Energieprijzen MAIN Energie

Ondernemers kunnen bij MAIN energie terecht voor een energiecontract voornamelijk voor de zakelijke markt. Dit doet het bedrijf al meer dan 10 jaar. Ook levert het energie aan de particuliere markt, maar deze afdeling is kleiner. Kwaliteit kan het bewijzen door middel van een aantal awards die het gewonnen heeft en de ISO 2001 certificering waarmee het aantoont dat de interne processen ruim in orde zijn. MAIN wil zakendoen aan de hand van drie kernwaarden, namelijk persoonlijk contact, transparantie en innovatie. Het bedrijf levert alleen 100 procent groene energie die voor een klein gedeelte uit Nederland komt en voor de rest uit Noorwegen en Zweden. Je hebt een duidelijk overzicht via ‘mijn MAIN’ over hoeveel energie je gebruikt en waar je het beste energie kunt proberen te besparen. Hier lees je over de prijzen die worden gehanteerd door MAIN Energie.

 

De energieprijzen

MAIN Energie richt zich dus voornamelijk op de zakelijke markt en de tarieven liggen dan per eenheid ook een beetje hoger dan gemiddeld. De zakelijke tarieven zijn het beste op te vragen door contact op te nemen met MAIN zelf, omdat deze sterk afhankelijk zijn van hoeveel je precies verbruikt. Voor een klein bedrag meer kun je gas ontvangen dat CO2 gecompenseerd is. De onderstaande tabel geeft niet veel informatie, maar kan je wel een indicatie geven van wat je als particulier moet betalen bij MAIN Energie. De prijzen zijn inclusief btw.

 

MAIN Energie tarieven december 2017 Prijs per eenheid
Tarief voor elektriciteit variabel €0,2127 per kWh
Tarief voor gas variabel €0,642 per m3
Zakelijke klanten kunnen het beste hun tarieven opvragen middels een offerte.

 

Een zakelijk of een particulier contract?

Het is voor ondernemers lang niet altijd voordeliger om een zakelijk contract af te sluiten, vooral als je energieverbruik niet erg groot is. Zakelijke contracten zijn ingesteld op grootgebruikers van energie en als kleine MKB’er of ZZP’er zal je er dus weinig voordeel mee doen. Je kunt het beste een goede vergelijking uitvoeren en de prijzen van alle verschillende mogelijkheden met elkaar vergelijken voordat je besluit welk contracttype het interessantste voor je is. Heb jij echter een groot MKB-bedrijf of een grotere onderneming waar bijvoorbeeld zware apparatuur staat dat van energie moet worden voorzien, dan kan een zakelijk contract wel een goede optie voor je zijn. Vaak krijg je dan ook een aantal extra’s zoals een direct contactpersoon, een back-up garantie voor je stroom en een snellere service.

 

De prijsopbouw

De prijzen voor energie in Nederland worden bepaald door drie onafhankelijke instanties. Deze kunnen elk hun tarieven elk half jaar veranderen, waardoor de energieprijs dus ook elke 6 maanden mee verandert. Dit gebeurt op 1 januari en 1 juli elk jaar. De instantie die het grootste aandeel heeft is de overheid. De belastingen nemen namelijk 44 procent in van de prijs voor energie en deze veranderen al naar gelang de politieke ontwikkelingen. De tweede bijdrager met 37 procent zijn de leveranciers die de prijs voor de energie zelf instellen en hierom concurreren. Deze verschilt per leverancier en is afhankelijk van de marktsituatie. Als laatste is er de netbeheerder. Deze bepaalt onder andere de transportkosten en de kosten voor de meterhuur en deze nemen 19 procent in beslag. De belastingen en netbeheerkosten zijn voor iedereen hetzelfde, terwijl de prijs voor energie per leverancier verschilt.

 

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Tijdens het samenstellen van je nieuwe energiecontract kom je voor een aantal keuzes te staan. Deze keuzes maken het mogelijk voor jou om je contract af te stemmen op je eigen behoeften. Elke beslissing zal de prijs echter positief of negatief kunnen veranderen.

  • Zakelijk of particulier: ten eerste moet je beslissen of je als ondernemer een zakelijk of een particulier contract nodig hebt. Beide hebben zo hun voordelen, maar voor kleine ondernemers komt een zakelijk contract financieel vaak beter uit de bus.
  • Vaste- of variabele tarieven: over het algemeen betaal je voor een contract voor onbepaalde tijd en dus met variabele tarieven meer dan wanneer je een contract afsluit voor een bepaalde tijd. Dat is omdat je de leverancier geen garantie kunt geven over hoe lang je bij hen blijft.
  • Groene- of grijze stroom: groene stroom is bijna altijd duurder dan grijze stroom. Dit is jammer, want groene stroom is een veel milieuvriendelijkere en duurzamere optie. Grijze stroom, opgewekt uit fossiele brandstoffen die eindig zijn, zal een keer opraken en dan moet er een alternatief worden gevonden. Groene stroom wordt opgewekt uit oneindige bronnen en bij het proces komt niet of nauwelijks CO2 vrij. Door voor groene stroom te kiezen help je dus bij het opwekken van duurzame energie en het vinden van een stabiel alternatief.

 

Vergelijk offertes

Als jij wilt weten of een particulier- of een zakelijk contract de beste optie is voor je, of je wilt simpelweg zien of het voordeliger zou zijn voor jou om van leverancier te veranderen, dan kun je daar hier direct onze onafhankelijke vergelijkingstool voor gebruiken.

 

 

energie

Verwachting energieprijzen

We kunnen geen van allen de toekomst voorspellen om te weten wat er met de energieprijzen gaat gebeuren. Om deze reden kunnen …