Energieprijzen Vandebron

De naam zegt het al, Vandebron levert energie rechtstreeks van de bron. Hierdoor kunnen ze een betere prijs aanbieden. Vandebron levert alleen 100 procent groene energie, opgewekt in Nederland. Dit is zowel bio-energie, zoals wind- en zonne-energie. Als je bij hen een contract afsluit bepaal je zelf je energiebron waardoor je meehelpt duurzame energie in Nederland te ontwikkelen en uit te breiden. Vandebron maakt geen winst, maar biedt de exacte energieprijs aan die de energiebron vraagt. Hierdoor is het meer een bemiddelaar dan een leverancier en kun jij van lage prijzen gebruik maken. Hier lees je over wat deze prijzen zijn.

 

De energieprijzen

De prijzen die je betaalt voor energie bij Vandebron zijn goed en je betaalt bij hen zeker niet de duurste prijs. Wat jij precies bij Vandebron zou moeten betalen is echter afhankelijk van een aantal factoren. Ten eerste is er het gemiddelde gebruik dat je doorgeeft, maar ook je persoonlijke voorkeuren tellen mee. Als laatste veranderen de energieprijzen ook nog eens elk half jaar, waardoor jouw contract dus eigenlijk na 6 maanden al niet meer actueel is. De onderstaande tabel geeft je een idee van de kosten van energie bij Vandebron, maar deze kunnen dus voor jou beter (of slechter) uitpakken nadat je je gegevens hebt ingevuld. De prijzen zijn inclusief btw.

 

Vandebron tarieven december 2017 Prijs per eenheid
Tarief voor elektriciteit €0,197 per kWh
Tarief voor gas €0,598 per m3
Groene stroom en CO2 gecompenseerd gas 1 jaar vast €1460,79

 

  • Gas lager dan gemiddeld: de prijs die je bij Vandebron betaalt voor gas ligt beneden het landelijke gemiddelde van €0.62 per m3. Dit is gunstig voor bijvoorbeeld je stookkosten. Op de één of andere manier wordt er weinig gekeken naar de prijzen van gas, terwijl je hier toch gemiddeld 1500 m3 per jaar van verbruikt.
  • De prijs voor elektriciteit: voor elektriciteit betaal je bij Vandebron iets meer dan het landelijke gemiddelde, maar voor groene stroom is dit vrij normaal. Helaas betaal je nog al te vaak minder voor grijze energie, terwijl dit aanzienlijk meer het milieu belast.
  • Vaste tarieven: bij Vandebron kun je zowel een contract met variabele- als een contract met vaste tarieven kiezen. Vaste tarieven zijn vaak het beste en hun huidige aanbieding voor 1 jaar groene stroom en CO2-gecompenseerd gas is een zeer voordelige keuze.

 

De prijsopbouw

De prijs voor energie is opgebouwd in drie delen, namelijk de belasting, de netbeheerkosten en de prijs voor de energie zelf. Deze laatste wordt bepaald door de energieleverancier (in het geval van Vandebron dus door de energiebron) en neemt 37 procent in van de totaalprijs. Energieleveranciers kunnen deze prijzen elk half jaar op 1 januari en 1 juli aanpassen. De reden waarom een leverancier dit zou willen doen is omdat ze winst willen maken of een goede positie willen innemen onder de energieleveranciers. Gaat de marktprijs van energie omhoog, dan moet de leverancier hierop inspringen omdat ze een commercieel bedrijf zijn. De energieprijzen zijn dan de manier om te concurreren en te verdienen. Vandebron maakt geen winst en omdat jij direct van de energiebron koopt zitten ze hier ook niet tussen. Daarom kunnen ze lagere prijzen aanbieden dan andere energieleveranciers. De overige 63 procent worden in beslag genomen door de belastingen (44 procent) en de netbeheerkosten (37 procent). Deze zijn voor iedereen hetzelfde en veranderen eveneens elk half jaar.

 

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

De energieprijs die je betaalt bestaat dus voor 63 procent uit bedragen die vast staan en die je simpelweg moet neerleggen. De 37 procent die door de ‘kale’ energie wordt ingenomen is echter variabel en verschillend per leverancier. Hier kun je dus geld besparen, mocht je dit willen.

  • Leveranciers vergelijken: de energieprijs is constant in beweging en de prijs die jij hebt afgesproken voor jouw nieuwe contract is eigenlijk 6 maanden later al gedateerd. Daarom kun je het beste geld besparen door regelmatig energieleveranciers met elkaar te vergelijken en als het tijd is over te stappen naar een goedkopere.
  • De tarieven: als je een contract met vaste tarieven, en dus voor een beperkte tijd, afsluit dan ben je bij de meeste leveranciers minder kwijt dan wanneer je kiest voor een contract met variabele tarieven. De optie die jij kiest is volledig afhankelijk van je eigen voorkeur. Een contract voor onbepaalde tijd kun je elk moment opzeggen, maar de variabele tarieven kunnen wel betekenen dat je meer gaat betalen als de energieprijzen omhooggaan.
  • Groene of grijze stroom: groene stroom is vaak duurder dan grijze stroom. Toch kan het geen kwaad om een vergelijking te maken van alleen groene leveranciers. Dit is een veel milieuvriendelijkere en duurzamere optie en de prijs voor groene stroom hoeft al lang niet meer hoog te zijn. Bedrijven zoals Vandebron kunnen je voorzien van betaalbare en eerlijke groene energie zonder grote commerciële belangen.

 

Vergelijk offertes

Als jij wilt weten of het nu de beste tijd is voor jou om over te stappen op een andere energieleverancier, dan kun je dat hier achterhalen door gebruik te maken van onze onafhankelijke vergelijkingstool.

 

 

energie

Verwachting energieprijzen

We kunnen geen van allen de toekomst voorspellen om te weten wat er met de energieprijzen gaat gebeuren. Om deze reden kunnen …