddelde kostprijs
Standaard dubbel glas Gemiddeld zo’n 63 euro per vierkante meter
HR+ glas Gemiddeld zo’n 78 euro per vierkante meter
HR++ glas Gemiddeld zo’n 87 euro per vierkante meter
HR+++ glas Gemiddeld zo’n 170 euro per vierkante meter

Zonwerend glas, een andere variant

Voor veel mensen is het niet alleen belangrijk dat ze de koude temperaturen tijdens de barre wintermaanden zoveel mogelijk buitenshuis weten te houden, daarnaast willen ze er ook nog eens voor zorgen dat de temperatuur tijdens de zomer niet te hoog oploopt in huis. Wanneer dit eveneens geldt voor jou en zeker indien je over een woning beschikt die op het zuiden is gericht is het misschien wel interessant om een investering in zonwerend glas te overwegen. Dit type van glas beschikt over een speciale filter die er voor zorgt dat het zonlicht weerkaatst waardoor ze de temperatuur in huis niet of slechts in veel beperktere mate zal beïnvloeden.

Hoeveel energie besparen met dubbel glas?

Besparen op energie met dubbel glas is uiteraard bijzonder interessant, maar hoeveel kan je nu precies besparen? Dit is sterk afhankelijk van het soort dubbel glas waarvoor je kiest. De gemiddelde besparing bij HR++ glas is ongeveer 24 kubieke meter gas per vierkante meter dubbel glas. Dit zorgt er voor dat er een besparing per vierkante meter glas kan worden gerealiseerd van ongeveer 12 euro wanneer we dit gaan vergelijken met enkel glas. Dit is een interessante besparing, maar het kan allemaal nog heel wat beter. Het wordt namelijk altijd aangeraden om dubbel glas pas toe te passen in een woning waarin er reeds werd geïnvesteerd in bijvoorbeeld de plaatsing van een goede isolatie voor de muren, het dak, etc. Wanneer je kiest voor een optimale isolatiewaarde voor je woning met dubbel glas kan je in het beste geval dan ook tot wel 5 keer meer besparen in vergelijking met enkel glas.

Alle voordelen van dubbel glas op een rijtje

Indien je er voor kiest om een investering te doen in dubbel glas voor je woning zal je meteen geconfronteerd worden met niet één, maar wel met meerdere interessante voordelen. Wij hebben de belangrijkste van deze voordelen alvast even voor jou op een rijtje gezet:

 

  • Dubbel glas verbetert het algemene comfort in huis. Koudebruggen kunnen worden voorkomen en dat maakt zeker tijdens de wintermaanden een aanzienlijk verschil.
  • Dubbel glas plaatsen zorgt voor een extra veiligheid voor je woning. Inbrekers wordt het leven op deze manier namelijk flink lastiger gemaakt.
  • Dubbel glas kenmerkt zich door een uitstekende kwaliteit en duurzaamheid. Niet voor niets geven het merendeel van de producenten van dubbel glas dan ook een garantietermijn van zomaar even 10 jaar op hun beglazing.
  • Door te kiezen voor dubbel glas wordt de kans op beslagen ramen aanzienlijk verlaagd. Alweer een extra frustratie die het hoofd kan worden geboden dus!

Energie besparen met dubbel glas? Absoluut!

Indien je woning nog over enkele beglazing beschikt zal je er rekening mee moeten houden dat je elke dag opnieuw wordt geconfronteerd met verschillende vervelende nadelen. Niet alleen zal je nooit kunnen rekenen op een echt behaaglijk klimaat in huis, daarnaast zal je stelselmatig teveel betalen voor je energieverbruik. Wil je hier een eind aan maken? In dat geval kunnen we je alleen maar aanraden om er voor te kiezen om een investering in dubbel glas of misschien nog beter, in hoogrendementsglas te overwegen.

Lees ook: subsidie dubbelglas

 

energie

Verwachting energieprijzen

We kunnen geen van allen de toekomst voorspellen om te weten wat er met de energieprijzen gaat gebeuren. Om deze reden kunnen …