Energieprijzen Eneco

Sinds 2004 mogen energieleveranciers zelf hun energieprijzen bepalen. Zij zijn één van de drie bijdragers aan dit bedrag. Naast de energieleveranciers is er de overheid die de prijs voor de belastingen bepaalt en de netbeheerder die de netbeheerkosten vaststelt. Elk half jaar op 1 januari en 1 juli worden de nieuwe energieprijzen aangekondigd. Deze veranderen dus regelmatig en dat komt doordat deze drie instanties dan hun prijs mogen bijstellen. Hier vind je informatie over de energieprijzen die Eneco hanteert vanaf 1 juli 2017.

 

De energieprijzen

Eneco is een leverancier van duurzame energie en dit doen ze al sinds 1995. Ze specialiseren zich dus in het leveren van groene stroom, wat betekent dat dit is opgewekt uit onuitputtelijke energiebronnen zoals de zon, het water en de wind. De fossiele brandstoffen waar grijze stroom uit wordt opgewekt zullen een keer opraken en dan is groene stroom een stabiel en milieuvriendelijk alternatief. De energieprijs die jij uiteindelijk bij Eneco zal betalen is afhankelijk van een aantal beslissingen die je zelf maakt. Het soort contract, bijvoorbeeld, kan verschil maken zowel als het soort stroom dat je wilt gaan gebruiken. In de onderstaande tabel krijg je een indicatie van de huidige prijzen die je kunt verwachten bij Eneco. Op 1 januari 2018 zullen deze weer worden aangepast. Alle bedragen zijn inclusief btw.

 

Eneco tarieven december 2017 Prijs per eenheid
Tarief voor elektriciteit €0,187 per kWh
Tarief voor gas €0,615 per m3
Welkomstkorting €175
Gemiddelde maandprijs gas en elektriciteit €94,18
Ecostroom en Aardgas vast 1 jaar €1388,94 per jaar
Hollandse Wind stroom en Ecogas vast 1 jaar €1408,06 per jaar

 

  • De goedkoopste optie: bij de meeste energieleveranciers, en ook bij Eneco, betaal je de laagste prijs als je een contract afsluit van bepaalde tijd en met vaste tarieven. Bij Eneco zijn deze tarieven laag en kun je op dit moment gebruik maken van een zeer aantrekkelijke prijs met name voor groene energie.
  • De tarieven: de kale tarieven voor energie liggen bij Eneco rond het gemiddelde. Doordat je een zeer interessante welkomstkorting krijgt van €175 gaat de gemiddelde maandprijs omlaag. Deze korting geeft je bijna 2 maanden gratis energie, wat natuurlijk erg voordelig is.
  • De duurste optie: bij de meeste leveranciers betaal je meer als je een contract afsluit voor een onbepaalde tijd. Dat komt doordat ze geen enkele garantie hebben dat jij voor een lange tijd klant bij hen zal blijven. De tarieven die je betaalt zullen dan mee veranderen met de marktprijs, maar je kunt tegelijkertijd je contract elk moment beëindigen, mocht je dat willen.

 

De prijsopbouw

Door te kijken naar de manier waarop de energieprijs tot stand komt is het mogelijk te bepalen waar je het beste geld kunt proberen te besparen. Boven is al genoemd dat de instanties die de halfjaarlijkse energieprijs vaststellen de overheid, de leverancier en de netwerkbeheerder zijn. De overheid bepaalt de hoogte van de belastingen en deze heffingen nemen gemiddeld 44 procent in van de totaalprijs. De kosten van de energie die je krijgt aangeleverd worden vastgesteld door de leverancier en deze nemen 37 procent in van de totaalprijs. Als laatste zijn er nog de transportkosten, de aansluitingskosten en de prijs voor het huren van de meter. De netwerkbeheerder neemt daarmee 19 procent van de eindprijs voor zijn rekening. Helaas heb je als consument geen invloed op wat de overheid en de netbeheerder besluiten. De beste manier om geld te besparen op je energierekening is dus door de prijzen van de verschillende leveranciers met elkaar te vergelijken.

 

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Tijdens het samenstellen van je contract heb je een aantal keuzes te maken waarmee je de uiteindelijke prijs zowel positief als negatief kunt beïnvloeden.

  • Een vast- of een variabel tarief: kies je voor een contract met een vast tarief, dan betaal je meestal meer. Het grote voordeel is echter dat je precies weet wat je elke maand moet betalen en dat dit bedrag niet verandert als de energieprijzen veranderen.
  • Een particulier- of een zakelijk contract: zakelijke stroom is over het algemeen duurder dan stroom die wordt geleverd aan particulieren. Dat komt doordat zakelijke panden worden uitgerust met een grotere energiemeter. Hierdoor gaan de netbeheerkosten omhoog.
  • Groene- of grijze stroom: voor groene stroom betaal je vaak meer dan voor grijze stroom. Het verschil is dat groene stroom wordt opgewekt uit onuitputtelijke bronnen (zon, wind, water) en dat bij het produceren nauwelijks CO2 vrijkomt. Dit is dus een aanzienlijk milieuvriendelijkere optie.

 

Interessante bespaartips

Je kunt geld besparen op de energieprijzen die jij betaalt door de volgende tips te gebruiken.

  • Jaarlijkse vergelijking: doe minstens elk jaar een goede prijsvergelijking. Aangezien de energieprijzen met de tijd meegaan zal jouw contract na een jaar ook gedateerd zijn. Vaak kun je aardig wat besparen als je van energieleverancier verandert.
  • Maak zelf veranderingen: als je een jaar lang je verwarming 1 graad lager zet, bespaar je al €60 op je jaarrekening. Plaats tochtstrips langs de ramen en een warmte reflecterende folie achter je verwarming. Ook kun je overwegen je woning beter te isoleren of om zuinigere apparaten aan te schaffen en je oude apparaten hiermee te vervangen.

 

Vergelijk offertes

Wil je nu weten of er een betere energiedeal beschikbaar is voor jou op de markt? Gebruik dan hier onze onafhankelijke vergelijkingstool en begin vandaag al met besparen.

energie

Verwachting energieprijzen

We kunnen geen van allen de toekomst voorspellen om te weten wat er met de energieprijzen gaat gebeuren. Om deze reden kunnen …