Energieprijzen trend

Voor iedereen die een energiecontract heeft met variabele tarieven is het elk half jaar weer spannend om te zien wat de energieprijzen zullen zijn. Deze worden namelijk op 1 januari en op 1 juli bekend gemaakt en zijn variabel. De reden hiervoor is dat de prijs wordt bepaald door drie onafhankelijke bijdragers, namelijk de overheid, de energieleverancier en de netbeheerder. Deze hebben geen invloed op elkaar en bepalen uit hun eigen interesse wat zij het komende half jaar van de particulieren moeten vragen voor hun diensten of producten. Er wordt dan ook altijd flink gespeculeerd over de mogelijke prijzen voor het komende halve jaar en zullen er trends en ontwikkelingen worden besproken die deze prijzen kunnen beïnvloeden. De trend voor 2018 en daarna is dat de energieprijzen de komende 2 jaar aanzienlijk zullen stijgen.

 

De trend

Deze stijging is geen schatting, maar een ontwikkeling die makkelijk te verklaren valt. De regering heeft namelijk besloten de komende 2 jaar (tot en met 2019) de belastingen op energie te verhogen. Dit betreffen de Energiebelasting en de Opslag Duurzame Energie. In de volgende grafiek wordt deze trend verder duidelijk gemaakt. Op de x-as vind je het bedrag in euro’s en op de y-as het jaartal. De waarden die worden aangeduid door de balken geven het verschil aan in prijs ten opzichte van het jaar ervoor. Deze bedragen zijn gebaseerd op een huishouden met een gemiddeld energiegebruik (1500 m3 gas, 3500 kWh stroom).

De drie bijdragers

Het is dus al duidelijk dat de energieprijzen die op 1 januari 2018 zullen worden aangekondigd aanzienlijk hoger zijn. Voor een gemiddeld huishouden kan dit jaarlijks een toename van €110 betekenen. Deze €110 is opgedeeld in de bijdrage van de overheid, van de energieleverancier en van de netbeheerder.

  • De overheid: van deze €110 zal €68 ingenomen worden door de belastingen. De overheid is dus de grootste bijdrager aan deze verhoging in energieprijzen die eraan zit te komen. Door de belastingen te verhogen kan de overheid geld vrijmaken om te investeren in het opwekken van duurzame energie. De fossiele brandstoffen beginnen op te raken en er is noodzaak voor een stabiel alternatief. Ook is het de bedoeling dat energiegebruikers kritisch gaan kijken naar hun verbruik en pogingen zullen doen dit te verlagen.
  • De energieleverancier: energieleveranciers hebben aangekondigd hun prijzen ook omhoog te doen en dit met gemiddeld €30 per jaar. Deze bedragen verschillen per energieleverancier, wat betekent dat het uitvoeren van een vergelijking zeker een besparing kan betekenen. De energieleveranciers worden vooral beïnvloed door de markt en het verschil tussen de vraag naar energie en het beschikbare aanbod.
  • De netwerkbeheerder: netwerkbeheerders kunnen hun prijzen omhoog doen, omdat voor hen de kosten omtrent het energietransport, de aansluiting of de meterhuur kunnen veranderen. Voor een gemiddeld huishouden in 2018 zullen deze prijzen stijgen met €12 per jaar.

 

De trend voor na 2018

De grafiek boven is enigszins misleidend, omdat de trendlijn aangeeft dat de energieprijzen in de toekomst ten opzichte van het jaar ervoor meer dan €200 zullen zijn. Dit is een trend en dus een voorspelling en deze is gebaseerd op de data van de voorgaande jaren. Het is wel duidelijk dat de overheid de belastingen zeker tot eind 2019 zal verhogen, maar met hoeveel is nog niet bekendgemaakt. Deze trendlijn zal hoogstwaarschijnlijk minder dramatisch stijgen wanneer het verschil tussen 1 januari 2018 en 1 januari 2019 bekend zal worden. En naast de overheid zijn er ook nog de energieleveranciers en de netbeheerders die de prijs bepalen. Dit zijn echter allemaal speculaties en niets is met zekerheid te zeggen totdat het zover is.

 

Manieren om je energieprijzen te verlagen

Ook al is nog niet bekend hoeveel de energieprijzen zullen stijgen, het is vrij duidelijk dat een stijging niet te voorkomen is. Als energiegebruiker heb je geen invloed op wat de overheid bepaalt en deze belastingheffingen staan vast. Tijd dus om te kijken of je op een bepaalde manier geld zou kunnen besparen.

  • Energieprijzen vergelijken: de prijs die je voor energie betaalt is per energieleverancier verschillend. Daarom kan het zijn dat jouw energieleverancier niet meer de goedkoopste is voor jou. Het vergelijken van energieprijzen en aanbiedingen van leveranciers kan dit voor jou verduidelijken.
  • Zelf je gebruik verminderen: vervolgens is het natuurlijk nooit slecht om zelf eens goed naar je energieverbruik te kijken. Misschien staat de verwarming eigenlijk wat te hoog, of kun je geld besparen door bijvoorbeeld te wassen tijdens het daltarief. Energiebesparende maatregelen zoals het isoleren van je woning worden gedeeltelijk door de overheid gesubsidieerd. Je kunt ook grote bezuinigingen maken door je oude cv-ketel te vervangen door een nieuwe hr-ketel, door zonnepanelen te laten plaatsen of door een warmtepomp te overwegen.

 

Vergelijk offertes

Als je nu duidelijkheid wilt over of jij nog steeds de beste prijs betaalt voor jouw energie, dan kun je hiervoor onze onafhankelijke vergelijkingstool gebruiken. Zo kun je zien of overstappen naar een andere energieleverancier voor jou ook voordeliger is.

energie

Verwachting energieprijzen

We kunnen geen van allen de toekomst voorspellen om te weten wat er met de energieprijzen gaat gebeuren. Om deze reden kunnen …