Besparen op energie met HR ketel

De CV ketel waar je in je huis over beschikt doet uiteraard reeds vele jaren gewoon wat je er van verlangt. Dat is interessant, maar wellicht is de tijd toch rijp geworden om even te kijken naar één van de verschillende alternatieven die er op de markt zijn terug te vinden. Het mooiste voorbeeld hiervan is de HR ketel. Een dergelijke ketel genereert niet alleen meer warmte dan een traditionele CV ketel, daarnaast stookt ze ook zuiniger en wordt je woning ook nog eens sneller opgewarmd. Al deze verschillende factoren samen zorgen er voor dat een investering doen in een HR ketel niet alleen op korte, maar tevens ook op lange termijn een absolute aanrader is. Wil jij ook graag een investering doen in een HR ketel, maar zou je eerst graag een goed zicht hebben op de besparing die je op deze manier kan realiseren? Lees dan snel de informatie door die is terug te vinden op deze pagina!

Wat is een HR ketel precies?

In eerste instantie is het belangrijk om precies te weten wat een HR ketel nu exact is. Wel, een HR ketel of hoog rendement ketel zorgt er voor dat je door middel van condensatie van water een zeer hoge verbranding bereikt in de ketel. Het gevolg hiervan is dat je de vereiste energie voor het verwarmen van je woning veel zuiniger kan genereren. Een nieuwe HR ketel heeft dan ook in de praktijk een veel hoger rendement in vergelijking met de klassieke CV ketels en gasketels. Hou er wel rekening mee dat er vandaag de dag reeds verschillende soorten HR ketels op de markt zijn terug te vinden. Zo bestaan er reeds HR100, HR104 & HR107 uitvoeringen. Het maximaal te bereiken rendement is altijd afhankelijk van het type ketel. Het rendement kan dan ook variëren tussen de 100 en 107 procent.

Welke voordelen brengt een HR ketel met zich mee?

Wanneer je er voor kiest om een investering te doen in een HR ketel zal je merken dat je niet zomaar kan rekenen op een voordeel op vlak van energieverbruik en / of kosten. Er zijn namelijk nog heel wat interessante, extra voordelen verbonden aan een HR ketel waar veel mensen op het eerste zicht misschien niet voldoende bij stil blijven staan. Omwille van deze reden hebben we alle voordelen die zijn verbonden aan een HR ketel even uitgebreid voor jou op een rijtje gezet:

  • Door gebruik te maken van een HR ketel bespaar je 10 procent op het gasverbruik in vergelijking met een traditionele CV ketel;
  • Je huis warm stoken wordt niet alleen goedkoper, maar ook nog eens veel sneller;
  • HR ketels zijn veel veiliger in vergelijking met oude CV ketels omdat ze geen gas meer in je woning kunnen lekken;
  • Een HR ketel mag altijd aan blijven staan, je hebt nooit ook maar enig risico te vrezen bij een goede installatie;

Bovenstaande voordelen hebben er voor gezorgd dat veel mensen er de voorbije jaren reeds voor hebben gekozen om een investering te doen in een HR ketel. Is er dan helemaal geen enkel risico aan verbonden? Toch wel, we vertellen je hier graag alles over in het volgende stukje informatie op deze pagina.

Het kleine nadeel van een HR ketel

De kans is bijzonder groot dat bovenstaande voordelen je meteen hebben weten te overtuigen en je er bijgevolg ook direct voor wenst te kiezen om te investeren in een HR ketel. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat er ook één klein nadeel aan verbonden is. Het is namelijk zo dat een HR ketel in aankoop toch wat duurder is in vergelijking met een klassieke CV ketel. Daar staat evenwel tegenover dat het rendement zoals aangegeven een behoorlijk stuk hoger ligt waardoor deze extra kostprijs vrij eenvoudig kan worden terugverdiend. Ondanks het feit dat je voor een HR ketel dus wat dieper in de buidel moet tasten zal deze extra kostprijs zichzelf op korte termijn ongetwijfeld terugverdienen.

Wat is een HR combi ketel?

Buiten de standaard HR ketels is het ook zo dat je er voor kan kiezen om een investering te doen in een HR combi ketel. Het verschil tussen een dergelijke combi en de standaard variant is terug te vinden in het feit dat ze niet alleen kan zorgen voor verwarming voor de woning, maar ook nog eens warm water in huis realiseert. Op deze manier is het dus niet mogelijk om één, maar wel om twee keer een interessante besparing te verwezenlijken op je energiefactuur!

De verschillende soorten HR ketels met hun rendement

Om te kunnen achterhalen welke besparing je nu precies kan realiseren voor jouw woning indien je overgaat tot het kopen van een HR ketel is het belangrijk om te kijken naar het rendement dat deze oplevert. Op dit vlak onderscheiden we dus los van de combi variant twee verschillende opties, namelijk:

  • De HR+ ketels

Het betreft hier hoogrendementsketels die een extra energiezuinig label opgespeld hebben gekregen. Het minimale rendement dient in de basis bij deze versies zo’n 88,6 procent te bedragen. Dit betekent dat ze over een beperkter rendement beschikken in vergelijking met de top uitvoeringen, maar daar staat tegenover dat ze in aankoop wel een stukje voordeliger zijn.

  • De HR top ketels

De HR top ketels kunne over een aanzienlijk hoger rendement beschikken in vergelijking met de gewone HR en de HR+ uitvoeringen. Het gemiddelde rendement ligt bij deze exemplaren dan ook rond (minimaal) 96,3 procent. Los gezien van de combi uitvoeringen zijn dit type van HR ketels de duurste die er op de markt zijn terug te vinden. Ze leveren je doorgaans echter wel het beste rendement op.

Interessant of niet?

Besparen op energie is altijd interessant. De HR of HR+ ketels die op de markt zijn terug te vinden kunnen je daar ongetwijfeld behoorlijk bij helpen. Het vergt uiteraard een bepaalde investering, maar je zal merken dat de periodieke besparing die je op deze manier kan realiseren altijd een meerwaarde zal bieden aan niet alleen je woning, maar ook aan je portefeuille. Zo sla je twee vliegen in één klap!

energie

Verwachting energieprijzen

We kunnen geen van allen de toekomst voorspellen om te weten wat er met de energieprijzen gaat gebeuren. Om deze reden kunnen …