Energie prijs per kWh

Wanneer je energie koopt, dan koop je dit bij een energieleverancier. Vaak bestaat het contract uit gas en elektriciteit, maar je kunt ze ook apart afsluiten. Je gasgebruik wordt berekend in kubieke meter en je elektriciteit in kilowattuur. Bij het afsluiten van je contract geef je je gemiddelde energieverbruik door en daarop wordt een prijs gebaseerd. De prijs van gas en elektriciteit verandert elk half jaar. Dit heeft te maken met bijvoorbeeld de politieke omstandigheden en de situatie op de energiemarkt. Hier lees je over de opbouw van de huidige energieprijs per kWh, over hoe deze tot stand komt en over wat wordt voorspeld voor de volgende periode.

 

De prijs voor elektriciteit per kWh

De prijs per kWh voor stroom verandert dus elk half jaar en dit wordt elke 1 januari en 1 juli bekendgemaakt. Daarnaast hanteren verschillende leveranciers ook verschillende tarieven. Dit doen ze om met elkaar te kunnen concurreren en om hun eigen winstpercentages zeker te stellen. Op dit moment ligt het gemiddelde op €0.1872 per kWh. Deze prijs bestaat uit drie componenten, namelijk belastingen, netbeheerkosten en de eigenlijke prijs voor energie. De onderstaande tabel geeft deze opbouw weer inclusief de bijdrage van de drie onderdelen.

 

Bijdrager Prijs Bijdrage
Belastingen bepaald door de overheid €0.0824 44 procent
Energieprijs bepaald door de leverancier €0.0693 37 procent
Netbeheerkosten bepaald door de netbeheerder €0.0355 19 procent
Totaal €0.1872 100 procent

 

Belastingen bepaald door de overheid

Elk jaar beslist te overheid hoeveel belastingen we moeten betalen over onze energie. De plannen maken ze bekend op Prinsjesdag en deze worden vervolgens op 1 januari het volgende jaar uitgevoerd. De belasting die je betaalt is de Energiebelasting en de Opslag Duurzame Energie. De Energiebelasting is destijds in het leven geroepen om mensen bewust te maken van hun eigen energieverbruik en hen aan te sporen maatregelen te nemen om dit te verlagen. Het geld dat wordt verzameld met de Opslag Duurzame Energie wordt geïnvesteerd in het opwekken van groene energie. Als laatste is er ook nog de btw die je betaalt. Dit doe je nadat alle componenten bij elkaar zijn opgeteld. De btw die je over energie betaalt is 21 procent. Alle belastingen nemen op dit moment 44 procent in van het totaalbedrag per kWh.

 

Energieprijs bepaald door de leverancier

De leverancier, dus degene die de energie inkoopt en verkoopt, is verantwoordelijk voor de prijs die je betaalt voor de energie zelf. Deze is afhankelijk van de vraag en het aanbod van dit moment en ook van de financiële situatie bij de energieleverancier. Elk half jaar kan de prijs worden bijgesteld, wat betekent dat je tarieven dan veranderen als je een contract hebt met variabele termijnen. De kale energieprijs neemt dus maar 37 procent in van de totaalprijs.

 

Netbeheerkosten bepaald door de netbeheerder

De derde partij die de prijs van energie kan beïnvloeden is de netbeheerder. Dit is het bedrijf dat verantwoordelijk is voor bijvoorbeeld het transport van de energie, de meterhuur en ook de aansluitkosten. De netbeheerder kan ook elk half jaar de prijzen aanpassen en netbeheerkosten nemen 19 procent in van de gehele prijs per kWh.

 

Variabele energieprijzen

De financiële bijdrage die je maakt voor de netbeheerkosten en de belastingen staan vast voor iedereen. Deze heb je simpelweg te betalen. De algehele energieprijs verandert echter elk half jaar doordat de energieleveranciers dan hun nieuwe prijzen bekendmaken. Het is dus heel goed mogelijk dat jij daarna niet meer de beste prijs betaalt voor jouw energie. De enige manier waarop je invloed kunt uitoefenen over het tarief dat jij betaalt voor je gas en elektriciteit is door de prijzen van de leveranciers met elkaar te vergelijken. Dit doe je door een onafhankelijke vergelijkingswebsite te raadplegen en te kijken of er betere deals zijn ontstaan sinds jij jouw huidige contract hebt afgesloten. Is dit het geval, dan kun je vrij makkelijk overstappen naar een nieuwe leverancier. Doe je dit elk jaar, dan kun je veel geld besparen en betaal je praktisch altijd de beste prijs voor jouw energie.

 

De toekomst

Het is natuurlijk niet mogelijk met zekerheid te zeggen wat de prijs per kWh in de toekomst zal zijn. Toch weten we al dat de overheid van plan is de komende twee jaar de belastingen aanzienlijk te gaan verhogen en met name de Opslag Duurzame Energie. Onze fossiele brandstoffen raken op en er moet een stabiel alternatief worden ontwikkeld voordat dit zo ver is. Op dit moment kunnen we in Nederland nog niet genoeg groene energie opwekken om het hele land mee te kunnen voorzien. Door zelf energiebesparende maatregelen te nemen en door te kiezen voor groene stroom kun jij ook een bijdrage leveren aan deze ontwikkelingen. De voorspelling voor de komende periodes is dus dat de energieprijs aanzienlijk zal stijgen.

 

Vergelijk offertes

Het maken van een vergelijking tussen energieleveranciers kan dus een zeer interessante uitwerking hebben. Wij hebben onze onafhankelijke vergelijkingstool ontwikkeld zodat jij snel kunt zien of je te veel betaalt voor jouw stroom.

 

 

energie

Verwachting energieprijzen

We kunnen geen van allen de toekomst voorspellen om te weten wat er met de energieprijzen gaat gebeuren. Om deze reden kunnen …