Energierekening

Een energierekening, ook wel jaaroverzicht genoemd, kan voor veel mensen aardig onduidelijk zijn. Dat komt doordat er ondertussen zo veel kostenposten zijn, dat alleen de prijs voor energie nog maar een klein gedeelte inneemt van de totaalprijs. Ook al moet een energierekening er overzichtelijk en duidelijk uitzien, dit is in de praktijk vaak niet altijd het geval en als je niet weet hoe je dit moet lezen, dan weet je ook niet of je het juiste bedrag betaalt. Hier vind je informatie waarmee we dit hopelijk een stuk duidelijker voor je kunnen maken.

 

Waaruit bestaat de prijs voor energie?

De volledige energieprijs die jij betaalt bestaat uit de prijs voor de energie zelf, de belastingen die je moet betalen en de netbeheerkosten. Deze veranderen elk half jaar, op 1 januari en 1 juli. De verhoudingen tussen deze drie componenten kunnen per energieleverancier verschillen en zullen ook elk jaar verschuiven. De informatie hier is gebaseerd op de prijzen vanaf 1 juli 2017.

  • De energieprijs: van alles dat je betaalt bestaat gemiddeld maar 37 procent uit de eigenlijke prijs voor energie. Deze wordt door jouw leverancier vastgesteld en is voornamelijk afhankelijk van de marktsituatie. Door de energieprijs elk half jaar te veranderen kunnen de leveranciers met elkaar concurreren, kunnen ze hun eigen commerciële belangen behartigen en kun jij dus door prijzen met elkaar te vergelijken de voordeligste leverancier uitkiezen.
  • De belastingen: de overheid bepaalt elk half jaar hoeveel belasting we moeten betalen over onze energie en op dit moment nemen deze 44 procent van de totaalprijs in beslag. Dit staat vast en is voor iedereen hetzelfde. Je betaalt Energiebelasting en deze is er om je bewust te maken van je eigen energiegebruik. Verder is er ook de Opslag Duurzame Energie. Het geld dat met deze laatste belasting wordt ingenomen wordt gebruikt om te investeren in het opwekken van Duurzame energie in Nederland. Over de eindprijs betaal je dan vervolgens nogmaals 21 procent btw.
  • De netbeheerkosten: de derde bijdrager aan de totaalprijs is de netbeheerder. Deze bepaalt de prijzen voor onder andere het transport van de energie, de huur van de meter en de aansluiting. Deze kosten nemen ongeveer 19 procent van de prijs die je betaalt in beslag.

 

De energierekening controleren

Als je wilt weten of jouw jaaroverzicht klopt, dan kun je het beste de rekening vergelijken met het aanbod dat je hebt gekregen en de overeenkomst die je uiteindelijk hebt afgesloten. Het is de bedoeling dat de energierekening controleerbaar en begrijpelijk is en dat betekent dat je je gegevens makkelijk met elkaar zou moeten kunnen vergelijken om de bedragen na te rekenen. Als je zonnepanelen hebt, controleer dan of dit met de factuur wordt verrekend. Over het algemeen kun je de volgende punten bekijken.

  • De meterstanden: ten eerste zijn er de meterstanden. Deze zouden duidelijk op je factuur moeten zijn weergegeven, maar het is goed om te controleren of deze kloppen. Heb je al een slimme meter, dan worden deze digitaal doorgegeven. Bekijk dan ook de verschillende tarieven, zoals het dag- en nachttarief of het enkel- en dubbeltarief. Kloppen de meterstanden, dan kun je verder gaan op het controleren van de tarieven.
  • De tarieven: controleer in je overeenkomst welke tarieven je hebt afgesproken met de leverancier. Deze moeten inclusief btw zijn en inclusief alle andere kostenposten boven besproken. Heb je een contract afgesloten met vaste tarieven, dan blijven deze hetzelfde totdat je contract ten einde komt. Heb je een contract met variabele tarieven, dan zullen deze met de marktwaarde van energie mee veranderen.
  • Het termijnbedrag: de energieleverancier bekijkt eigenlijk alleen jaarlijks hoeveel energie je hebt verbruikt. Hier krijg je bericht van in je jaaroverzicht. Wat je maandelijks betaalt is het bedrag dat is gebaseerd op het gemiddelde jaarlijkse energieverbruik dat jij hebt doorgegeven bij het afsluiten van het contract. Deze maandelijkse bedragen die je betaalt worden termijnbedragen genoemd. Aan het einde van het jaar kijkt de energieleverancier of je te veel of te weinig hebt betaalt en dit zal vervolgens worden vereffend. Naar aanleiding van je energiegebruik van het voorgaande jaar wordt dan een nieuw termijnbedrag vastgesteld. Het is dus erg belangrijk dat je controleert of dit redelijk is.
  • De welkomstpremie: als laatste is het belangrijk dat je op je rekening checkt of je welkomstbonus is verrekend. De meeste bedrijven bieden nieuwe klanten een korting aan en deze wordt op het jaaroverzicht afgetrokken.

 

Jaaroverzicht of eindafrekening?

Een jaaroverzicht is een overzicht van wat jij aan energie hebt gebruikt het voorgaande jaar. Hieraan worden vervolgens de afgesproken energieprijs, de netwerkkosten en de belastingen gekoppeld. Aan de hand daarvan wordt de uiteindelijke prijs berekend die je aan energie moet betalen voor het voorgaande jaar. Er wordt ook een nieuwe schatting gemaakt van je energieverbruik het komende jaar. Hierop worden vervolgens je nieuwe termijnen ingesteld. Een eindafrekening is enkel een samenvatting van je energieverbruik tot op heden voor als je gaat verhuizen of als je van leverancier verandert.

 

Vergelijk offertes

Wil jij weten of je geld kunt besparen op jouw energierekening? Dan kun je hier onze onafhankelijke vergelijkingstool gebruiken.

energie

Verwachting energieprijzen

We kunnen geen van allen de toekomst voorspellen om te weten wat er met de energieprijzen gaat gebeuren. Om deze reden kunnen …