Dag- en nachttarief energie

Dag- en nachtstroom; het klinkt enigszins ouderwets en doet herinneren aan moeder die vroeger alleen de wasmachine ’s nachts aandeed. Deze tarieven zijn ingevoerd in de jaren ’60, toen het stroomnet overdag niet altijd de vraag aankon. Door mensen ’s nachts een goedkoper tarief te bieden, werd deze druk op het netwerk overdag verlicht. Vandaag de dag is dit probleem echter niet meer actueel en kan het stroomnet de vraag makkelijk aan. Toch bestaat er vaak nog steeds een dag- en een nachttarief en kun je dit gebruiken om zuiniger met je energie om te gaan.

Wat is het dag- en het nachttarief?

Er bestaan dus twee tarieven voor het afnemen van energie van je leverancier. Het nachttarief, dat in de meeste provincies loopt van 23:00 uur ’s nachts tot 07:00 uur ’s ochtends is lager dan het dagtarief dat de overige uren geldt. Wat dit verschil precies is wordt bepaald door je energieleverancier. De tarieven kun je dan ook het beste bij hen opvragen. Gemiddeld gezien is het nachttarief 40 procent lager dan het dagtarief. In de volgende tabel vind je de gemiddelde prijzen per kWh voor deze verschillende tarieven. Houd er wel rekening dat deze dus per energieleverancier zullen verschillen.

Soort tarief Prijs per kWh
Dagtarief of enkeltarief €0.1872
Nachttarief of dubbeltarief €0.1123

 

Heb jij deze optie?

Je kunt op twee manieren controleren of je gebruik kunt maken van deze optie. De belangrijkste is door te kijken naar je energiemeter. Deze dient twee meters te hebben, anders kan jij nooit gebruik maken van nachtstroom. Heb jij wel een dubbele meter, of een slimme meter, dan is de kans groot dat je wel gebruik kunt maken van dag- en nachtstroom. Een andere manier om dit zeker te stellen is door je energieleverancier te bellen. Deze maken onderscheid tussen enkelstroom en dubbelstroom. Als jouw contract meldt dat je alleen gebruik kunt maken van enkelstroom, dan zal je maar één tarief voor je energie betalen, ongeacht wanneer je die gebruikt. Als je een dubbele- of slimme meter hebt, dan kun je dit bij je leverancier omzetten naar dubbelstroom, mocht je dit nog niet hebben.

De besparingen

Over het algemeen zijn de besparingen die je maakt door over te stappen op een dubbeltarief niet erg groot. Jaarlijks komen deze neer op zo’n €5. Je kunt deze besparing veel interessanter maken als je hier verstandig mee omgaat. Doe de apparaten die veel stroom gebruiken dus alleen ’s nachts aan. Denk hierbij aan je vaatwasser, je wasmachine en droger. Ook kun je proberen overdag zo min mogelijk stroom te gebruiken. Dit is vooral als je veel weg bent geen probleem. Op die manier kun je verstandiger met je stroomgebruik omgaan en een besparing maken op je jaarlijkse energiekosten.

Wanneer is een dubbeltarief het meeste geschikt

Als in jouw huishouden de gehele dag stroom wordt gebruikt, dan zal je niet veel profijt hebben van het verschillende dag- en nachttarief. Dit zal het geval zijn voor grote gezinnen of huishoudens waar altijd iemand thuis is. In dat geval kun je overwegen alleen voor enkelstroom te betalen. Als er bij jou thuis overdag regelmatig niemand thuis is, als je alleen woont of als je het geen probleem vindt om overdag minder stroom te proberen te gebruiken, dan kan een dubbeltarief aantrekkelijk zijn voor jouw situatie.

De verschillende meters

Heb jij een enkele energiemeter, dan kun jij dus nooit een dubbeltarief gebruiken tenzij je deze meter vervangt voor een dubbele- of een slimme meter. Het heeft echter weinig nut om deze nu aan te schaffen omdat elk huishouden in Nederland voor 2020 automatisch zo’n slimme meter zal ontvangen. In het geval je een enkele meter hebt kun je dus het beste nog even wachten totdat jij aan de beurt bent.

 

Andere manieren om bewuster met je energie om te gaan

Voor de meeste huishoudens levert het dubbeltarief weinig voordeel op. Er zijn ook andere manieren waarop je bewuster kunt omgaan met je energieverbruik.

  • Je thermostaat: als je je thermostaat dagelijks 1 graad lager zet kun je op jaarbasis al €60 besparen op je energierekening.
  • Warmte behouden: de beste manier om energie te besparen is door te zorgen dat de warmte die je stookt binnen blijft. Dit doe je door bijvoorbeeld tochtstrips rondom je ramen en deuren te plaatsen of een warmte reflecterende folie achter je radiatoren.
  • Energiebesparende maatregelen: wil je verder gaan dan kun je de isolatiewaarde van je woning eens goed bekijken en de gedeeltes waar je het meeste warmte verliest beter laten isoleren. Dit zijn je muren, je vloer, je ramen en het dak. Deze maatregelen worden door de overheid gesubsidieerd.
  • Zuinigere apparaten: oude apparaten gebruiken meer stroom. Door bijvoorbeeld je cv-ketel te vervangen door een nieuwe hr-ketel kun je jaarlijks flink besparen en zal je CO2-uitstoot aanzienlijk verlagen.

 

Vergelijk offertes

Gebruik hier onze onafhankelijke vergelijkingstool om aanbiedingen van verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken.

energie

Verwachting energieprijzen

We kunnen geen van allen de toekomst voorspellen om te weten wat er met de energieprijzen gaat gebeuren. Om deze reden kunnen …