Energie vergelijken onafhankelijk

Het ziet ernaar uit dat de nieuwe variabele energieprijzen per 1 januari 2018 zullen stijgen. Deze prijzen worden elk half jaar aangekondigd (op 1 januari en op 1 juli) door de energieleveranciers. De grootste bijdrager aan de stijging komend jaar zijn de belastingen Opslag Duurzame Energie en de Energiebelasting. Deze worden jaarlijks bepaald en vastgezet door de overheid. Door de belastingen te verhogen wil de overheid ervoor zorgen dat iedereen kritischer gaat kijken naar hun energieverbruik en eventueel maatregelen zal nemen om deze te verminderen. Om die reden is dit niet de laatste keer dat de belastingen zullen worden verhoogd en heeft de overheid al aangekondigd dat het deze trend zal doorzetten in ieder geval tot en met 2019. Het is om deze reden dus met enige zekerheid te voorspellen dat de energieprijzen elk half jaar zullen stijgen totdat de overheid de belastingen op het juiste peil heeft gebracht.

 

Prijzen vergelijken

Dit is dus het moment om eens goed te kijken naar je energiecontract en deze op de bovengenoemde prognose af te stellen. Naast de stijging in de belastingen hebben de energieleveranciers ook aangekondigd hun prijzen te verhogen in 2018. Dit heeft voornamelijk te maken met vraag en aanbod. Het bedrag waarmee de verschillende energiebedrijven hun prijzen verhogen verschilt echter onderling. Door gebruik te maken van één of meer onafhankelijke vergelijkingssites zou het dus kunnen zijn dat jij een leverancier vindt die een lagere prijs aanbiedt dan wat je op dit moment betaalt bij je eigen leverancier. Het is dus erg verstandig om hier binnenkort eens goed de tijd voor te nemen.

 

Wat is onafhankelijk?

Wanneer je dit gaat doen is het essentieel dat je hiervoor een onafhankelijke vergelijkingssite gebruikt. Deze sites hebben namelijk geen deal met de energieleveranciers gesloten en hebben er dus geen voordeel aan als jij van energieleverancier verandert. Ze opereren volledig onafhankelijk en geven jou de informatie die niet wordt beïnvloed door eventuele overeenkomsten op de achtergrond. Houd er wel rekening mee dat de prijzen die je krijgt ook per onafhankelijke vergelijkingssite kunnen verschillen. Hier hoef je je geen zorgen over te maken, dit wordt teweeggebracht door bijvoorbeeld de afrondingsverschillen of ook de manier waarop de netbeheerkosten worden berekend. De verschillen zijn vaak maar klein en hebben dus niets te maken met een site die corrupt of onbetrouwbaar is.

 

Stapsgewijs vergelijken

Wanneer je de tijd hebt gevonden om aan je vergelijking te beginnen is het belangrijk dat je eerst de nodige informatie bij elkaar verzameld en dat je een paar beslissingen maakt voor jezelf. Alleen zo kun je de meest exacte prijzen vinden in de vergelijkingssites en voorkom je dus dat je appels met peren aan het vergelijken bent. Hier vind je stapsgewijs een plan waarmee je dit zo exact mogelijk kunt voorbereiden en uitvoeren.

  1. Kies het juiste moment: ook al veranderen de variabele energieprijzen op 1 januari, dat betekent nog niet dat jij dan ook al van leverancier kunt veranderen. Pak je huidige energiecontract erbij en kijk wanneer de looptijd is verlopen. Is deze datum nog niet aangebroken, dan begin je 6 tot 8 wegen voordat je contract is afgelopen met vergelijken. Zo kun je het oude en het nieuwe contract naadloos laten overlopen. Heb je een contract voor onbepaalde tijd, dan kun je deze elk moment opzeggen en dus elk moment beginnen met vergelijken.
  2. Je meest recente jaarrekening: heb je geconstateerd dat nu het moment is om met vergelijken te beginnen, dan pak je ook je meest recente jaarrekening erbij, zodat je je jaarlijkse energieverbruik bij de hand hebt. Hoe accurater de informatie die je kunt ingeven, hoe exacter de uitkomsten van de vergelijking zullen zijn.
  3. Het soort energie: vraag jezelf af of je bijvoorbeeld alleen aanbiedingen wilt zien van leveranciers die groene energie leveren. Door dit van tevoren te bepalen kun je de zoekresultaten aanzienlijk verminderen en dus de keuze makkelijker maken. Heb je geen voorkeur, dan kun je natuurlijk ook altijd alle leveranciers met elkaar vergelijken.
  4. Een vast- of een variabel tarief: een andere keuze die je hebt betreft de manier waarop het tarief wordt bepaald. Als je kiest voor een vast tarief, dan weer je precies wat je zal betalen. De tarieven worden dan van tevoren vastgesteld en zullen tijdens een bepaalde periode niet veranderen. Kies je een variabel tarief, dan zullen de tarieven elk half jaar anders worden, afhankelijk van de variabele energieprijzen die dan worden aangekondigd.
  5. Begin met vergelijken: nu je precies weet wat je wilt en je hebt al je gegevens bij de hand, kun je beginnen met vergelijken. Houd er rekening mee dat de beste deal voor jou niet altijd de goedkoopste deal is. Het is daarom altijd goed om alle voorwaarden ook mee te nemen in je overweging voordat je een beslissing maakt.

 

Vergelijk offertes

Je kunt hier nu beginnen met vergelijken als je onze onafhankelijke vergelijkingstool gebruikt. Aangeraden wordt om dit minstens elk jaar een keer te doen. Vul je gegevens in en kom erachter of jij ook kunt besparen door te veranderen van energieleverancier.

 

 

energie

Verwachting energieprijzen

We kunnen geen van allen de toekomst voorspellen om te weten wat er met de energieprijzen gaat gebeuren. Om deze reden kunnen …