Energieprijzen tips & vergelijken

Loopt jouw energiecontract bijna af? Of heb jij een contract voor onbepaalde duur en wil je zien wat de beste energieprijzen zijn voor jouw situatie? Dan is het tijd om een vergelijking te doen van de aanbiedingen en de tarieven die de energieleveranciers op dit moment voor jouw situatie aanbieden. Er is een grote kans dat je een betere deal kunt vinden als je van energieleverancier verandert. Hier vind je enkele tips die je kunt gebruiken bij het uitvoeren van jouw marktonderzoek.

 

Tip 1: kies het juiste tijdstip

Het is belangrijk het juiste tijdstip te kiezen voor je vergelijking en eventuele overstap. Heb je een contract met een einddatum, dan doe je dit het beste 6 tot 8 weken voordat deze afloopt. Heb je een contract voor een onbepaalde tijd, dan kun je dit in principe op elk moment doen. Soms is het echter slimmer om je tijdstip dan tactisch te kiezen, omdat de energieprijzen elk half jaar worden aangepast. Bekijk de prognose en bepaal aan de hand van deze voorspellingen het beste moment.

 

Tip 2: wees je bewust van de marktsituatie

De energieprijzen veranderen elk half jaar. Dit komt doordat de overheid de hoogte van de belastingen opnieuw zal bepalen, de leverancier kijkt naar de markt en zal hier de prijzen op afstellen en de netbeheerder kan de tarieven ook veranderen. Dit doen ze op 1 januari en 1 juli en op deze data worden de nieuwe energieprijzen bekendgemaakt. Voordat die datum aanbreekt worden er prognoses gedaan, zodat je al een beetje een idee kunt krijgen van wat de nieuwe energieprijzen zullen zijn. Naar aanleiding van deze informatie kun je dus een beslissing maken over de beste tijd om over te stappen. Ook kun je zo bepalen welk soort contract het meest geschikt is en aansluit op het toekomstbeeld.

 

Tip 3: kies een betrouwbare vergelijkingssite

Vervolgens is het belangrijk een goede vergelijkingssite te vinden. Deze dient te allen tijde onafhankelijk te zijn, wat betekent dat ze geen commercieel voordeel halen uit jouw overstap. Ook is het goed dat je zo veel mogelijk persoonlijke informatie kunt ingeven en dat je filters kunt gebruiken om doelgerichter te zoeken. Alleen als je de meest accurate gegevens kunt invullen zal je exacte resultaten kunnen verwachten. Verder kan het interessant zijn op te zoeken waar de vergelijkingssite zijn geld aan verdient. Een eerlijke site zal deze informatie zonder problemen publiceren. Als laatste kun je het beste een grote vergelijkingssite uitkiezen die je zoveel mogelijk informatie geeft en die een groot aantal leveranciers met elkaar vergelijkt. Alleen zo kun je een compleet beeld krijgen van wat de markt jou te bieden heeft.

 

Tip 4: wees voorbereid

De tijd is aangebroken om met vergelijken te beginnen en dit zal een stuk makkelijker gaan als je goed bent voorbereid. Zorg ervoor dat je je huidige energiecontract bij de hand hebt en dat je je meest recente jaarrekening naast je hebt liggen. Aangezien je je al hebt ingelezen in de huidige marktsituatie en de prognoses hebt gezien kun je ook alvast voor jezelf bepalen of je de voorkeur hebt voor een contract met variabele tarieven of een contract met vaste tarieven. Ook kun je alvast de keuze maken tussen groene en grijze stroom, mocht je dit willen. Zo kun je je zoektocht aanzienlijk doelgerichter maken en zullen de zoekresultaten veel relevanter zijn.

 

Tip 5: goedkoopst is niet altijd het best

Nadat je je gegevens hebt ingevuld zal je worden gepresenteerd met de resultaten. Deze worden vaak gegeven in volgorde van de goedkoopste eerst. Staar je echter niet blind op de prijs en onderzoek altijd de bijbehorende voorwaarden. Wat is de contractduur, de opzegtermijn en de opzegvergoeding, bijvoorbeeld. Hoe goed is de klantenservice en is het mogelijk je energiestanden online in te vullen? Betreft de aanbieding alleen contracten met een vast tarief of komen contracten met een variabel tarief hier ook voor in aanmerking? Welke korting krijg je bij de energieleverancier en wat moet je doen om daarvoor in aanmerking te komen? Dit zijn allemaal vragen die je beslissing kunnen beïnvloeden en waar je dus voordat je overstapt een antwoord op moet zoeken.

 

De overstap maken

Nadat je je vergelijking hebt gemaakt en je bent tevreden met de resultaten kun je de overstap in werking zetten. Je neemt simpelweg contact op met je nieuwe leverancier, geeft je details door en zij zullen verder alles regelen. Je oude contract zal worden opgezegd en je nieuwe contract zal ingaan op het moment dat je oude contract vervalt. Eigenlijk kan het niet makkelijker.

 

Vergelijk offertes

Je kunt hier beginnen met het vergelijken van energieleveranciers en dat doe je met onze onafhankelijke vergelijkingstool. In een korte tijd kun je uitvinden of jouw contract aan vervanging toe is en of er betere deals op de markt zijn dan je huidige. Binnen de kortste keren kun jij dan ook geld gaan besparen op je energierekening.

 

 

energie

Verwachting energieprijzen

We kunnen geen van allen de toekomst voorspellen om te weten wat er met de energieprijzen gaat gebeuren. Om deze reden kunnen …