Energieprijzen Greenchoice

De naam zegt het al, Greenchoice levert enkel en alleen groene energie. Dit doen ze aan de Nederlandse markt en ook al zijn ze vrij jong, ze hebben toch al bijna 400.000 klanten in ons land. Greenchoice heeft als doel de opwekking van energie in Nederland volledig duurzaam te maken en levert daarom zo veel mogelijk groene energie die hier is opgewekt. Voor 2020 willen ze alleen nog maar Nederlandse groene energie gaan verkopen. Daarnaast compenseert Greenchoice bijvoorbeeld de CO2 die ze uitstoten met bepaalde projecten, zoals het Greenchoice Bosspaarplan. Greenchoice biedt groene energie aan voor acceptabele prijzen. Wat die prijzen zijn, lees je hier.

 

De energieprijzen

Ook al levert Greenchoice alleen groene energie, de prijs die je ervoor betaalt ligt netjes rond het gemiddelde. Voor groene energie is dit dus zelfs aan de lage kant. Het contract voor groene stroom en gas tot 1-1-2019 valt onder de best te betalen contracten voor groene energie in Nederland. De prijzen die in de onderstaande tabel worden gegeven, zijn echter voornamelijk een indicatie van wat je bij Greenchoice kunt verwachten. Deze zullen voor jou zeer waarschijnlijk iets anders uitpakken al naar gelang de contractvoorwaarden die je prefereert.

 

Greenchoice tarieven december 2017 Prijs per eenheid
Tarief voor elektriciteit €0,198 per kWh
Tarief voor gas €0,627 per m3
Gemiddelde maandprijs gas en elektriciteit €109,85
Groene stroom en gas vast tot 1-1-2019 €1471,86 per jaar
Windstroom en groen gas uit nl 3 jaar vast €1584,72 per jaar

 

  • De goedkoopste optie: op papier is het contract met vaste tarieven tot 1-1-2019 bij Greenchoice het goedkoopste. Met dit contract weet je dat je elke maand hetzelfde bedrag zal betalen, ongeacht beslissingen van de overheid, de leverancier of de netbeheerder. Daarnaast doe je door voor Greenchoice te kiezen een belangrijke bijdrage aan het ontwikkelen van duurzame energie in Nederland.
  • De slimste optie: wat op dit moment misschien de slimste optie is, is om voor een contract met vaste tarieven voor 3 jaar te kiezen. De overheid heeft bekendgemaakt de energiebelastingen flink omhoog te gaan doen de komende twee jaar. Met een contract voor langere tijd bescherm je jezelf hiervan totdat het contract afloopt.
  • Variabele tarieven: je hebt vaak ook de keuze om voor variabele tarieven te kiezen. Dit zijn tarieven die met de actuele prijs van energie mee veranderen. Deze contracten hebben als voordeel dat je ze elk moment kunt opzeggen, maar geven je wel vaak hogere tarieven.

 

De prijsopbouw

De prijs die de consument betaalt voor energie in Nederland wordt verdeeld over drie verantwoordelijke partijen, namelijk de overheid, de netbeheerder en de leverancier. Deze drie partijen zullen elk half jaar hun eigen prijzen onafhankelijk van elkaar veranderen en dit doen ze met verschillende redenen. De overheid is verantwoordelijk voor de hoogte van de belastingen en kan deze verhogen als er bijvoorbeeld meer geld vrijgemaakt moet worden om te investeren in duurzame energie. De netbeheerder is verantwoordelijk voor het verhuren van de meter, de transportkosten voor de energie en de aansluitkosten. Als laatste zijn er de energieleveranciers, die de prijzen aanpassen op de marktbehoefte. Gemiddeld gezien nemen de belastingen 44 procent in van de totaalprijs, de energie zelf 37 procent en de netbeheerkosten 19 procent.

 

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Iedereen betaalt dezelfde belastingheffingen over hun energie en ook de kosten voor de netbeheerder staan vast. De prijzen bij de leveranciers onderling zijn echter wel variabel en door de volgende keuzes te maken heb je hier persoonlijk invloed op.

  • De leverancier zelf: omdat de energieprijzen regelmatig veranderen is er een grote kans dat jouw contract na een jaar gedateerd is en niet meer de beste deal vertegenwoordigt. Doe daarom elk jaar een uitgebreide vergelijking en stap eventueel over naar een andere energieleverancier. Op die manier ben je elk jaar de beste prijzen gegarandeerd.
  • De tarieven: bij een contract voor een vaste tijd kun je gebruik maken van betere tarieven dan wanneer je een contract kiest voor een onbepaalde tijd. Deze keuze is afhankelijk van je eigen persoonlijke voorkeur. Bij variabele tarieven zal je elk jaar te maken krijgen met een aangepaste prijs en als deze niet naar beneden is gegaan zal je dus meer moeten gaan betalen.
  • Je eigen verbruik: de verantwoordelijkheid voor de hoogte van jouw energieconsumptie ligt bij jezelf. Jij kunt ook verscheidene maatregelen nemen om je verbruik te verlagen. Zet bijvoorbeeld je thermostaat een graad lager, overweeg je woning beter te isoleren of vervang je oude cv-ketel voor een nieuw exemplaar. De meeste van deze maatregelen worden gesubsidieerd door de overheid, dus je hoeft de kosten niet alleen te dekken.

 

Vergelijk offertes

Als je geïnteresseerd bent om te zien of jouw contract nog relevant en actueel is, kun je hier onze onafhankelijke vergelijkingstool gebruiken. Deze tool kan je in een korte tijd vertellen of je het beste bij je huidige leverancier kunt blijven of dat overstappen de beste optie is.

energie

Verwachting energieprijzen

We kunnen geen van allen de toekomst voorspellen om te weten wat er met de energieprijzen gaat gebeuren. Om deze reden kunnen …