Gasprijs

Wanneer we het hebben over energie en energiecontracten dan hebben we het voornamelijk over elektriciteit en gas. Bij een energieleverancier sluit je een contract af voor beide of één van de twee energiesoorten en hiervoor bespreek je ook een bepaalde prijs. Op de één of andere manier wordt altijd veel meer aandacht geschonken aan de prijs voor stroom, terwijl een gemiddeld gezin toch 1500 m3 gas gebruikt per jaar. Het is dan ook altijd erg verstandig de prijs van gas te controleren voordat je een contract afsluit. Je kunt namelijk naar verrast worden als je ziet dat je naast een goede prijs voor stroom voor je gas de hoofdprijs betaalt. Hier lees je over de huidige gasprijs in Nederland en over hoe deze tot stand komt.

 

De huidige gemiddelde gasprijs

Net als de prijs voor elektriciteit verandert de prijs voor gas ook elk half jaar. Op dit moment is het €0,62 per m3. De prijs die jij betaalt kun je tot op zekere hoogte zelf bepalen door de gasleverancier te kiezen met de laagste tarieven. Deze kopen het gas in en verkopen het vervolgens om winst te maken. Naast het leveringstarief betaal je ook Energiebelasting, Opslag Duurzame Energie, netbeheerkosten en btw. In de volgende tabel kun je zien hoe deze op dit moment in verhouding staan tot elkaar.

 

Onderdelen van de gasprijs per m3 Bijdrage in % Bijdrage in € per m3
Leveringstarief 45% €0,28
Netbeheerkosten 12% €0,07
Heffingen van de overheid 26% €0,16
Btw 17% €0,11
Totaal 100% €0,62

 

  • De netbeheerkosten: onder netbeheerkosten wordt verstaan de prijs die de netwerkbeheeerder per kubieke meter aan gas in rekening brengt. Hieronder vallen bijvoorbeeld de transportkosten van het gas en ook de huur van de gasmeter.
  • De belastingen: maar liefst 43 procent van de totale gasprijs gaat dus naar de belastingen. Dit is bijna evenveel als het leveringstarief. De Energiebelasting is destijds in het leven geroepen om consumenten bewust te maken van hun energieverbruik en hier wat aan te doen. De Opslag Duurzame Energie is recenter en de opbrengsten daarvan worden geïnvesteerd in het opwekken van duurzame energie in Nederland. Uiteindelijk is er ook nog de standaard btw van 21 procent die je betaalt over het totaal van die drie onderdelen. De bijdrage van de btw over het eindbedrag is daardoor 17 procent.
  • Het leveringstarief: het enige onderdeel van de gasprijs per m3 die voor de consument niet vaststaat is het leveringstarief. Deze wordt namelijk elk half jaar door de gasleverancier bijgesteld en is afhankelijk van het marktaanbod. Door regelmatig gasleveranciers met elkaar te vergelijken kun je dus flink besparen en er zorg voor dragen dat je altijd het laagste tarief betaalt.

 

Wat is de gasregio toeslag?

In Nederland krijg je ook nog te maken met een gasregio toeslag. De hoogte daarvan is afhankelijk van waar je woont. Het gas dat we gebruiken in Nederland wordt in Slochteren gewonnen. Dit is in de provincie Groningen. De gasregio toeslag wordt bepaald door de afstand die jij van Slochteren af woont. Eigenlijk zijn dit dus transportkosten van het gas. Hoe dichter je bij Slochteren woont hoe lager de toeslag. Om dit makkelijk te berekenen is Nederland onderverdeeld in gasregio’s. In Zeeland, regio 2 betaal je de meeste toeslag en in omgeving Slochteren, regio 4, betaal je de minste toeslag.

 

Afhankelijk van de olieprijs

De prijs van gas is wettelijk gekoppeld aan de prijs van olie. Dat komt doordat olie en gas vaak tegelijkertijd worden aangetroffen. Wordt er een gasbel gevonden dan is er dus een grote kans dat hier een oliebron in de buurt is. De prijs van olie is afhankelijk van de wereldwijde beschikbare voorraad en de vraag naar olie, dus de vraag en aanbod. Als de voorraad daalt, bijvoorbeeld door politieke onrust in een belangrijk oliegebied, dan zal de prijs van olie dus stijgen. Even later zal je dan ook een stijging in de gasprijs aantreffen.

 

Groen gas en grijs gas

Net als bij stroom het geval is, kun je ook voor groen- of grijs gas kiezen wanneer je je contract afsluit. Groen gas is duurzaam gas en dat betekent dat het minder belastend is voor het milieu. Daarmee wordt voornamelijk de productie bedoeld. Groen gas is bijvoorbeeld gas dat wordt geproduceerd uit biomassa. Dit methaan houdende gas is aanzienlijk minder milieuvervuilend. Ook wordt met groen gas vaak CO2 gecompenseerd gas bedoeld. Dit is gas waarvan de CO2 die vrijkomt bij de productie wordt gecompenseerd door bijvoorbeeld bomen te planten. Bij het afsluiten van je contract kun je ervoor kiezen om alleen groen gas te willen gebruiken. Daardoor help je zelf ook bij het ontwikkelen van duurzame energie in Nederland.

 

Vergelijk offertes

Als jij geïnteresseerd bent in de huidige gasprijs en wilt weten welke leverancier jou de beste prijs kan bieden, dan kun je hier onze onafhankelijke vergelijkingstool voor gebruiken. Zo zie je in een mum van tijd of jij van leverancier moet gaan veranderen of dat je nog steeds de beste gasprijs betaalt op de markt.

energie

Verwachting energieprijzen

We kunnen geen van allen de toekomst voorspellen om te weten wat er met de energieprijzen gaat gebeuren. Om deze reden kunnen …