Energieprijzen ENGIE  (voormalig Electrabel)

ENGIE is een overkoepelende naam voor een verzameling van afdelingen die voorheen onder GDF SUEZ vielen. In 2016 zijn deze allen samengevoegd onder de naam ENGIE. Dit Franse bedrijf is groot en levert elektriciteit, aardgas en duurzame energie in verscheidene landen in Europa. Naast het verkopen en leveren van elektriciteit is ENGIE ook actief in het produceren en onderhouden van energie. Het bedrijf is vooruitstrevend en treft verscheidene maatregelen om haar eigen energiebronnen duurzamer te maken. Op dit moment heeft het nog twee kolencentrales in Nederland, maar krijgt het steeds meer een aandeel in het opwekken en leveren van duurzame energie. In Nederland gebruikt het Nederlandse groene windstroom, zodat je door dat te kopen de ontwikkeling van duurzame energie in ons eigen land bevordert. Ook geeft het de klanten de mogelijkheid hun eigen energiekosten te managen en optimaliseren. Hier lees je over de energieprijzen bij ENGIE.

 

De energieprijzen

De prijs die je op dit moment voor energie bij ENGIE betaalt ligt rond het gemiddelde. Uiteraard kunnen deze prijzen veranderen als jij bepaalde beslissingen maakt wat betreft je contractvoorwaarden. Ook zijn de prijzen voor energie sterk afhankelijk van beslissingen van de overheid wat betreft de belastingen en ook de situatie op de markt. Als er meer energie nodig is dan er wordt aangeboden zullen de prijzen stijgen. Elk half jaar worden deze daarom aangepast en dit is op 1 januari en 1 juli. In de tabel hieronder vind je de energieprijzen van ENGIE, inclusief btw.

 

ENGIE tarieven december 2017 Prijs per eenheid
Tarief voor elektriciteit €0,200 per kWh
Tarief voor gas €0,613 per m3
Welkomstkorting €150 voor elke nieuwe klant
Gemiddelde maandprijs gas en elektriciteit €99,17
Nederlandse groene windstroom en gas vast 1 jaar €1567,26 per jaar
Nederlandse groene windstroom en gas vast 3 jaar €1594,68 per jaar

 

  • De goedkoopste optie: bij de meeste energieleveranciers krijg je op dit moment de beste deal als je een contract afsluit voor een jaar met vaste tarieven. Bij ENGIE krijg je aan het einde dan ook nog eens €150 korting als je dit contract hebt voltooid. Je kunt een contract voor een jaar met groene stroom al afsluiten voor €1567,26 per jaar, wat zeer acceptabel is.
  • Een contract met variabele tarieven: kies je voor een contract met variabele tarieven, dan betaal je meestal meer. Deze variabele tarieven veranderen ook elk half jaar als de energieprijzen ook veranderen. Je hebt dan wel de mogelijkheid elk moment je contract op te zeggen en over te stappen naar een andere leverancier.
  • De duurste optie: een contract voor groene stroom dat je voor 3 jaar vast zet is bij ENGIE het duurste. Dat komt waarschijnlijk doordat de overheid besloten heeft de energieprijzen stapsgewijs te laten stijgen de komende twee jaar. Als jij nu een contract voor 3 jaar afsluit kun je dus erg lang van de lage tarieven gebruik maken, terwijl de daadwerkelijke prijs aanzienlijk hoger zal liggen.

 

De prijsopbouw

Als we kijken naar de manier waarop de prijzen voor energie zijn opgebouwd, dan wordt het duidelijk dat de kale energieprijs niet erg hoog is. De belastingen die je betaalt over je energiegebruik hebben een groter aandeel aan de huidige prijzen. Deze belastingen zijn in het leven geroepen om consumenten bewuster te maken van de hoeveelheid energie ze gebruiken. Ook worden de opbrengsten gebruikt om het opwekken van duurzame energie mee te financieren. De belastingen nemen 44 procent in van de totaalprijs en de eigenlijke energiekosten 37 procent. De rest, dus 19 procent, wordt bepaald door de netbeheerder en dit betreffen kosten zoals meterhuur en transportkosten.

 

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

De belastingen en de netbeheerkosten zijn voor iedereen gelijk en deze moet je simpelweg betalen. Door een aantal keuzes wat betreft de leverancier en je contract slim te maken, kun je echter vaak nog een aantal euro’s besparen op de jaarlijkse kosten voor jouw energie.

  • De beste deal: als je jezelf ertoe zet elk jaar energieleveranciers met elkaar te vergelijken, dan weet je zeker dat je elk jaar de beste tarieven betaalt. Sluit vervolgens een contract af met vaste tarieven bij de leverancier die jij het beste vindt en wanneer deze dreigt af te lopen begin je weer opnieuw.
  • De tarieven: vaste tarieven zijn goedkoper dan variabele tarieven. Als jij het niet erg vindt om voor een bepaalde periode aan één leverancier vast te zitten kun je zo je energieprijzen verlagen.
  • Het type stroom: grijze stroom is goedkoper dan groene stroom, alhoewel je steeds meer aantrekkelijke deals kunt vinden bij leveranciers die alleen groene stroom leveren. Kies je voor groene stroom, dan steun je de productie van duurzame energie in Nederland en draag je een belangrijk steentje bij aan een beter milieu voor ons allemaal.

 

Vergelijk offertes

De beste manier om een zo goed mogelijke deal af te sluiten op jouw energiecontract (en dit is niet altijd de goedkoopste optie) is door energieleveranciers te vergelijken op een aantal belangrijke punten. Dit doe je hier gemakkelijk en snel met onze onafhankelijke vergelijkingstool.

energie

Verwachting energieprijzen

We kunnen geen van allen de toekomst voorspellen om te weten wat er met de energieprijzen gaat gebeuren. Om deze reden kunnen …