Energieprijzen zakelijk

Als je een ZZP-bedrijf hebt opgezet, je hebt een MKB-onderneming of een groot bedrijf, dan kom je in aanmerking voor zakelijke energie. Eigenlijk zijn er weinig verschillen tussen zakelijke- en particuliere energiecontracten, maar voor ondernemers kan een zakelijk contract soms beter zijn. Hier lees je over wat zakelijke energie is en hoeveel je hiervoor betaalt.

 

Wat is zakelijke energie?

Zakelijke energie is op twee punten verschillend van particuliere energie. Het eerste punt is dat het wordt geleverd aan een pand met een zakelijke functie. Dit kan bij je thuis zijn, als je een ZZP-bedrijf hebt of dit kan een bedrijfsgebouw zijn. Het tweede verschil is zit hem in de mate van energiegebruik. Aangezien ervan uitgegaan wordt dat zakelijke panden meer energie nodig hebben dan particuliere woningen, beschikt over een elektriciteitsaansluiting van minstens 3 x 80 Ampère of een gasaansluiting van meer dan 40m3 per uur. Ter vergelijking is de elektriciteitsaansluiting van particulieren 3 x 25 Ampère.

 

De energieprijzen

Verder verschilt zakelijke energie niet van particuliere energie. Soms kan de klantenservice sneller en efficiënter zijn, maar bij een goede leverancier zou dit geen verschil moeten maken. De prijzen die je betaalt voor de energie zelf zijn dan ook hetzelfde. Het verschil zit hem in de netbeheerkosten. Omdat je als zakelijke klant dus een grotere elektriciteitsaansluiting krijgt, zullen deze kosten ook hoger zijn. Het is de vraag of een ZZP’er deze grotere aansluiting ook daadwerkelijk nodig heeft. Een zakelijk energiecontract is dus eigenlijk altijd duurder dan een particulier contract. In de volgende tabel vind je een voorbeeld van een gemiddelde jaarlijkse prijs, inclusief btw, maar er zijn vele factoren die deze prijs kunnen beïnvloeden.

 

Soort energiecontract Jaarlijkse gemiddelde kosten Maandelijkse kosten
Stroom en gas grijs €6700 €558
Stroom en gas duurzaam €6900 €575

 

Factoren die deze prijzen kunnen beïnvloeden

Deze prijzen zijn slechts een gemiddelde en een indicatie en kunnen aanzienlijk verschillen per contract. Dat komt doordat je als zakelijke gebruiker de mogelijkheid hebt een aantal verschillende contracten af te sluiten en deze hebben te maken met de hoeveelheid energie die je gaat gebruiken. Een ZZP’er zal thuis aanzienlijk minder gebruiken dan een onderneming die in een groot kantoor is gevestigd. Daarom wordt er onderscheid gemaakt tussen kleinzakelijke- en grootzakelijke energie. Soms biedt een leverancier extra mogelijkheden voor ZZP’ers. Verder heb je als ondernemer ook de mogelijkheid te kiezen tussen een contract met vaste- of variabele tarieven en kun je ook de voorkeur geven aan duurzame energie of grijze energie. De beste manier om exact uit te vinden wat de prijzen voor jouw zakelijke energiecontract zullen zijn is dus door te beginnen met het vergelijken van leveranciers.

 

Het verschil tussen kleinzakelijke- en grootzakelijke energie

Als je een zakelijk contract wilt afsluiten, is het erg belangrijk dat je het contract kiest dat aansluit bij je energieverbruik. Kleinzakelijke energiecontracten zijn speciaal ontworpen voor ZZP’ers en kleinere MKB-bedrijven. Dit zijn ondernemingen die niet opvallend veel energie gebruiken en dus ook geen grote energieaansluiting nodig hebben. Grootzakelijke energie is bedoeld voor bedrijven die een abnormaal groot energieverbruik hebben, bijvoorbeeld als er een datacenter aanwezig is met een aantal servers. Je krijgt dan twee verschillende rekeningen, één voor de energie en één van de netbeheerder, de elektriciteitsaansluiting is groter dan 3 x 80 Ampère en de gasmeter is groter dan 25G. MKB-bedrijven kunnen in beide categorieën vallen en het is in dat geval dan ook verstandig om goed te vergelijken welke categorie voor jouw onderneming het beste is.

 

Aftrekken van de belasting

Als zelfstandig ondernemer kun je een gedeelte van de energiekosten en de btw aftrekken van je belasting. Hier zijn echter wel een aantal vereisten voor. Wil je de energiekosten kunnen aftrekken, dan moet je werkruimte zelfstandig zijn. Dat betekent dat deze een eigen ingang moet hebben, voorzien zijn van een toilet en een wateraansluiting en moet het aan derden te verhuren zijn. Verder moet je bij de Kamer van Koophandel zijn ingeschreven op hetzelfde adres als het adres dat je doorgeeft aan de energieleverancier. Het is ook mogelijk een gedeelte van je btw af te trekken en hier heeft de Belastingdienst een formule voor. De energiekosten van de werkruimte zijn (in vierkante meter) de vloeroppervlakte van de werkruimte gedeeld door het vloeroppervlak van de gehele woning. De uitkomst doe je maal de totale energiekosten van de woning. Van dit bedrag kun je vervolgens de btw aftrekken. Al deze handelingen zijn vrij ingewikkeld en als je twijfelt kun je het beste goed de website van de belastingdienst raadplegen of hen bellen voor advies. Ook je boekhouder, als je die hebt, kan je hier als het goed is voldoende over informeren.

 

Vergelijk offertes

Als je exact wilt weten wat jij voor een zakelijk contract aan energieprijzen zou moeten betalen, dan kun je het beste beginnen met het vergelijken van contracten. Dit doe je hier met onze onafhankelijke vergelijkingstool. In een mum van tijd zal je precies weten wat dit financieel voor jouw bedrijf inhoudt.

 

 

energie

Verwachting energieprijzen

We kunnen geen van allen de toekomst voorspellen om te weten wat er met de energieprijzen gaat gebeuren. Om deze reden kunnen …