Besparen op energie met isolatie

De eerste tip die experts je altijd zullen geven wanneer je een besparing wil realiseren op je energiefactuur heeft betrekking tot investeren in isolatie. Veel mensen staan er niet bij stil, maar een niet geïsoleerd dak of een slecht of niet geïsoleerde gevel kost je op jaarbasis een behoorlijke som geld. Uiteraard zal je ook voor het plaatsen van isolatie even in de portefeuille moeten tasten, maar op middellange tot lange termijn is het financiële voordeel dat je op deze manier kan realiseren ronduit indrukwekkend te noemen. Zou jij ook graag je vaste kosten en dan in het bijzonder deze voor energie wat willen verlagen? Ben je daarom ook van plan om een investering te doen in isolatie? Wij vertellen je graag waar je precies rekening mee dient te houden en hoeveel de besparing die je kan realiseren precies kan bedragen.

Hoeveel besparen op energie door toepassen van isolatie?

De isolatiewaarde van je woning kan op verschillende manieren worden verbeterd. Vroeger werd er door mensen in het merendeel van de gevallen gedacht dat enkel en alleen het isoleren van het dak voldoende was. Dit is deels correct. Het eerste onderdeel van je huis dat je in principe altijd meteen moet isoleren is namelijk het dak. Via deze weg gaat er niet alleen bijzonder veel warme lucht verloren, daarnaast is het ook één van de meest complexe onderdelen van je woning om te isoleren. Toch betekent dit niet dat het isoleren van je dak alleen voldoende is, in tegendeel.

We weten dat warme lucht namelijk over een stijgende werking beschikt. Dit betekent uiteindelijk dat ze inderdaad de woning zal verlaten via het dak, maar de weg naar het dak is lang. Wanneer de warme lucht omhoog trekt langs een niet geïsoleerde gevel is het logisch dat er ook via deze weg een aanzienlijke hoeveelheid warmte het huis zal verlaten. Sterker nog, zomaar even 30 procent van alle warme lucht in huis zal bij een niet geïsoleerde gevel het dak nooit weten te bereiken omdat ze dan reeds verloren is gegaan. Dit maakt in één klap duidelijk dat het zo optimaal mogelijk isoleren van je huis altijd een interessante keuze is.

Ben je ondertussen wel overtuigd van het belang van isoleren? Wil je echter graag een concreet beeld hebben op de gemiddelde besparing die isoleren kan realiseren? In dat geval zal het onderstaande overzicht voor jou ongetwijfeld bijzonder interessant blijken!

  • Het isoleren van een schuin dak bij een tussenwoning

De gemiddelde investering waar je hierbij rekening mee dient te houden is gelegen rond de 4.000 euro. Door het isoleren van een schuin dak met een verwarmde zolder kan je rekenen op een gemiddelde besparing op jaarbasis van zo’n 500 euro.

  • Het isoleren van de spouwmuur

Het toepassen van isolatie in de spouwmuur vereist een zeer beperkte investering. In principe is het isoleren van de spouwmuur het goedkoopste isolatiekarwei van de volledige woning. Voor het isoleren van een spouwmuur kan je dan ook rekenen op een gemiddeld prijskaartje van zo’n 800 euro. De jaarlijkse besparing die je hiermee kan realiseren bedraagt 200 euro.

  • Het isoleren van de vloer

Door het isoleren van de begane vloer wordt voorkomen dat er via deze weg warme lucht uit de woning ontsnapt. De gemiddelde investering voor het isoleren van een begane vloer bedraagt 1.400 euro. De jaarlijkse besparing die het toepassen van vloerisolatie met zich meebrengt is gelegen op zo’n 160 euro.

Belangrijke aandachtspunten om rekening mee te houden

De ene besparing die je op je energiefactuur kan realiseren door gebruik te maken van isolatie is absoluut de andere niet. Dit komt omdat verschillende factoren een rechtstreekse invloed kunnen hebben op het rendement van een bepaald type isolatiemateriaal. Wil jij er zeker van zijn dat jouw investering in isolatie voor je woning op de meest optimale wijze kan renderen? In dat geval is het absoluut van belang om rekening te houden met de onderstaande factoren:

  1. Hou rekening met de isolatiewaarde van het materiaal waarvoor je kiest. De exacte isolatiewaarde waar een bepaald materiaal over beschikt is sterk afhankelijk van het type isolatie. Vergelijk gerust de diverse materialen op de markt en bepaal zelf welke isolatiewaarde nu het beste is. Let op, de hoogst mogelijke isolatiewaarde wordt uitsluitend gerealiseerd door materialen waarvoor je behoorlijk diep in de buidel moet tasten. Hou ook hier dus zeker en vast rekening mee.
  2. Niet alleen de isolatiewaarde van het materiaal is van belang, ook de dikte kan een niet onbelangrijke rol spelen in de mate waarin het onderdeel van je woning kan worden geïsoleerd. Uiteraard is dit wel steeds afhankelijk van het soort isolatiemateriaal waarvoor je op het einde van de rit zal kiezen.
  3. Is de isolatie die zich reeds in je woning bevindt niet verouderd of bijvoorbeeld aangetast door vocht? Het komt zeer vaak voor dat mensen denken dat hun huis goed is geïsoleerd terwijl de realiteit helemaal anders is. Durf daarom zeker te kijken naar hoe lang bepaalde isolatie reeds in de woning is geïmplementeerd. Elk isolatiemateriaal beschikt over diens eigen specifieke levensduur.
  4. In bepaalde omstandigheden is het plaatsen van een dampscherm vereist. Vergeet dit niet. Het dampscherm zal het isolatiemateriaal beschermen tegen vocht. Vochtig isolatiemateriaal verliest een cruciaal deel van haar isolatiewaarde waardoor je investering nooit meer optimale potentieel zal weten te bereiken.

Besparen op energie met isolatie? Bijzonder interessant!

Bovenstaande maakt duidelijk dat er door het toepassen van energie heel wat kan worden bespaard. Een gemiddelde eengezinswoning die niet isoleert verbruikt op jaarbasis zomaar even 3300 kubieke meter gas voor verwarming. Wanneer we een vergelijkbare woning onder de loep nemen stellen we vast dat dit verbruik drastisch kan worden verlaagd tot zomaar even 600 kubieke meter gas. In totaliteit levert dat dan ook al snel een besparing op van een slordige 1.500 à 1.600 euro. Dit maakt duidelijk dat energie besparen door het toepassen van isolatie in huis altijd bijzonder interessant is.

energie

Verwachting energieprijzen

We kunnen geen van allen de toekomst voorspellen om te weten wat er met de energieprijzen gaat gebeuren. Om deze reden kunnen …