Energieprijzen Energiedirect

Als je op zoek bent naar een energieleverancier met goede oprijzen, dan is Energiedirect een leverancier die je zeker moet overwegen. Als de prijsvechter van Essent levert het al stroom aan Nederlandse huishoudens sinds het jaar 2002. Het kan goedkopere prijzen aanbieden omdat het veel van haar diensten online regelt. Als klant krijg je dan ook altijd van de mogelijkheid al je zaken met Energiedirect via het internet regelen. Zo krijg je bijvoorbeeld de mogelijkheid om op elk moment in je contract je stroom te veranderen van grijze naar groene stroom, of andersom. De groene stroom die je koopt bij Energiedirect komt niet uit Nederland, maar wordt in het buitenland geproduceerd. Hier lees je alles over de energieprijzen bij Energiedirect.

 

De energieprijzen

Wat betreft de tarieven hoort Energiedirect dus bij één van de laagste van Nederland. De prijs die je betaalt voor groene stroom is erg goed. Deze tarieven kunnen voor jou uiteraard anders uitpakken en je kunt door je contract samen te stellen op jouw behoeften goedkoper of ook duurder uitkomen. Ook veranderen de energieprijzen in Nederland standaard elk half jaar, omdat de overheid dan bijvoorbeeld de belastingen aanpast of omdat de vraag om energie groter is dan het aanbod. De onderstaande tabel geeft de tarieven van Energiedirect weer, zoals vastgelegd in december 2017. Deze zijn inclusief btw.

 

Energiedirect tarieven december 2017 Prijs per eenheid
Tarief voor elektriciteit €0,184 per kWh
Tarief voor gas €0,604 per m3
Welkomstkorting €80 voor elke nieuwe klant
Gemiddelde maandprijs gas en elektriciteit €92,58
Windstroom en gas vast 1 jaar €1469,29 per jaar
Windstroom en gas vast 3 jaar €1599,11 per jaar

 

  • Een lage gemiddelde maandprijs: een gemiddelde maandprijs van tussen de €90 en €95 is in Nederland op dit moment laag. Dit is echter voor grijze stroom, voor groene stroom betaal je meer. De beste deal krijg je meestal als je een contract voor 1 jaar afsluit met vaste tarieven. Maak je deze vol, dan krijg je bij Energiedirect ook nog eens €80 korting, wat in sommige gevallen dus bijna een maandtarief is.
  • Contracten met een variabel tarief: als je geen tijdsrestricties wilt hebben en je wilt gebruik maken van een eventuele daling in de energieprijzen, dan kun je het beste een contract afsluiten met een variabel tarief. Je hebt dan een 30 dagen opzegtermijn, maar kunt op elk moment je overeenkomst beëindigen.
  • Contracten voor een lange tijd: op dit moment zijn contracten voor 3 jaar of meer duurder dan contracten van 1 jaar. De overheid heeft namelijk bekend gemaakt de belastingen de komende twee jaar aanzienlijk te verhogen. Dat betekent dat als je een contract afsluit voor 3 jaar, je over 2 jaar veel minder aan elektriciteit betaalt dan wat de marktwaarde is.

 

De prijsopbouw

Een belangrijke bijdrager aan de prijs voor energie is dus de hoogte van de belastingen. Deze worden elk half jaar aangepast door de overheid en nemen op dit moment 44 procent in van de totaalkosten. Het ziet ernaar uit dat deze bijdrage de komende 2 jaar dus hoger zal zijn. De energieprijs zelf neemt 37 procent in van het totaalbedrag wordt bepaald door de energieleverancier en deze zijn voor een groot gedeelte afhankelijk van de vraag en het aanbod van dat moment. Het aandeel dat nog over is en 19 procent in beslag neemt van de totale energiekosten worden door de netbeheerder bepaald. Dit zijn de kosten voor bijvoorbeeld het transport van de energie en de huur van de meter.

 

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

De prijs die jij over je energie betaalt voor belastingen staat vast en deze zijn voor iedereen hetzelfde. Ook de netwerkkosten moet je simpelweg betalen. Wat je echter niet hoeft te doen is een te hoge prijs te betalen voor het energiecontract dat jij bij je leverancier afsluit. Hier heb je invloed op door bepaalde keuzes te maken.

  • Vast tarief of variabel tarief: een vast tarief is goedkoper dan een variabel tarief. En met het oog op de plannen van de overheid op dit moment de verstandigste optie. Kies je voor een variabel tarief dan verandert je energieprijs elk half jaar.
  • Groene of grijze stroom: groene stroom is vaak (niet altijd!) duurder dan grijze stroom. Maar het is een aanzienlijk betere keuze met het oog op de ontwikkeling van duurzame energie en de belasting van het milieu.
  • De leverancier: door leveranciers met elkaar te vergelijken kun je soms op jaarbasis honderden euro’s besparen. De energiemarkt is constant in beweging en je zou gek zijn als je hier je energiecontract niet op aanpast.

 

Vergelijk offertes

Het vergelijken van energieleveranciers doe je met onafhankelijke vergelijkingstools, zoals de tool die we hier aanbieden. Je kunt dan in een korte tijd zien of jouw contract aan vernieuwing toe is. Daarnaast is het natuurlijk altijd goed om naar je eigen energieverbruik te kijken en maatregelen te nemen deze naar beneden te halen. Zet je thermostaat een graad naar beneden, gebruik je zware machines alleen ’s nachts en overweeg je woning beter te isoleren.

 

 

energie

Verwachting energieprijzen

We kunnen geen van allen de toekomst voorspellen om te weten wat er met de energieprijzen gaat gebeuren. Om deze reden kunnen …