Energie overstappen

Aangeraden wordt om minstens elk jaar een keer energieleveranciers te vergelijken. Zo’n vergelijking vertelt je wat de huidige energieprijzen per leverancier zijn, welke aanbiedingen ze geven als je bij hen een contract afsluit en dus uiteindelijk welke energieleverancier voor jou het voordeligste is. Doe je dit niet, dan wordt je huidige contract automatisch verlengd en kan het dus zijn dat je te veel betaalt. Elk half jaar op 1 januari en 1 juli worden namelijk de nieuwe variabele energieprijzen aangekondigd door de energieleveranciers. Deze worden onder andere beïnvloed door de hoogte van de belastingen, de vraag en aanbod situatie en ook de energieleveranciers zelf kunnen hun tarieven veranderen. Pak dus je contract erbij en kijk wanneer deze afloopt. Breekt deze datum binnen 6 tot 8 weken aan, of heb je een contract voor onbepaalde tijd, dan kun je nu beginnen met vergelijken.

 

Het vinden van de juiste site

Er staan een groot aantal vergelijkingssites tot je beschikking die allen beweren het beste te zijn. En je zal zien dat de uitkomsten kunnen verschillen per site, ook al vul je alle informatie exact op dezelfde manier in. Waar je op moet letten is dat de site onafhankelijk is. Dit is erg belangrijk want dit houdt in dat ze er geen baat bij hebben als jij overstapt. Ook is er dan geen sprake van overeenkomsten tussen de energieleverancier en de vergelijkingssites. Alleen op een onafhankelijke site kun je eerlijke en betrouwbare antwoorden vinden. Als je ook tussen de onafhankelijke sites verschillen ziet in de resultaten, dan hoef je je niet ongerust te maken. Vaak zijn deze niet groter dan een paar tientjes. Redenen hiervoor zijn bijvoorbeeld verschillen in de manier waarop de prijzen worden afgerond of de berekening van bijvoorbeeld de netbeheerkosten. Als je een zo compleet mogelijk overzicht wilt zien, dan kies je een grote onafhankelijke vergelijkingssite met zoveel mogelijk aangesloten energieleveranciers.

 

Tips bij het vergelijken

Je kunt de volgende tips gebruiken als het tijd is om te beginnen met vergelijken. Op deze manier kun je jezelf beter voorbereiden en zal je de meest accurate antwoorden krijgen van de vergelijkingssites.

  • Verzamel alle relevante informatie: als je zo veel mogelijk informatie exact invult in de vergelijkingssites, dan zullen de resultaten ook preciezer zijn. Pak daarom je huidige contract en je meest recente jaarrekening erbij, zodat je alle belangrijke gegevens binnen handbereik hebt.
  • Bedenk van tevoren wat je zoekt: vervolgens ga je jezelf afvragen welke eisen je hebt van je energieleverancier. Door dit te doen kun je doelgerichter zoeken. Als je al weet dat je alleen groene stroom wilt gebruiken, dan heeft het geen nut om leveranciers in je resultaten te zien die alleen grijze stroom verkopen. Ook de manier waarop het tarief wordt bepaald is belangrijk. Wil je een contract met een vast tarief of met een variabel tarief? Door uit te sluiten wat je niet wilt, zal je alleen resultaten krijgen met aanbiedingen waar je wel in bent geïnteresseerd.
  • Begin met vergelijken: nu kun je beginnen met vergelijken en omdat je van tevoren al hebt besloten wat je wilt en je alle informatie bij de hand hebt, zal dit snel en makkelijk gaan. Je kunt je gegevens meestal binnen een paar minuten al invullen en de resultaten komen praktisch direct naar voren. Vaak worden deze gerangschikt op de laagste prijs eerst.
  • Bekijk de voorwaarden: het is belangrijk dat je vervolgens niet direct de goedkoopste aanbieding accepteert. Regelmatig zijn de contracten verbonden aan een aantal voorwaarden en kan het maar zo zijn dat je zo’n goedkoop contract aangeboden krijgt omdat je deze moet afsluiten voor minstens 3 jaar. De beste deal is dus lang niet altijd de goedkoopste deal. Houd dit in je achterhoofd en kijk verder dan alleen de prijs.
  • Overstappen: overstappen is vervolgens erg makkelijk en deze taak zal voor het grootste gedeelte voor je geregeld worden door je nieuwe leverancier.

 

De prognose energieprijzen 2018

Als nu de tijd is aangebroken voor jou om prijzen te gaan vergelijken, dan is het verstandig om te kijken wat de prognose is voor de energieprijzen het komende half jaar of jaar. Dit kan bijvoorbeeld bepalen wat voor contract je afsluit. Wat betreft de prognose voor 1 januari 2018 wordt aangegeven dat de prijzen zullen stijgen. De grootste bijdrager zijn de belastingen die stapsgewijs zullen worden verhoogd. Hiermee wil de overheid ervoor zorgen dat mensen kritisch gaan kijken naar hun persoonlijke energieverbruik en maatregelen zullen nemen om deze te verlagen. Het geld dat hierdoor vrijkomt zal worden geïnvesteerd in het ontwikkelen van duurzame energie. De belastingen zullen niet alleen de volgende periode worden verhoogd, maar dit zal zo zijn totdat het gewenste niveau is bereikt. Daarom is er een grote kans dat de energieprijzen de eerste jaren niet zullen zakken. Misschien is het afsluiten van een contract met vaste tarieven dan het beste?

 

Vergelijk offertes

Als je nu wilt weten of overstappen voor jou de beste keuze is, dan kun je je gegevens in onze onafhankelijke vergelijkingstool invullen. Je zal dan snel in een handig overzicht kunnen zien of jouw energieleverancier nog steeds de beste deal voor jou aanbiedt of dat het beter is om over te stappen.

 

 

energie

Verwachting energieprijzen

We kunnen geen van allen de toekomst voorspellen om te weten wat er met de energieprijzen gaat gebeuren. Om deze reden kunnen …