Energieprijzen per kWh

De energieprijzen per kWh verschillen per energieleverancier. Sinds 2004 mogen deze hun prijzen twee keer per jaar afstellen op de markt. Vraag en aanbod en het gedrag van de markt zijn voor hen een grote bepalende factor. Wil je de beste prijs voor jouw energie, dan zal je dus de aanbiedingen en tarieven van de verschillende leveranciers met elkaar moeten gaan vergelijken. Hier vind je informatie over de gemiddelde energieprijzen per kWh voor 2017 en de voorspelling voor 2018.

 

De gemiddelde energieprijzen per kWh 2017

De energieprijzen per kWh veranderen dus elk jaar. De volgende aankondiging zal plaatsvinden op 1 januari 2018. In de tweede helft van 2017 was de gemiddelde energieprijs per kWh €0.1872. Dit is nog exclusief btw. Deze prijs bestaat uit belastingen (Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie), de eigenlijke energieprijs en de kosten van de netbeheerder. Deze drie bijdragers werken onafhankelijk en hebben geen invloed op elkaars beslissingen wat betreft de prijs. In de volgende tabel kun je zien hoe deze prijs per kWh in de tweede helft van 2017 tot stand is gekomen.

 

Bijdrager Prijs Bijdrage
Belastingen bepaald door de overheid €0.0824 44 procent
Energieprijs bepaald door de leverancier €0.0693 37 procent
Netbeheerkosten bepaald door de netbeheerder €0.0355 19 procent
Totaal €0.1872 100 procent

 

  • Belastingen: elk half jaar bepaalt de overheid hoeveel belasting je betaalt over de energieprijs van jouw leverancier. Hier kun je als gebruiker niets aan veranderen en deze belastingen heb je te accepteren. In 2018 heeft de overheid al aangekondigd de belastingen aanzienlijk te willen verhogen. Dit geld willen ze gebruiken om te investeren in de ontwikkeling van duurzame energie.
  • De energieprijs: de eigenlijke prijs van energie is dus erg laag. In 2017 betaalden we hier gemiddeld €0.07 cent voor per kWh. De energieprijs wordt bekend gemaakt door de energieleverancier en wordt grotendeels bepaald door het aanbod van energie op de markt en de vraag van de gebruiker. De leveranciers zullen per 1 januari 2018 ook hun prijzen omhoog doen.
  • De netbeheerkosten: de netbeheerder bepaalt de kosten voor onder andere het transport van de energie, de huur van de energiemeter en de aansluiting. In 2018 zullen ook deze kosten omhooggaan.

 

De energieprijs per kWh in 2018

Wat de exacte energieprijs per kWh in 2018 zal zijn is nog niet duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat deze hoger zal liggen dan in 2017. Uit verschillende prognoses die zijn gedaan lijkt het erop dat deze prijs met €0.0314 omhoog zal gaan en dus uit zal komen op €0.2186. Om het makkelijker te maken en de bedragen af te ronden, zal een kWh aan energie in 2018 geen €0.19 meer kosten, maar €0.22. Dit is een stijging van 3 eurocent. Voor een gemiddeld huishouden dat jaarlijks 3500 kWh aan stroom verbruikt zal dat een toename van €110 betekenen op de jaarlijkse rekening. Hierbij moet wel gezegd worden dat de exacte prijzen voor 2018 nog niet bekend zijn gemaakt en dat dit getal gebaseerd is op goed onderbouwde prognoses.

 

De prijsopbouw

De prijs per kWh is dus opgebouwd uit belastingen, de prijs van energie zelf en de netbeheerkosten. In de bovenstaande tabel zie je dat de belastingen 44 procent van de totaalprijs innemen, de energieprijs 37 procent en de netbeheerkosten 19 procent. Door deze verdeling te bekijken kun je bepalen waar je als energiegebruiker het beste geld kunt besparen. Helaas staan de belastingen vast zowel als de kosten voor de netbeheerder. Hier heb je als consument dus verder niets op in te brengen. De prijs voor de energie die je ontvangt verschilt echter per leverancier, wat betekent dat jij bij een andere leverancier misschien voordeliger uit bent. Dit is dan ook dé manier om op jouw energieprijzen te besparen.

 

Energieprijzen vergelijken

Met de dreigende stijging van energieprijzen boven onze hoofden is het dus zeker niet onverstandig om te kijken of er voor jou op de markt een betere deal bestaat dan je huidige contract. Als deze is afgesloten voor onbepaalde tijd, of de einddatum is in zicht, dan is het nu de tijd om hiermee bezig te gaan. Zoek een goede onafhankelijke vergelijkingssite, pak al je gegevens bij de hand en zie wat de markt jou op dit moment te bieden heeft. Vaak kun je dan ook al een voorspelling krijgen voor 2018, mocht je dit willen. Dit is tegelijkertijd de juiste tijd om te beslissen of je een contract wilt afsluiten met een vast tarief of een variabel tarief en of je misschien beter kunt omschakelen naar duurzame stroom. Over het algemeen wordt aangeraden dit elk jaar een keer te doen en dan 6 tot 8 weken voordat je huidige energiecontract afloopt. Dan heb je nog voldoende tijd om een beslissing te maken en kunnen beide contracten naadloos in elkaar overlopen.

 

Vergelijk offertes

Wacht dus niet en begin nu met vergelijken zodat je zeker weet dat jij de beste energieprijs betaalt. Als je hier onze onafhankelijke vergelijkingstool voor gebruikt kun je al heel snel beginnen met besparen.

energie

Verwachting energieprijzen

We kunnen geen van allen de toekomst voorspellen om te weten wat er met de energieprijzen gaat gebeuren. Om deze reden kunnen …