Energiecontract

Wanneer je oude energiecontract bijna afloopt, is het tijd om deze te vernieuwen. Dit kun je simpelweg doen bij je huidige energieleverancier en als je daar tevreden bent is dat een prima optie. De energiemarkt verandert echter constant en de energieprijzen veranderen mee. Aangezien deze elk half jaar worden bijgesteld door de overheid, de energieleverancier en de netbeheerder, zal jouw contract na een jaar vrij gedateerd zijn. Het kan dus nooit kwaad om te kijken of jouw huidige contract nog wel past bij de actuele markt en de veranderingen die zich daar hebben plaatsgevonden. Hier vind je enkele punten waar je over na kunt denken, als het voor jou tijd is dit te doen.

 

Een contract voor een bepaalde of onbepaalde tijd?

Eén van de keuzes die je hebt tijdens het overstappen of hernieuwen van je contract is of je deze voor een bepaalde tijd of een onbepaalde tijd wilt afsluiten.

  • Een contract voor onbepaalde tijd: dit type contract kun je altijd opzeggen, zonder daarvoor een vergoeding te moeten betalen. Vaak is er wel sprake van een opzegtermijn van 30 dagen. Bij dit type contract kom je meestal niet in aanmerking voor bepaalde kortingen die de leverancier hun nieuwe klanten aanbiedt. Daarvoor moet je vaak een contract afsluiten voor minstens een jaar.
  • Een contract voor bepaalde tijd: dit contract sluit je af voor een bepaalde periode. Dat kan zijn voor een jaar, maar langer is ook mogelijk. Zeg je je overeenkomst voor de einddatum op, dan moet je waarschijnlijk een opzegvergoeding betalen van maximaal €125 per energiesoort. Energieleveranciers bieden vaak interessante kortingen aan klanten die zich voor een bepaalde tijd binden, omdat ze dan zeker zijn van jouw bijdrage.

 

Een contract met variabele- of vaste tarieven

Vervolgens heb je de keuze om te kiezen voor een contract met variabele tarieven of juist met tarieven die vast staan. In Nederland is de verdeling ongeveer 50/50.

  • Een contract met variabele tarieven: de prijzen voor energie worden elk half jaar bijgesteld. Deze worden op 1 januari en 1 juli aangekondigd. Als jij kiest voor een contract met variabele tarieven, dan veranderen deze mee met de veranderde prijs voor energie. Je hebt dus geen zekerheid over wat je maandelijks zal moeten betalen. Daalt de energieprijs, dan kun je van een leuke besparing gebruik maken. Stijgt de energieprijs echter, dan zal je maandelijks ook meer gaan betalen. Kies je deze optie, dan is het dus verstandig van tevoren goed de voorspellingen te bestuderen en op de hoogte te zijn van de huidige marktsituatie.
  • Een contract met vaste tarieven: voor een contract met vaste tarieven betaal je vaak meer, maar je weet voor een bepaalde tijd exact wat je maandelijkse uitgaven zullen zijn. Als de energieprijs daalt kun je hier geen vruchten van plukken, maar als de energieprijs stijgt zal dit jou niet beïnvloeden totdat je contract moet worden verlengd.

 

Een contract voor duurzame (groene) energie of grijze energie

Duurzame energie is een verhit onderwerp op het moment. Je hebt tijdens het afsluiten van een nieuw contract de keuze om te kiezen voor groene- en voor grijze energie.

  • Grijze energie: grijze energie is energie die wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen, maar ook kernenergie valt hieronder. Fossiele brandstoffen zijn brandstoffen die een eindige voorraad hebben, zoals kolen, gas en olie. Deze brandstoffen kunnen dus een keer opraken, zodat er een nieuwe bron gevonden moet worden. Bij het opwekken van grijze energie komt veel CO2-uitstoot vrij en vanuit een milieutechnisch oogpunt is dit geen goede optie. Grijze energie is op dit moment nog wel goedkoper dan groene energie.
  • Groene energie: groene energie wordt ook wel duurzame energie genoemd en deze wordt opgewekt uit bronnen die onuitputtelijk zijn, zoals de zon, de wind en het water. Tijdens de productie komt nauwelijks CO2 vrij en soms helemaal niet. Dit is dus een veel milieuvriendelijkere optie, die helaas op dit moment nog meer kost. Groene energie is echter wel de toekomst, aangezien de fossiele brandstoffen in Nederland op beginnen te raken.

 

De beste keuze

Wat voor jou de beste keuze is, hangt af van je verbruik, van je situatie, van de markt en van je overtuigingen. De energieprijzen voor 1 januari 2018 zullen aanzienlijk stijgen, omdat de overheid de belastingen aan het verhogen is. Dit doen ze om geld te kunnen investeren in het opwekken van groene energie, maar ook om de consument bewust te maken van het energieverbruik in zijn of haar huishouden. Op dit moment zou het dus een goede keuze zijn om voor een contract met een vast tarief te kiezen en deze voor een bepaalde tijd af te sluiten. De overheid wil deze belastingen in ieder geval tot en met 2019 blijven verhogen. Dit is een voorbeeld dat goed laat zien dat het belangrijk is dat jouw energiecontract meegaat met de tijd.

 

Vergelijk offertes

De manier om dit te doen en om te gaan kijken wat de energieleveranciers jou kunnen bieden is door een vergelijking te maken. Dit doe je snel en makkelijk hier, met onze onafhankelijke vergelijkingstool.

 

 

energie

Verwachting energieprijzen

We kunnen geen van allen de toekomst voorspellen om te weten wat er met de energieprijzen gaat gebeuren. Om deze reden kunnen …