Energieprijzen DGB

DGB staat voor De Groene Belangen Behartiger en is een oer-Hollands bedrijf met een agrarische oorsprong. Deze redelijk nieuwe energieleverancier is opgericht met als doel eerlijke energie te brengen naar klanten in Nederland. Daarnaast staan een persoonlijke benadering en kennis van de markt centraal. Ook is het er naar eigen zeggen trots op om transparant te zijn en laagdrempelig. De stroom van DGB is 100 procent groen en voornamelijk opgewekt uit biomassa. Naast energie richt DGB zich onder de naam IKB Nederland ook op de voedselproductieketen waar het zijn eigen keurmerk heeft ontworpen. Dit keurmerk garandeert voedselveiligheid, dierwelzijn en diergezondheid. Hier lees je over de tarieven van DGB voor energie.

 

De energieprijzen

DGB is een nog klein bedrijf en levert energie aan zowel de zakelijke, agrarische als de particuliere markt. In de tabel beneden vind je een indicatie van de prijzen die DGB hanteert. Deze kunnen voor jou anders uitpakken. De prijs die je betaalt wordt voornamelijk bepaald door het soort contract dat je afsluit en wat je verbruik is. Bij DGB zijn de prijzen echter duidelijk en transparant en zijn niet afhankelijk van bepaalde aanbiedingen of speciale deals. De jaar- en maandprijs is hetzelfde, of je nu een contract van een jaar of een contract van 3 jaar afsluit. Beneden vind je deze bedragen, inclusief btw.

 

DGB tarieven december 2017 Prijs per eenheid
Tarief voor elektriciteit €0,197 per kWh
Tarief voor gas €0,646 per m3
Gemiddelde maandprijs gas en elektriciteit €135,00
Groene stroom en gas particulier vast €1620,00 per jaar
Groene stroom en gas zakelijk €690 per maand
Groene stroom en gas agrarisch €960 per jaar

 

  • Een contract voor particulieren: zoals al eerder aangegeven betaal je bij DGB als particulier hetzelfde als je een vast contract voor 1 jaar afsluit als wanneer je een vast contract voor 3 jaar afsluit. De kosten liggen rond €135 per maand en €1620 per jaar voor een huishouden dat 3300 kWh aan stroom en 1550 m3 gas verbruikt per jaar. Voor variabele tarieven betaal je meer.
  • Een zakelijk contract: voor zakelijke klanten biedt DGB ook een contract aan. Je krijgt dan groene stroom voor €690 per maand als je gemiddeld jaarlijks 20.000 kWh aan stroom en 7500 m3 aan gas gebruikt.
  • Agrarische stroom en gas: ben je een agrariër en wil je graag gas en stroom afnemen bij DGB Energie, dan betaal je hier per maand bijna €1000 voor. Dit is echter gebaseerd op een verbruik van 40.000 kWh per jaar aan stroom en 9000 m3 aan gas.

 

De prijsopbouw

De kale prijs voor energie neemt maar een klein gedeelte in van de totaalprijs die je betaalt en deze wordt vastgesteld door de leverancier. Gemiddeld is dit zo’n 37 procent. De grootste bijdrager aan de energieprijs is de overheid. De belastingen die over energie worden geheven nemen op dit moment 44 procent in van de totale prijs. De 19 procent die dan nog overblijft komt van de netbeheerder. Deze vraagt kosten voor energietransport en meterhuur, bijvoorbeeld. Elk half jaar veranderen de energieprijzen en dat komt doordat deze drie instanties hun prijzen aanpassen aan de veranderende markt en de energiebehoeften.

 

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Vanaf het moment dat de nieuwe belastingheffingen en netwerkkosten worden bekendgemaakt staan deze vast en wordt iedereen hier evenredig mee belast. De prijzen per energieleverancier zijn echter wel variabel en door bepaalde keuzes te maken kun je hier invloed op uitoefenen.

  • De leverancier: als je echt op zoek bent naar de beste energiedeal voor jou op dit moment, dan kun je dit uitvinden door leveranciers met elkaar te vergelijken op een vergelijkingssite. Vervolgens kun je overstappen zodat je weer een bepaalde tijd van de laagste tarieven gebruik kunt maken.
  • Het soort stroom: groene stroom is over het algemeen nog vrij duur en dit zie je aan de tarieven van DGB Energie. Grijze stroom is een goedkoper alternatief, maar dit belast tegelijkertijd het milieu aanzienlijk meer omdat het gebruik maakt van eindige fossiele brandstoffen en er bij de productie veel CO2 wordt uitgestoten. Door alleen te zoeken op leveranciers die groene stroom produceren kun je vaak ook goede kortingen vinden.
  • Het type contract: er is een prijsverschil tussen een contract voor een bepaalde periode met vaste tarieven, of een contract voor een onbepaalde tijd met variabele tarieven. De tweede is vaak duurder, maar geeft je wel de vrijheid om het contract elk moment op te zeggen. Hier zit dan vaak een opzegtermijn van 30 dagen aan vast. De keuze die je maakt is afhankelijk van wat jij belangrijker vindt.

 

Vergelijk offertes

Wil je graag weten hoe de prijzen van DGB Energie in verhouding staan met andere Nederlandse energieleveranciers? Dan kun je dit doen door hier onze onafhankelijke vergelijkingstool te gebruiken. Deze service is gratis en vrijblijvend en geeft je direct een idee van wat de energiemarkt voor jou te bieden heeft.

energie

Verwachting energieprijzen

We kunnen geen van allen de toekomst voorspellen om te weten wat er met de energieprijzen gaat gebeuren. Om deze reden kunnen …