Energieprijs vastzetten

Wanneer je een energiecontract afsluit heb je de keuze uit een aantal opties. Zo kun je een contract afsluiten voor bepaalde- en onbepaalde tijd, kun je kiezen voor het kopen van groene- of grijze energie en mag je bepalen of je een contract wilt met een vast tarief of een variabel tarief. Deze beslissingen hebben direct invloed op de eindprijs, maar zijn voor jou in het leven geroepen om je energiecontract zoveel mogelijk te kunnen laten aansluiten op je persoonlijke wensen. Hier lees je over het vastzetten van je energieprijs en welke voor- en nadelen hiermee gepaard gaan.

 

Wat is een contract met een vast tarief?

Elk half jaar worden de energieprijzen aangepast en bekend gemaakt. Dit heeft voor een gedeelte te maken met wat de energiemarkt aan het doen is. Vraag en aanbod zijn belangrijke beslissende factoren wanneer de energieprijzen worden bepaald. Daarnaast kunnen instanties zoals de overheid besluiten de belastingen te verhogen of kan de netbeheerder de kosten voor het huren van de energiemeter aanpassen. De prijs voor energie verandert in ieder geval constant. Door een contract af te sluiten met een vast tarief zorg je dat jouw kosten hier niet door kunnen worden beïnvloed. Je betaalt dan voor een vaste periode (1, 3 of 5 jaar) elke maand hetzelfde bedrag. Een vast tarief is het tegenovergestelde van een variabel tarief waarbij je maandelijkse kosten met de energiemarkt mee veranderen. Dit contract mag je dan ook te allen tijde beëindigen.

 

De voordelen

Het afsluiten van een contract met een vast tarief heeft een aantal voordelen.

  • Het is goedkoper: omdat je je, door een contract met een vast tarief te nemen, voor een bepaalde periode bindt aan de energieleverancier zal deze jouw loyaliteit belonen door je lagere tarieven aan te bieden. Door je energieprijs vast te zetten betaal je bij die leverancier dan op het moment van afsluiten de laagst mogelijke prijs.
  • Je weet waar je aan toe bent: een contract met een vast tarief is voor jou volledig voorspelbaar. Je weet precies wat je elke maand aan energiekosten moet betalen en voor hoe lang. Hierdoor kun je je financiën goed indelen en zal je niet voor verrassingen komen te staan mochten de energieprijzen ineens stijgen.

 

De nadelen

Natuurlijk is er ook altijd een keerzijde van de medaille. Hier vind je de nadelen die je zeker in overweging moet nemen als je eraan denkt je tarief te laten vastzetten.

  • Je zit eraan vast: een contract met vaste tarieven kun je niet zomaar opzeggen. Deze sluit je af voor een bepaalde periode en hier zit je aan vast. Zeg je je contract eerder op, dan krijg je te maken met een opzegvergoeding van maximaal €125 per energiesoort. Mochten er voordeligere opties voor je beschikbaar zijn gekomen, dan is het dus de vraag of deze nog steeds goedkoper zijn als je ook deze vergoeding moet betalen.
  • Geen voordeel van prijsveranderingen: als de nieuwe energieprijzen voor het komende half jaar zijn gedaald, dan zullen jouw tarieven hetzelfde blijven. Je kunt daar dan dus geen gebruik van maken en moet wachten tot je contract is afgelopen.

 

Hoe beslis je tussen vaste- of variabele tarieven?

Je kunt alleen beslissen of je een contract wilt afsluiten met vaste tarieven als je enig idee hebt van wat de energiemarkt zal gaan doen in de toekomst. Er worden vaak prognoses gemaakt en je doet er dus goed aan om deze nauwkeurig te bestuderen. Je kunt het nieuws lezen omtrent de energiekosten, je kunt kijken of de prijzen de afgelopen jaren zijn gestegen of gedaald en je kunt hierin een trend proberen te ontdekken. Verder zijn er natuurlijk altijd verslagen van experts en is er de overheid die aankondigingen maakt omtrent de toekomst van de energiebelastingen. Op die manier kun je voor jezelf een voorspelling maken en inschatten wat er het komende halve jaar met de energieprijzen zou kunnen gebeuren. Aan de hand daarvan kun je dan een beslissing nemen.

 

De energieprijzen voor 2018

De voorspelling is dat de energieprijzen op 1 januari 2018 aanzienlijk zullen stijgen. Deze stijging wordt veroorzaakt door de overheid die de belastingen drastisch aan het verhogen is. Dit zal niet éénmalig zijn, maar deze trend zal zich doorzetten tot zeker eind 2019. De grootste belastingverhoging vindt plaats in de Opslag Duurzame Energie. Het geld dat dit oplevert zal worden gebruikt bij het ontwikkelen van duurzame energie. Dit is om het milieu te beschermen, maar ook om een alternatief te bieden wanneer de fossiele brandstoffen in Nederland opraken. De Energiebelasting zal ook omhooggaan. Hiermee wil de overheid mensen bewust maken van hun energiegebruik en hen aanmoedigen dit te verminderen. Op dit moment, volgens de prognose, is het dus een perfect moment om je energieprijzen vast te zetten voor minstens 1 jaar. Het is erg waarschijnlijk dat deze de komende 2 jaar flink zullen gaan stijgen.

 

Vergelijk offertes

Wil je kijken welke energieleverancier jou de beste vaste tarieven biedt? Dan kun je hier onze onafhankelijke vergelijkingstool gebruiken en snel een overzicht ontvangen van jouw mogelijkheden.

 

 

energie

Verwachting energieprijzen

We kunnen geen van allen de toekomst voorspellen om te weten wat er met de energieprijzen gaat gebeuren. Om deze reden kunnen …