Energieprijzen E.ON

E.ON Benelux is de afdeling van E.ON die energie levert aan de Nederlandse huishoudens. Het bedrijf is sinds 2002 actief in ons land en wekt haar eigen energie op in zes gascentrales en een kolencentrale. E.ON is zelf actief in een groot aantal landen in Europa en hebben op de energiemarkt een erg prominente positie aangenomen. Het bedrijf doet haar best duurzamer te worden en daarom hebben ze beloofd de komende jaren 7 miljard euro te investeren in het opwekken van groene energie. Ook maken ze het de consument makkelijk om het energieverbruik te verbeteren door ze de EnergieAssistent aan te bieden. Hiermee kun je via een App of via je pc zien wat je energieverbruik is en welke apparaten het meeste stroom gebruiken. Deze kun je vervolgens op afstand uitschakelen, mocht je dit willen. Hier lees je alles over de tarieven die E.ON hanteert op de Nederlandse markt.

De energietarieven

De prijs die je bij E.ON betaalt ligt rond het gemiddelde, zowel voor gas als voor elektriciteit. Het is dus geen goede keuze als je op zoek bent geld te besparen. In de onderstaande tabel vind je deze tarieven, inclusief btw, zoals vastgesteld in december 2017. De prijzen kunnen om verscheidene redenen anders uitpakken voor jou. Ten eerste verandert de energiemarkt constant en worden de prijzen elk half jaar bijgesteld. Vervolgens zijn er factoren zoals jouw jaarlijkse energieverbruik, de contractvoorwaarden en het soort stroom dat je kiest. Toch kan je uit deze tabel een goede indicatie krijgen van de positie van E.ON op de Nederlandse markt en qua prijs is deze dus gemiddeld.

 

E.ON tarieven december 2017 Prijs per eenheid
Tarief voor elektriciteit €0,196 per kWh
Tarief voor gas €0,629 per m3
Groene stroom en gas vast 1 jaar €1429,11 per jaar
Groene stroom en gas vast 3 jaar €1522,67 per jaar

 

  • De goedkoopste optie: bij de meeste leveranciers is een contract van 1 jaar met vaste tarieven de goedkoopste optie. Bij E.ON is de prijs voor groene stroom erg sterk en als je geïnteresseerd bent in duurzame energie is E.ON een optie die je zeker mee moet nemen.
  • Variabele tarieven: voor een contract met variabele tarieven betaal je meestal meer. Dat komt doordat je de energieleverancier geen zekerheid kunt geven dat je een bepaalde tijd zal blijven. Met variabele tarieven kun je namelijk elk moment het contract beëindigen, maar veranderen de tarieven die je betaalt mee met de energieprijs.
  • Een contract voor een langere tijd: er zijn nog weinig Nederlandse energieleveranciers die een goedkoper tarief bieden op een contract voor meer dan 3 jaar. Dit komt doordat de overheid heeft aangekondigd de belasting op energie de komende 2 jaar aanzienlijk te gaan verhogen. Door nu een contract voor langere tijd af te sluiten kun je dus je tarieven laag houden terwijl de marktprijs omhooggaat.

 

De prijsopbouw

De energieprijzen in Nederland bestaan uit belastingen, netbeheerkosten en de prijs voor energie zelf. De overheid kan de belastingen elk jaar verhogen of verlagen en op dit moment betaal je 44 procent aan belastingen over je totaalprijs. De prijs voor energie zelf is wat de leverancier vraagt voor haar producten en diensten en deze verschillen per energieleverancier. Deze nemen 37 procent in van de uiteindelijke prijs die je betaalt. De netbeheerkosten, zoals transportkosten en meterhuur, blijven dan nog over en zijn dus goed voor een aandeel van 19 procent.

 

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Tijdens het afsluiten van je energiecontract heb je een aantal keuzes te maken die de uiteindelijke prijs bepalen. De bijdrage voor de belasting en de netbeheerkosten is voor iedereen hetzelfde, maar de prijzen van de leveranciers zijn variabel. Door regelmatig een prijsvergelijking te doen en eventueel over te stappen betaal je dus gegarandeerd altijd de laagste prijs. Er zijn ook andere keuzes die je kunt gebruiken om de prijs laag te houden.

  • Variabel of vast: voor een contract met een vast tarief betaal je minder dan wanneer je kiest voor een contract met variabele tarieven. Je zit er dan wel voor een bepaalde periode aan vast, maar je weet ook precies waar je maandelijks aan toe bent.
  • Groene of grijze stroom: grijze stroom, stroom opgewekt uit fossiele brandstoffen, is goedkoper dan groene stroom. Door voor groene stroom te kiezen kies je wel een aanzienlijk milieuvriendelijkere optie en een optie die in de toekomst steeds belangrijker gaat worden.
  • Zelf maatregelen nemen: de uiteindelijke verantwoordelijkheid voor jouw energiekosten ligt bij jezelf. Je bespaart €60 per jaar als je de thermostaat een graadje lager zet. Ook kun je met isolatie geld besparen of kun je je zware apparaten alleen ’s nachts aanzetten.

 

Vergelijk offertes

De beste manier om erachter te komen of jij nog steeds een goede prijs betaalt voor je energie is door leveranciers met elkaar te vergelijken. Onze onafhankelijke vergelijkingstool kan je snel laten zien of jij nog goed zit of dat het tijd is om van energieleverancier te gaan veranderen.

energie

Verwachting energieprijzen

We kunnen geen van allen de toekomst voorspellen om te weten wat er met de energieprijzen gaat gebeuren. Om deze reden kunnen …