Besparen op energie met warmtepomp

De voorbije jaren hebben bijzonder veel mensen bewust de keuze gemaakt om een investering te doen in een bepaald type van warmtepomp. Toch moet het gezegd dat warmtepompen een beetje een vreemde eend in de bijt zijn. Ondanks het feit dat ze namelijk de uitstoot op vlak van CO2 aanzienlijk terug kunnen dringen is het wel zo dat ze gewoon op elektriciteit werken. Denk jij er ook over na om een investering te doen in een warmtepomp, maar is het voor jou niet helemaal duidelijk hoeveel je hiermee nu precies kan besparen? Wil je er bovendien zeker van zijn dat een warmtepomp wel echt de juiste keuze is? In al deze gevallen is het absoluut de moeite waard om even de informatie door te nemen die is terug te vinden op deze pagina!

Wat is een warmtepomp precies?

Een warmtepomp is een systeem welke haar warmte uit de lucht, bodem of het grondwater haalt waarna ze er een bruikbare temperatuur mee realiseert. Je moet er bij een investering in een warmtepomp wel steeds rekening mee houden dat ze een bepaald verbruik op vlak van elektriciteit genereert. Dit bekent in de praktijk dat het stroomverbruik in je woning zal toenemen… Die had je waarschijnlijk niet meteen zien aankomen!

Bovenstaande lijkt misschien niet zo interessant, maar er is ook een structureel voordeel aan verbonden. Er voor kiezen om een investering te doen in een warmtepomp zorgt er namelijk voor dat de CO2-uitstoot in je huis zomaar even met 40 procent zal dalen. Kies je voor het kopen van een hybride warmtepomp? Dan daalt ze zelfs met 60 procent. In Nederland zouden naar verwachting vandaag de dag reeds meer dan 180.000 mensen een warmtepomp hebben en dat aantal groeit nog elke dag.

Verschillende soorten warmtepompen

Vooraleer over te gaan tot het kopen van een bepaalde warmtepomp is het steeds van belang om er rekening mee te houden dat er op de markt tal van verschillende opties zijn terug te vinden. We onderscheiden op dit vlak dan ook de volgende soorten warmtepompen:

  • Een volledig elektrische warmtepomp;
  • Een hybride warmtepomp die samenwerkt met een hr-ketel op gas;

Een volledig elektrische warmtepomp staat in voor het verwarmen van je woning evenals het water in je douche en keuken. Bij een hybride warmtepomp is er sprake van een samenwerkingsverband met een hr-ketel op gas welke kan bijspringen op dagen waarin het bijvoorbeeld bijzonder koud is. Je moet er rekening mee houden dat een hybride warmtepomp heel wat voordeliger is op zich, maar er een extra kostprijs is vereist door de aankoop van een gasketel. Een warmtepompboiler voorziet tot slot enkel en alleen in warm water.

Waarom kiezen voor een warmtepomp?

Besparen op energie met een warmtepomp is tegenwoordig bijzonder populair. Erg veel mensen hebben dan ook inmiddels bewust de keuze gemaakt om te investeren in een dergelijk toestel. Wij hebben alle voordelen die een dergelijke investering met zich meebrengt alvast even voor jou op een rijtje gezet:

  • Je kan er behoorlijk wat mee besparen op je energiefactuur. De gemiddelde besparing zou bij het plaatsen van een warmtepomp zomaar even 25 procent bedragen.
  • Een warmtepomp is een systeem welke over een lange levensduur beschikt. Dit zorgt er voor dat ze niet alleen financieel interessant is op de korte, maar ook op de middellange tot lange termijn.
  • Afhankelijk van het type warmtepomp waarvoor je kiest kan je zomaar even tot wel 60 procent aan CO2-uitstoot uitsparen.
  • Een warmtepomp vereist in principe geen onderhoud. Dit zorgt er voor dat je er langdurig van kan genieten zonder dat je hoeft te vrezen voor hoge onderhoudskosten.

Zijn er ook nadelen aan verbonden?

Een investering doen in een warmtepomp kan je dus een behoorlijke besparing opleveren. Dat is mooi meegenomen, maar zijn er dan helemaal geen nadelen aan verbonden? Toch wel. Je moet er namelijk bij een investering in een warmtepomp rekening mee houden dat je deze kostprijs slechts op termijn zal terugverdienen. Het verst dan ook altijd eerst een behoorlijke financiële inspanning vooraleer je er de vruchten van kan plukken. Wel interessant om weten is dat je nog tot 2021 een subsidie kan verwachten voor een investering in een warmtepomp. Dit helpt om het financieel toch wat draaglijker te maken.

Goed, er zijn aan een investering in een warmtepomp dus ook enkele nadelen verbonden. Het eerste nadeel hebben we eigenlijk reeds aangegeven en gaat dus schuil in de aankoopprijs. Er is echter meer. Ook met de volgende nadelen moet je rekening houden wanneer je energie wil besparen door het plaatsen van een warmtepomp:

  1. Er kan een vergunning vereist zijn. Voor verschillende ‘open modellen’ van warmtepompen dient er een vergunning te worden aangevraagd vooraleer ze mag worden geplaatst.
  2. Een warmtepomp werkt op relatief lagere temperaturen. Dat zorgt er voor dat het toestel zelf in principe niet afziet en er een zeer lange levensduur kan worden gerealiseerd, maar anderzijds is het gevolg hiervan ook dat de radiatoren of bijvoorbeeld de buizen voor vloerverwarming aanzienlijk groter moeten zijn. Alleen op deze manier kunnen deze relatief lage temperaturen immers worden opgevangen.

Kan je leven met de bovenstaande nadelen en wil je graag op een efficiënte manier een structurele besparing op het energieverbruik in je woning realiseren? In dat geval is het altijd de moeite waard om een investering in een warmtepomp te overwegen.

Energie besparen met warmtepomp, interessant of niet?

Veel mensen worden voor wat een investering in een warmtepomp betreft afgeschrikt door het feit dat ze een bepaald verbruik op vlak van elektriciteit realiseert. Toch is dat nergens voor nodig. Globaal gezien is een warmtepomp plaatsen in je woning namelijk niet alleen gunstig voor het milieu, je zal er ook altijd een (extra) interessante besparing mee weten te realiseren. In het bijzonder omdat je tegenwoordig nog altijd aanspraak kan maken op het verkrijgen van een subsidie voor een investering in een warmtepomp kan er worden geconcludeerd dat een dergelijk systeem een absolute meerwaarde betekent voor je huis. Dit bovendien niet alleen tegenwoordig, maar zeker ook in de toekomst!

 

energie

Verwachting energieprijzen

We kunnen geen van allen de toekomst voorspellen om te weten wat er met de energieprijzen gaat gebeuren. Om deze reden kunnen …