Energiekosten

Als jij een beetje op de hoogte bent van de energiemarkt, dan weet je dat de energieprijzen in Nederland elk half jaar worden aangepast. De nieuwe prijzen worden elk jaar op 1 januari en op 1 juli bekend gemaakt. De kosten van energie moeten ook veranderen, omdat deze voor een groot gedeelte afhankelijk zijn van de markt. Hoe groter de vraag naar energie en hoe kleiner het aanbod, hoe duurder de prijs zal worden. De energieleverancier heeft dus invloed op de prijs omdat deze de energie inkoopt. Een andere instantie die de energieprijs elk half jaar beïnvloedt is de overheid. Deze hebben zeggenschap over de belastingen die over energie geheven worden. Als laatste is er de netbeheerder die de prijs kan aanpassen als er veranderingen hebben plaatsgevonden in de transportkosten of de meterhuur.

 

Hoe worden energiekosten berekend?

Energiekosten betaal je over gas en elektriciteit. De prijs voor gas wordt uitgedrukt per kubieke meter en de prijs voor elektriciteit per kilo Wattuur. De energiekosten die jij zal betalen worden berekend door je energieleverancier en deze verschillen per leverancier. Wanneer je een nieuw contract aangaat geef je door wat jouw gemiddelde jaarlijkse gebruik is en naar aanleiding daarvan wordt een maandelijks en een jaarlijks bedrag samengesteld. Een gemiddeld huishouden gebruikt 1500 m3 aan gas en 3500 kWh aan stroom. Wanneer je contract eindigt wordt gekeken naar wat je daadwerkelijke gebruik was en zal je dus of een bedrag moeten bijbetalen (als blijkt dat je meer hebt gebruikt dan de gemiddelden die je hebt opgegeven) of krijg je een bedrag terug (wanneer je minder hebt gebruikt dan je vooraf had opgegeven).

 

Waaruit bestaan de energiekosten?

De energiekosten bestaan uit belastingen, de energie en de netbeheerkosten. De instanties die deze bedragen vaststellen, bepalen onafhankelijk van elkaar elk half jaar hun prijzen voor de diensten en producten die ze leveren.

  • De belastingen: je betaalt drie belastingen over je energiekosten, namelijk btw, Opslag Duurzame Energie en de Energiebelasting. De Energiebelasting is bedoeld om mensen bewust te maken van hun eigen energiegebruik en hen te motiveren deze te verlagen. De opbrengsten van de Opslag Duurzame Energie worden gebruikt voor het opwekken van groene energie. De overheid bepaalt de hoogte van deze belastingen. De btw is vervolgens 21 procent en deze betaal je over de uiteindelijke totale energieprijs per eenheid.
  • De prijs van energie: de prijs die je betaalt per eenheid voor enkel de gas en elektriciteit wordt door de energieleverancier vastgesteld. Deze hebben te maken met de energiemarkt waar ze hun energie inkopen en worden dus voornamelijk beïnvloedt door de vraag en het aanbod van dat moment.
  • De netbeheerkosten: de netbeheerder is verantwoordelijk voor punten als het transport van de energie, de meterhuur en de aansluitkosten. Zij stellen ook elk half jaar hun prijs bij, net als de andere twee instanties.

 

De prijsopbouw

De belastingen nemen het grootste gedeelte in van de energiekosten en op dit moment is dit 44 procent van de totaalprijs. Vervolgens is er de prijs van de energie zelf en deze neemt 37 procent in van de uiteindelijke prijs. Voor de netwerkkosten is dan nog 19 procent over. Als je geld wilt besparen op je energiekosten, dan is de enige plaats waar je dit kunt doen bij de energieleverancier. De kosten voor de belastingen en het netbeheer staan vast, maar de prijs per leverancier is variabel.

 

De huidige ontwikkelingen

De overheid heeft bekend gemaakt de belastingen op energie vanaf 1 januari 2018 aanzienlijk te willen verhogen. Dit zullen ze blijven doen tot zeker het einde van 2019. De reden hierachter is dat het geld dat wordt gegenereerd zal worden gespendeerd aan het opwekken van duurzame energie. Ook wil de overheid zo de energiegebruikers nog bewuster met hun energie om laten gaan. De verhoging zal voornamelijk worden doorgevoerd via de Opslag Duurzame Energie, maar ook de Energiebelasting zal omhooggaan. Voor een gemiddeld gezin betekent dit een jaarlijkse toename van €110 per jaar en dit zal alleen maar stijgen. Helaas hebben we hier als particulieren weinig op in te brengen. Wat we echter wel kunnen doen is ervoor zorgen dat onze energieconsumptie naar beneden gaat.

 

Je energiekosten verlagen

Er zijn verscheidene manieren waarop je je energiegebruik kunt verminderen. Je kunt bijvoorbeeld je thermostaat 1 graad lager zetten. Daarmee bespaar je al €60 per jaar en dit heb je waarschijnlijk nauwelijks door. Grootschaligere maatregelen zoals het isoleren van je muren, vloer, ramen en dak zullen je jaarlijks een grotere besparing opleveren, maar daar betaal je ook voor. Gelukkig zijn er verschillende subsidies beschikbaar waarmee je financiële steun kunt aanvragen. Andere veranderingen zoals het vervangen van je oude cv-ketel voor een hr-ketel en het laten plaatsen van zonnepanelen kunnen je aanzienlijk helpen te besparen. Ook hier zijn een aantal financiele hulpmiddelen voor beschikbaar zodat je niet alleen de kosten hoeft te dragen.

 

Vergelijk offertes

Je kunt hier de energiekosten bij verschillende leveranciers met elkaar vergelijken door gebruik te maken van onze onafhankelijke vergelijkingstool.  Door hier je gegevens in te vullen kun je snel zien of jij nog steeds de voordeligste prijs betaalt voor jouw energie.

 

 

energie

Verwachting energieprijzen

We kunnen geen van allen de toekomst voorspellen om te weten wat er met de energieprijzen gaat gebeuren. Om deze reden kunnen …