Energieprijzen Anode

Anode is een Nederlands energiebedrijf die zich in eerste instantie alleen op de zakelijke markt richtte. Opgericht in Barendrecht 2001 is het nu zowel actief op de Nederlandse als de buitenlandse markt. Ook heeft Anode sinds 2006 de particuliere markt bij haar doelgroep gevoegd en kun je er terecht voor zowel groene- als grijze stroom. Wat Anode haar klanten specifiek aanbiedt is de mogelijkheid om je energiebron te kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld energie ontvangen dat is opgewekt uit kolen, waterkracht, wind of de zon. Hier lees je over de energieprijzen van Anode en hoe je zelf kunt zorgen dat jouw energiekosten laag blijven.

 

De energieprijzen

De prijs die je betaalt bij Anode en andere energieleveranciers is afhankelijk van een aantal factoren. Wat betreft gas is het land bijvoorbeeld onderverdeeld in 10 gasregio’s, elk met een ander tarief. Deze wordt voornamelijk bepaald door de transportkosten van het gas. Wat betreft elektriciteit is er een dag- en een nachttarief. Het type contract dat je afsluit is van belang en ook voor hoe lang deze geldig is. In de onderstaande tabel vind je een indicatie van de energieprijzen van Anode, voor een paar verschillende situaties.

 

Soort contract Anode Gemiddelde prijzen per eenheid
Stroomprijs vast enkeltarief €0,19 per kWh
Stroomprijs vast daltarief €0,18 per kWh
Stroomprijs vast piektarief €0,20 per kWh
Gasprijs vast €0,61
Groene stroom en gas 3 jaar vast €1517,48 per jaar
Stroom en gas 3 jaar vast €1528,35 per jaar

 

  • De goedkoopste optie: de meest goedkope optie die je hebt bij Anode is een contract af te sluiten met vaste tarieven voor gas en elektriciteit. Sluit je dit contract af voor 3 jaar, dan betaal je bij Anode voor groene stroom en gas jaarlijks €1517,48.
  • Gemiddelde kosten: de kale prijzen bij Anode voor energie en gas liggen rond het gemiddelde. De gasprijzen liggen hier zelfs enigszins onder. Het is vaak interessant om de gasprijzen ook goed in je vergelijking mee te nemen, omdat deze vaak worden vergeten. Je kunt een erg interessante korting krijgen op je stroom per kWh, maar als je daarnaast hoge gastarieven betaalt ben je soms nog steeds duurder uit.
  • De duurste optie: een contract met variabele tarieven is vaak de duurste optie, omdat je deze te allen tijde op kunt zeggen. Je kunt de leverancier dus niet de garantie geven dat je een lange tijd bij hen zal blijven. Variabele tarieven zijn hoger en veranderen mee met de marktprijs.

 

De prijsopbouw

In eerste instantie lijken deze verschillen in kosten niet erg groot en te verwaarlozen, maar als je in je achterhoofd houdt dat een gemiddeld huishouden 3500 kWh aan stroom gebruikt elk jaar en 1500 m3 aan gas, dan kunnen een paar cijfers achter de komma veel verschil maken. Daarom is het altijd interessant om te kijken naar hoe de prijsopbouw tot stand is gekomen, zodat je kunt zien waar je het beste geld kunt besparen. Wat betreft energieprijzen bestaan deze uit belastingen, de energieprijs zelf en de betbeheerkosten. Gemiddeld nemen de belastingen 44 procent in van de totaalprijs en de netbeheerkosten 19 procent. Deze componenten staan vast en hier kun je als consument weinig aan veranderen. De kosten voor energie (de overige 37 procent) zijn echter variabel en verschillen per leverancier. Daarom kun je door jaarlijks leveranciers te vergelijken besparen op jouw energie uitgaven.

 

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

De bovengenoemde prijzen worden dus bepaald door factoren waar je geen invloed op hebt, zoals de belastingen en de netbeheerkosten. Er zijn echter ook een aantal keuzes die je zelf moet maken die direct invloed hebben op de eindprijs.

  • De duur van het contract: hoe langer jij je bindt aan de energieleverancier, hoe goedkoper de tarieven zullen worden. Een contract met vaste tarieven die je voor 3 jaar vastzet is dan ook financieel de beste optie. Of je ook daadwerkelijk 3 jaar aan één leverancier vast wil zitten, is aan jou om te beslissen.
  • Het tarief: vervolgens kies je tussen vaste- of variabele tarieven. Vaste tarieven zijn goedkoper, ook weer omdat je dit afsluit samen met een contract van bepaalde duur. Kies je voor variabele tarieven, dan zal je geen einddatum afspreken (alleen een opzegtermijn) en betaal je dus meer.
  • Het soort stroom: een andere keuze die invloed heeft op de prijs is het soort stroom dat je kiest. Grijze stroom, opgewekt uit fossiele en eindige brandstoffen, is helaas nog goedkoper dan groene stroom. Kies je voor groene stroom, dan kies je dus een milieubewustere optie en steun je de ontwikkelingen omtrent het opwekken van duurzame energie. Wanneer de fossiele brandstoffen opraken zal duurzame energie de stabiele plaatsvervanger worden.

 

Vergelijk offertes

Je kunt hier direct uitvinden welke energieleverancier jou op dit moment de beste deal kan geven. Met onze onafhankelijke vergelijkingstool kom je hier in een mum van tijd achter. Door leveranciers met elkaar te vergelijken op prijs, inhoud van het contract en klantenservice, vind jij ook makkelijk de beste aanbieding voor jouw situatie.

energie

Verwachting energieprijzen

We kunnen geen van allen de toekomst voorspellen om te weten wat er met de energieprijzen gaat gebeuren. Om deze reden kunnen …