Energie vergelijken checklist

Aangezien de energieprijzen elk half jaar veranderen is het niet meer dan vanzelfsprekend dat je jouw contract hier regelmatig op aanpast. Er zijn echter nog heel veel huishoudens in Nederland die niet jaarlijks overstappen op een andere energieleverancier. Dit is eigenlijk vreemd, want dit kan je een flinke besparing opleveren. Daarnaast verandert de energiemarkt constant waardoor het misschien veel gunstiger is voor jou om de voorwaarden van je contract te veranderen. Met deze handige checklist zorg je dat je tijdens en na je vergelijking niets over het hoofd ziet.

Checklist energie vergelijken

Gebruik deze checklist bij het voorbereiden voor je vergelijking, het uitvoeren van de vergelijking en na de vergelijking om zeker te zijn dat je juiste beslissingen maakt en uiteindelijk tot de beste keuze komt.

 

Checklist voorbereiding vergelijking

 • Check je huidige contract: pak je huidige contract erbij en controleer wat de einddatum is. De beste tijd om te beginnen met vergelijken is 6 tot 8 weken totdat deze verloopt. Heb je een contract voor onbepaalde tijd, dan kun je dit doen wanneer het jou het beste uitkomt.
 • Check je meest recente jaarrekening: hier staat precies op wat jouw verbruik is per jaar. Deze gegevens heb je nodig wanneer je informatie invult in de vergelijkingswebsite.
 • Check de huidige marktsituatie: doe onderzoek naar de huidige energieprijzen en hoe deze zijn opgebouwd. Zo heb je alvast een klein idee van wat je kunt verwachten.
 • Check de meest recente prognose: er worden vaak prognoses gemaakt van wat de energieprijzen het volgende half jaar zullen gaan doen. Aan de hand van deze informatie kun je bepaalde beslissingen maken wat betreft het soort contract dat je wilt afsluiten.
 • Bepaal van tevoren je wensen: je kunt veel doelgerichter zoeken als je van tevoren besluit wat je wensen zijn. Wil je een contract met vaste- of variabele tarieven? Wil je gebruik gaan maken van grijze of groene stroom? Wil je een contract voor bepaalde- of onbepaalde tijd?

 

Checklist vinden goede vergelijkingssite

Het is natuurlijk belangrijk dat je een eerlijke en betrouwbare vergelijkingssite uitkiest die geen baat heeft bij jouw overstap. Met de volgende checklist kun je dit controleren.

 • Check of de website onafhankelijk is: alleen onafhankelijke websites kunnen je objectieve informatie geven. Staat nergens dat de site onafhankelijk is, dan is het mogelijk dat er op de achtergrond commerciële overeenkomsten gesloten zijn met bepaalde energieleveranciers.
 • Check of de website om voldoende informatie vraagt: hoe meer informatie je kunt ingeven, hoe geschikter de resultaten zullen zijn voor jouw situatie. Het is bijvoorbeeld altijd beter om je jaarlijkse verbruik handmatig door te geven dan dat dit wordt berekend aan de hand van je adres. Je zal dan een exacte prijs krijgen voor dat gebruik. Ook is het handig als er bepaalde filters bestaan waarmee je je zoekresultaten kunt versmallen.
 • Check waar de website geld aan verdient: een eerlijke website zal dit vermelden. Vaak krijgen ze een bepaald bedrag per contract dat ze afsluiten of betalen energieleveranciers om hun aanbiedingen te mogen adverteren.
 • Check of er voldoende leveranciers aangesloten zijn: je kunt alleen een compleet beeld krijgen van wat de markt jou kan bieden als de meeste energieleveranciers bij de website zijn betrokken.

 

Checklist tijdens de vergelijking

 • Vul zoveel mogelijk informatie in: de meest accurate en beknopte zoekresultaten krijg je als je zoveel mogelijk informatie invult en gebruik maakt van filters.
 • Check de voorwaarden: ga niet er niet direct van uit dat de goedkoopste aanbieder ook de beste is. Bekijk altijd de voorwaarden. Soms moet je bijvoorbeeld een contract afsluiten voor langere tijd om van een bepaalde aanbieding gebruik te mogen maken.
 • Check de leverancier: bekijk de website van de leveranciers en zoek naar punten zoals klantvriendelijkheid, contact en voorwaarden. Ook kan het handig zijn om te controleren of je je meterstanden online kunt invullen.

 

Checklist na de vergelijking

Nadat je een nieuwe leverancier hebt gevonden zijn er nog een klein aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

 • Neem tijdig contact op met de nieuwe leverancier: de leverancier zal voor jou het meeste werk uit handen nemen. Hier hebben ze echter wel de tijd voor nodig. Zorg dus dat je hier niet te lang mee wacht.
 • Check je meterstanden: de nieuwe leverancier zal je om je meterstanden vragen voor zowel gas als elektriciteit. Het is belangrijk dat je deze doorgeeft, anders zullen ze zelf een schatting voor je maken.
 • Check of je de eindnota hebt ontvangen: je voormalige leverancier zal je een eindnota sturen. Dit is een samenvatting van wat je hebt betaald en wat je hebt verbruikt. Controleer de gegevens goed. Vervolgens zal je of een bedrag bij moeten betalen of een bedrag terugkrijgen.

 

Vergelijk offertes

Heb je deze checklist goed doorgelopen dan kun je hier nu beginnen met het vergelijken van de energieprijzen. Onze onafhankelijke vergelijkingstool kan je snel aan de benodigde informatie helpen zonder dat je hiervoor betaalt of verplicht wordt tot aankoop.

energie

Verwachting energieprijzen

We kunnen geen van allen de toekomst voorspellen om te weten wat er met de energieprijzen gaat gebeuren. Om deze reden kunnen …