Energieprijs berekenen

We kunnen niet zonder energie. We hebben stroom nodig om gebruik te maken van onze elektrische apparaten en gas om op te koken en het huis te verwarmen. Voor energie betaal je en dit is ook terecht. Het is verstandig om regelmatig de energieprijzen voor jouw gebruik te berekenen en te vergelijken, zodat je zeker weet dat je nog steeds de voordeligste prijs betaalt. Je kunt jouw energieprijs berekenen door marktonderzoek te doen onder de leveranciers. Voordat je dat doet is het misschien interessant om te zien waar deze energieprijs uit bestaat en hoe deze tot stand gekomen is.

De huidige energieprijs

De energieprijs verandert elke 6 maanden. Er zijn vaste bijdragers zoals de belastingen en de netbeheerkosten die worden bepaald door respectievelijk de overheid en de netbeheerder. Deze staan vast en zijn voor iedereen gelijk. De prijs voor de energie zelf wordt bepaald door de leverancier en deze zal per energiebedrijf verschillen. De grootste bijdrager hieraan is de energiemarkt en de omvang van de vraag naar energie ten opzichte van het aanbod. Aangezien deze prijs per leverancier verschillend is, is deze variabel. In de volgende tabel zie je in hoeverre deze drie instanties de hoogte van de energieprijs voor elektriciteit en gas beïnvloeden. De bedragen zijn nog exclusief btw en deze is 21 procent. De prijs inclusief btw ligt rond de €0,23 per kWh voor elektriciteit en €0,62 per m3 voor gas.

 

Bijdragers elektriciteitsprijs Prijs Bijdrage
Belastingen bepaald door de overheid €0,08 per kWh 44 procent
Energieprijs bepaald door de leverancier €0,07 per kWh 37 procent
Netbeheerkosten bepaald door de netbeheerder €0,04 per kWh 19 procent
Totaal €0,19 per kWh 100 procent

 

Bijdragers gasprijs Prijs Bijdrage
Belastingen bepaald door de overheid €0,25 49 procent
Energieprijs bepaald door de leverancier €0,26 51 procent
Totaal €0,51 per m3 100 procent

 

Jouw huidige energieprijzen berekenen

Het berekenen van jouw huidige energieprijzen doe je dus door gebruik te maken van een onafhankelijke vergelijkingssite. Het woord ‘onafhankelijk’ is hier essentieel, want dat betekent dat de website geen voordeel haalt als jij besluit van hun overstapservices gebruik te maken. Het is belangrijk dat je je gemiddelde verbruik precies invult, omdat je dan de beste resultaten zal zien. De vergelijkingssite zal je vervolgens in de resultaten tonen welke energiemaatschappijen jou welke prijs kunnen bieden voor het gebruik dat je hebt ingegeven. Hierbij heeft het verschil tussen een contract met een vast- of variabel tarief ook invloed, zowel als het afsluiten van een contract voor groene- of grijze stroom. Dit zijn gegevens die jij van tevoren kunt invullen om zo doelgericht mogelijk te kunnen zoeken.

 

Houd je contract actueel

De energieprijs is dus regelmatig in beweging en verandert vaker dan jij waarschijnlijk van contract verandert. Daarom is het best mogelijk dat jouw contract gedateerd is en niet meer toepasselijk op de huidige markt. Als het tijd is om je contract te verlengen, dan doe je er dus goed aan om grondig marktonderzoek te doen en te zien wat de beste deal is voor jou. Hierbij is het belangrijk dat je je ook bewust bent van wat de prognose is voor de energieprijzen. Het is namelijk mogelijk om je nieuwe contract al af te stemmen op de ontwikkelingen die nog moeten komen. Zo ben je de energieprijzen als het ware een stapje voor.

 

De energieprijzen voor 2018

Zo is de voorspelling bijvoorbeeld dat op 1 januari 2018 de energieprijzen aanzienlijk zullen stijgen. Dit zal met vrij veel zekerheid gaan gebeuren, omdat deze stijging te weeg wordt gebracht door de overheid die besloten heeft de belastingen omhoog te gooien. Het grootste gedeelte van de opbrengsten hiervan zal gaan naar het verder ontwikkelen van duurzame energie en technieken om dit op te wekken. De rest van de heffingen is bedoeld om de consument bewuster te laten omgaan met zijn of haar energieverbruik. Deze stijging kan voor een gemiddeld gezin zo’n €110 extra op de jaarlijkse energierekening betekenen, wat natuurlijk niet gering is. Als jij binnenkort energieprijzen gaat berekenen, dan is het verstandig om dit in je achterhoofd te houden.

 

Verstandige beslissingen

Deze stijging in energieprijzen zal zich nog zeker twee jaar doorzetten en zal dus op een gegeven moment een nog hogere energierekening betekenen. Misschien is dit het moment om de leverancier met de beste tarieven te vinden en bij deze een contract af te sluiten met vaste tarieven, zodat je de eerste tijd niet door deze verhogingen wordt beïnvloed. Je hebt ook de keuze tussen een contract met een bepaalde duur en een contract met een onbepaalde duur. De huidige ontwikkelingen kunnen deze beslissing ook gemakkelijker maken. Wees de veranderingen dus een stapje voor en doe je energieberekeningen op tijd.

 

Vergelijk offertes

Hier kun je al beginnen met je zoektocht naar de goedkoopste energieleverancier. Gebruik onze onafhankelijke vergelijkingstool en je zal snel een overzicht ontvangen met de mogelijkheden.

energie

Verwachting energieprijzen

We kunnen geen van allen de toekomst voorspellen om te weten wat er met de energieprijzen gaat gebeuren. Om deze reden kunnen …