Energieprijzen ontwikkeling

Elk half jaar op 1 januari en 1 juli worden door de energieleveranciers de nieuwe energieprijzen aangekondigd. Deze veranderen elk half jaar, omdat ze afhankelijk zijn van een groot aantal factoren. Zo heeft de overheid inspraak omdat die de hoogte van de belastingen bepaalt. De leverancier zal zelf ook de prijzen kunnen veranderen en de netbeheerder kan de prijzen laten stijgen als bijvoorbeeld blijkt dat de transportkosten omhooggaan. Deze drie instanties hebben de mogelijkheid de prijs van energie te verhogen of te verlagen en werken allen vanuit hun eigen belangen. Een grote bijdrager is ook de beschikbaarheid van energie in vergelijking met de vraag. Hoe lager de beschikbaarheid hoe duurder de energieprijzen.

 

De ontwikkeling van de energieprijzen

Als we een paar jaar terugkijken en vergelijken hoe de energieprijzen die jaren zijn veranderd is het mogelijk om een ontwikkeling vast te stellen. Ook zijn er al verschillende prognoses gemaakt over wat de nieuwe energieprijzen per 1 januari 2018 zullen zijn. In de volgende tabel vind je een overzicht van deze gegevens. De prijzen die zijn gegeven zijn gemiddeld en op jaarbasis. Ook zijn ze gebaseerd op een huishouden dat jaarlijks 1500 m3 aan gas en 3500 kWh aan stroom verbruikt. Alle bedragen zijn inclusief btw.

 

Jaartal Energieprijzen
Per 1 januari 2015 De prijzen gingen gemiddeld met €40 omlaag
Per 1 januari 2016 De prijzen gingen gemiddeld met €50 omlaag
Per 1 januari 2017 De prijzen gingen gemiddeld met €20 omhoog
Per 1 januari 2017 De prognose is dat de prijzen gemiddeld met €110 omhooggaan in het eerste half jaar.

 

Waardoor wordt deze stijging veroorzaakt?

De ontwikkeling van de energieprijzen heeft dus een stijging voor ons in petto, als de prognoses kloppen. Deze stijging wordt voor het grootste gedeelte veroorzaakt door de overheid, want die de Energiebelasting en de Opslag Duurzame Energie flink heeft verhoogd. Energieleveranciers hebben bekend gemaakt hun prijzen ook te zullen verhogen als gevolg van de vraag om energie en het aanbod dat beschikbaar is. De kleinste bijdrage in de stijging komt van de netbeheerders die door hogere transportkosten ook genoodzaakt worden de prijs te verhogen. In de volgende tabel vind je een overzicht van de bijdrages per sectie. Dit is wederom gemiddeld en gebaseerd op een huishouden dat jaarlijks 1500 m3 aan gas en 3500 kWh aan stroom verbruikt. De bedragen zijn inclusief btw.

 

Uitgave Jaarlijkse stijging (inclusief btw) Bijdrage aan stijging in percentages
Belastingen €68 62%
Energiekosten €30 27%
Netbeheerkosten €12 11%
Totale stijging €110 100%

 

De prognose na 1 januari 2018

Verwacht wordt dat de energieprijzen ook na 1 januari 2018 zullen stijgen. De overheid heeft aangegeven stapsgewijs de belastingen te verhogen en hier kunnen enkele jaren overheen gaan. Deze verhoging is om mensen kritisch te laten kijken naar hun eigen energieverbruik, maar ook om geld vrij te maken dat wordt geïnvesteerd in duurzame energie. De fossiele brandstoffen zullen een keer opraken en waardoor we meer en meer afhankelijk worden van onuitputtelijke bronnen zoals de zon, het water, de wind en biomassa.

 

Manieren om je energierekening te verlagen

Het is natuurlijk goed dat de overheid meer geld wil investeren in het opwekken van duurzame groene energie. Er zijn een aantal maatregelen die je zelf kunt treffen waarmee je je energierekening kunt verlagen en dus deze verhoging op kunt vangen.

  • Verander van energieleverancier: is je huidige contract bijna verlopen of heb je een contract voor een onbepaalde termijn? Dan kan je vaak veel geld besparen door te veranderen van energieleverancier. Aangezien de prijzen elk half jaar veranderen kan het maar zo zijn dat een ander bedrijf jou een betere deal kan aanbieden.
  • Ga bewuster om met je energie: kijk kritisch naar je energieverbruik. Door bijvoorbeeld de verwarming 1 graad lager te zetten kun je jaarlijks al €60 besparen. Kijk naar hoe je je apparaten gebruikt en probeer dit zo efficiënt mogelijk te doen.
  • Waar verlies je warmte: zorg ervoor dat jouw woning zo min mogelijk warmte kan verliezen. Overweeg je muren, dak of vloer te laten isoleren en als je nog geen hr-glas hebt dan kun je je beglazing ook laten vervangen. Hier zijn subsidies voor beschikbaar gesteld door de overheid, dus je hoeft de kosten niet volledig zelf te dekken.
  • Vervang oude apparaten: door je oude cv-ketel te vervangen door een hr-ketel kun je aanzienlijk energie besparen. Ook kun je investeren in een zonneboiler, warmtepomp of een pelletkachel. Hier zijn ook weer landelijke subsidies voor beschikbaar.
  • Wek zelf energie op: je kunt ook zelf duurzame energie gaan opwekken door bijvoorbeeld zonnepanelen op je dak te laten plaatsen. Zo ontlast je het milieu, ben je aanzienlijk minder afhankelijk van fossiele brandstoffen en word je je eigen energieleverancier. Je kunt de btw die je voor je nieuwe installatie hebt betaald volledig terugvragen.

 

Vergelijk offertes

Wil je nu graag weten wat de andere energieleveranciers jou kunnen bieden? Gebruik dan hier onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool zodat je in een mum van tijd kunt zien of je bij de juiste leverancier bent aangesloten of dat het tijd is om van leverancier te gaan veranderen.

 

energie

Verwachting energieprijzen

We kunnen geen van allen de toekomst voorspellen om te weten wat er met de energieprijzen gaat gebeuren. Om deze reden kunnen …