Energieprijzen EnergieFlex

Het bedrijf EnergieFlex is sinds 2014 actief op de energiemarkt en brak hier door met een voor Nederland uniek concept: prepaid energie. Je kon op die manier alleen betalen wat je ook daadwerkelijk gebruikte en je energierekening opwaarderen wanneer dit nodig was. Helaas is dit onsuccesvol gebleken en is EnergieFlex hier recentelijk mee gestopt. Daarvoor in de plaats biedt deze leverancier stroom aan dat 100 procent sociaal groen is. Dit betekent dat er aandacht wordt besteed aan Fairtrade en duurzaamheid. Zo kun je bij EnergieFlex dus een contract afsluiten waarmee je weet dat er geen gebruik wordt gemaakt van fossiele brandstoffen en waar de leefomstandigheden van mensen ook centraal staan. Dit alles doet het voor een zeer aantrekkelijke prijs. Wat deze prijs precies is, lees je hier.

 

De energieprijzen

Wat opvalt als je de energieprijzen bekijkt van EnergieFlex is dat de gasprijs lager ligt dan bij het grotendeel van de andere energieleveranciers. Ook biedt het als één van de weinigen nog een leuke korting als je een contract afsluit van meer dan 1 jaar. De energieprijzen veranderen echter elk half jaar en ook EnergieFlex zal op 1 januari en 1 juli weer andere prijzen aankondigen. Ook zijn er factoren in het spel zoals je gemiddelde energieverbruik, het type contract en zelfs je locatie waardoor de prijs voor jou anders kan uitpakken. In onderstaande tabel krijg je wel een goede indicatie en alle bedragen zijn inclusief btw.

 

EnergieFlex tarieven december 2017 Prijs per eenheid
Tarief voor elektriciteit €0,184 per kWh
Tarief voor gas €0,573 per m3
Gemiddelde maandprijs gas en elektriciteit €122,00
Groene stroom en gas vast 1 jaar €1541,66 per jaar
Groene stroom en gas vast 3 jaar €1491,66 per jaar

 

  • De goedkoopste voor gas: de gemiddelde gasprijs ligt rond de de €0.62 per m3 op dit moment. Bij EnergieFlex kun je dus een zeer goede prijs voor gas krijgen en hier wordt vaak veel te weinig aandacht aan besteedt tijdens het vergelijken van prijzen.
  • Een contract voor 3 jaar: de prijs die je betaalt voor groene stroom en gas als je een contract afsluit bij EnergieFlex voor 3 jaar is erg goed. Voor minder dan €1500 per jaar weet je dan voor 3 jaar zeker wat je maandelijkse energiekosten zijn. En aangezien de overheid heeft aangekondigd de belastingen te willen verhogen, is dit op dit moment een erg interessante keuze.
  • Een contract met variabele tarieven: het meeste betaal je voor een contract van onbepaalde tijd met variabele tarieven. Je hebt dan als voordeel dat je je contract altijd kunt opzeggen, met een termijn van 30 dagen.

 

De prijsopbouw

De Nederlandse energieprijzen bestaan uit drie componenten, namelijk de belastingen, de kosten voor de energie zelf en de netbeheerkosten. De belastingen worden elk half jaar bepaald door de overheid en de netbeheerkosten door de netbeheerder. Deze laatste zijn bedragen die je betaalt voor het transport van je energie en ook voor het huren van de meter. Deze twee bijdragen zijn voor iedereen hetzelfde. De derde bijdrager is de energieleverancier zelf die de prijs voor de stroom en het gas bepaalt. Deze prijzen verschillen dus per leverancier en zijn variabel. Kijkend naar de opbouw van deze prijs, dan bestaat 44 procent uit belastingen, 37 procent uit energiekosten en 19 procent uit netbeheerkosten.

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

De enige variabele factor in de prijs van energie zijn dus de energiekosten. Deze verschillen per leverancier. Door elk jaar een vergelijking te doen van wat deze leveranciers aanbieden, kun je er dus zorg voor dragen dat je weer een jaar van de laagste tarieven gebruik kunt maken. Dit is dus een keuze waarmee je de prijs die je betaalt voor je energie kunt beïnvloeden. Hier vind je nog drie van dit soort keuzes.

  • Vaste tarieven of variabele tarieven: een contract met vaste tarieven kost minder en je weet precies waar je aan toe bent de komende periode. Als je vroegtijdig wilt veranderen van leverancier kan dat, maar dan moet je een opzegvergoeding betalen. Een contract met variabele tarieven kun je elk moment opzeggen, maar de prijzen veranderen met de energieprijzen en je betaalt dus vaak ook meer.
  • Groene of grijze energie: groene energie is duurzaam en aanzienlijk minder belastend voor het milieu, maar de prijzen per eenheid zijn hoger. Grijze energie wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen die eindig zijn en waarbij veel meer CO2 vrijkomt.
  • Zelf veranderingen maken: het is ook tijd om naar jezelf te kijken, want de fossiele brandstoffen dreigen op te raken. Door zo bewust mogelijk met je energie om te gaan kun je niet alleen geld besparen, maar ook een steentje bijdragen aan een beter milieu. Probeer dus je energieconsumptie te verminderen, bijvoorbeeld door de thermostaat een graadje lager te zetten.

 

Vergelijk offertes

Het vergelijken van leveranciers kan je soms meer dan honderd euro schelen op jaarbasis. Gebruik daarom hier onze onafhankelijke vergelijkingstool en bereken hoeveel jij kunt gaan besparen.

 

 

energie

Verwachting energieprijzen

We kunnen geen van allen de toekomst voorspellen om te weten wat er met de energieprijzen gaat gebeuren. Om deze reden kunnen …