Energieprijzen NLE

NLE was voorheen de Nederlandse Energie Maatschappij en is de grootste onafhankelijke energieleverancier van Nederland. Daarnaast levert het ook diensten op de telecommarkt. Dit doen ze door de nadruk te leggen op klantvriendelijkheid, innovatie en betaalbaarheid. NLE levert alleen duurzame energie dat voornamelijk wordt opgewekt in Europese waterkrachtcentrales. Je hebt ook de mogelijkheid om een contract af te sluiten voor Nederlandse windenergie. Je kunt bij NLE alleen voor contracten kiezen met vaste tarieven en variabele tarieven hebben ze dus niet. Ook zullen ze een slimme thermostaat leveren zodat je via een app je verwarming aan en uit kunt doen. Hier lees je over de energieprijzen die je betaalt als je klant wordt bij NLE.

 

De energieprijzen

De prijzen die NLE biedt liggen vlak bij het gemiddelde van Nederland. Dit maakt ze daarom niet de duurste, maar ook niet de goedkoopste energieleverancier. De welkomstkorting van €110 geeft je wel een extra maand gratis, wat natuurlijk altijd mooi is meegenomen. Toch kan het zijn dat NLE voor jou de beste keuze is, omdat de prijs afhankelijk is van de contractvoorwaarden die jij zelf instelt. Dit kun je dus het beste door middel van een prijsvergelijking bepalen. In de onderstaande tabel vind je een indicatie van de huidige prijzen voor NLE, inclusief btw.

 

NLE tarieven december 2017 Prijs per eenheid
Tarief voor elektriciteit €0,192 per kWh
Tarief voor gas €0,630 per m3
Welkomstkorting €110 voor elke nieuwe klant
Gemiddelde maandprijs gas en elektriciteit €106,26
Groene stroom en gas 1 jaar vast €1505,61 per jaar
Groene stroom en gas 3 jaar vast €1530,63 per jaar

 

  • De goedkoopste optie: bij NLE kun je dus alleen kiezen voor een contract met vaste tarieven. Dat betekent altijd dat je deze afsluit voor een vooraf bepaalde periode. Het contract voor 1 jaar is het goedkoopste en dit is ook de optie die veelal wordt aangeraden. Je kunt dan na een jaar weer een vergelijking doen en van energiemaatschappij veranderen als er ondertussen ergens anders een betere deal beschikbaar is gekomen.
  • Een contract voor 3 jaar: deze optie is iets duurder, maar dit kan op dit moment wel de beste optie zijn. De overheid heeft namelijk bekendgemaakt de belastingen aanzienlijk te zullen verhogen om meer geld beschikbaar te stellen voor het ontwikkelen van duurzame energie. Met een contract van 3 jaar ben je hier voor een lange tijd van beschermd.
  • Je contract vooraf opzeggen: omdat je bij NLE alleen contracten kunt afsluiten met een vast tarief, is er altijd sprake van een opzegboete als je je contract wilt opzeggen voordat deze is verlopen. Deze boete kan oplopen tot €125 per energiesoort die je van hen koopt en wordt bepaald door hoeveel tijd er nog op het contract openstaat.

 

De prijsopbouw

De overheid, de netbeheerder en de energieleverancier; deze drie instanties hebben allen de mogelijkheid de prijs van energie aanzienlijk te beïnvloeden. De overheid bepaalt elke 6 maanden de hoogte van de belasting terwijl de netbeheerder de prijs voor het transport van de energie in handen heeft. Deze twee uitgaven zijn voor iedereen hetzelfde en nemen respectievelijk 44 en 19 procent in van de totaalprijs. De kale energiekosten (37 procent) die jij betaalt worden bepaald door de energieleverancier zelf. Deze zijn afhankelijk van de situatie op de energiemarkt en de vraag en het aanbod.

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Tijdens het afsluiten van je contract kom je een aantal keuzes tegen waarmee je de prijs kunt doen stijgen of dalen.

  • De leverancier zelf: iedere leverancier hanteert een andere energieprijs en dit is de manier waarop ze met elkaar concurreren. Je zou dus bij de ene leverancier voor exact hetzelfde contract een hogere prijs voor je stroom en gas kunnen betalen dan bij de andere. Daarom is het belangrijk regelmatig een vergelijking te maken zodat je zeker weet dat jij nog steeds de beste prijs betaalt. Zo niet, dan is het tijd om over te stappen.
  • De duur van het contract: soms lijkt het alsof een contract voor een langere tijd duurder is, maar kan het zijn dat je minder zou betalen als je de toekomstige markt bestudeert. De overheid wil bijvoorbeeld de komende twee jaar de belastingen flink verhogen. In zo’n geval kan een contract met en langere periode zeker goedkoper zijn.
  • De eigen bijdrage: jij bent de enige die verantwoordelijk is voor jouw energieverbruik en door een aantal maatregelen te nemen kun je je kosten aanzienlijk doen dalen. Zet je thermostaat een graadje lager en je bespaart al €60 per jaar. Grotere maatregelen zoals het verbeteren van je isolatie of het vervangen van je cv-ketel voor een zuiniger exemplaar hebben een betere impact. Deze investeringen verdienen zichzelf dus vanzelf terug en worden ook gedeeltelijk door de overheid gesubsidieerd.

 

Vergelijk offertes

Kijk hier direct of jij nog een goede prijs betaalt voor jouw energie door onze onafhankelijke vergelijkingstool te gebruiken. Je kunt in een handomdraai zien welke energieleverancier jou de beste deal kan aanbieden.

 

 

energie

Verwachting energieprijzen

We kunnen geen van allen de toekomst voorspellen om te weten wat er met de energieprijzen gaat gebeuren. Om deze reden kunnen …