Energieprijzen Essent

Met miljoenen klanten is Essent één van de grootste energiebedrijven die producten levert aan de Nederlandse markt. Dit komt doordat de prijzen betaalbaar zijn, het één van de grootste leveranciers van groene stroom is in Nederland en de reputatie heeft betrouwbaar en klantvriendelijk te zijn. De meeste groene energie die Essent verkoopt is afkomstig van de Nederlandse markt. De tarieven bij Essent zijn goed en met een €150 welkomstkorting heb je meer dan 1,5 maand gratis energie. Daarnaast kun je kiezen uit twee verschillende slimme thermostaten waarmee je zelf beter je energieverbruik kunt regelen. Essent is dus een zeer aantrekkelijke energieleverancier, en hier lees je over de prijzen die Essent hanteert voor gas en elektriciteit.

 

De energieprijzen

De prijs die je betaalt bij Essent liggen rond het gemiddelde, maar omdat je er een interessante welkomstkorting bij krijgt als je naar Essent overstapt, liggen deze lager. De prijzen kunnen voor jou anders uitkomen, simpelweg omdat deze afhankelijk zijn van de instellingen die jij invoert wat betreft je verbruik, het soort stroom, het soort tarieven dat je afspreekt en de duur van het contract. Verder veranderen de energieprijzen zelf natuurlijk ook elk half jaar, bijvoorbeeld als de overheid besluit de belastingen te verhogen of de vraag om energie is groter dan het aanbod. De onderstaande tabel geeft je een goede indicatie van wat je bij Essent kunt verwachten te betalen voor jouw energiecontract.

 

Essent tarieven december 2017 Prijs per eenheid
Tarief voor elektriciteit €0,187 per kWh
Tarief voor gas €0,634 per m3
Welkomstkorting €150 voor elke nieuwe klant
Gemiddelde maandprijs gas en elektriciteit €92,97
Zekerheidsgarantie 3 jaar vast en groen €1563,76 per jaar
Zekerheidsgarantie 5 jaar vast en groen €1652,70 per jaar

 

  • De goedkoopste optie: wat voor jou bij Essent de goedkoopste optie is, moet je uitproberen door je gegevens in te vullen. De meeste adviesbureaus raden aan een contract voor vaste tarieven af te sluiten voor een jaar. Op die manier weet je precies wat je maandelijks betaalt en kun je regelmatig de beste deal uitkiezen.
  • 3 jaar vast bij Essent: Essent biedt echter een interessant contract aan voor als je een contact afsluit voor 3 jaar lang met vaste tarieven. Dit is op dit moment een erg slimme optie, omdat de overheid bekend heeft gemaakt de belastingen de komende twee jaar flink omhoog te gooien. Vanaf 1 januari 2018 zullen we dus in Nederland steeds meer gaan betalen voor onze energie.
  • 5 jaar vast bij Essent: de duurste optie die je hebt is een contract af te sluiten voor 5 jaar met vaste tarieven. Ook zijn contracten met variabele tarieven vaak duurder omdat deze geen garantie geven voor de energieleverancier dat je voor een bepaalde tijd klant bij hen zal blijven. Toch kan een 5 jaar vast contract financieel de beste optie zijn, omdat je dan voor een zeer lange tijd zeker weet dat jouw energieprijzen niet zullen worden beïnvloed door beslissingen van de overheid of andere instanties.

 

De prijsopbouw

De prijzen voor energie zijn opgebouwd uit 44 procent belasting, 37 procent energiekosten en 19 procent netbeheerkosten. Deze drie instanties veranderen de hoogte van hun bijdrage elk half jaar, waardoor de energieprijzen niet langer dan 6 maanden stabiel blijven. Heb je een contract met variabele tarieven afgesloten, dan zullen deze elke 6 maanden mee veranderen met de markt.

 

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Je hebt als consument niets te zeggen over de prijzen voor de belastingen en de kosten voor de netbeheerder. De overheid zet de belastingen simpelweg vast en de netbeheerder bepaalt hoeveel je betaalt bijvoorbeeld voor het transport van de energie. De energieprijzen zelf zijn wel variabel, omdat elke leverancier deze afzonderlijk vastlegt. Door bepaalde keuzes te maken wat betreft je leverancier en je contract heb je dus de mogelijkheid invloed uit te oefenen op de prijs die jij betaalt voor je energie.

  • De leverancier: door elk jaar prijzen te vergelijken en eventueel van energieleverancier over te stappen, weet je zeker dat je het komende jaar de beste deal hebt afgesloten. Dit doe je makkelijk door 6 tot 8 weken voordat je contract afloopt je gegevens in één of meer onafhankelijke vergelijkingswebsites in te vullen.
  • De tarieven: vaste tarieven zijn lager dan variabele tarieven. Daarnaast veranderen die niet mee wanneer de energieprijzen ook veranderen. Een contract met variabele tarieven is echter elk moment op te zeggen. Het is dus maar net waar jouw voorkeur ligt.
  • Je verbruik: het is verstandig om jouw verbruik zo exact mogelijk door te geven aan de energieleverancier. Er is anders een kans dat je aan het einde van het jaar geld moet bijbetalen omdat je je gebruik te laag hebt ingeschat.

 

Vergelijk offertes

Wil je nu weten of jij te veel betaalt? Dan kun je hier onze onafhankelijke vergelijkingstool gebruiken. In een korte tijd zal jij een groot aantal energieleveranciers met elkaar kunnen gaan vergelijken en bepalen of jouw huidige contract aan vervanging toe is.

 

 

energie

Verwachting energieprijzen

We kunnen geen van allen de toekomst voorspellen om te weten wat er met de energieprijzen gaat gebeuren. Om deze reden kunnen …