Gasregio toeslag

Als het voor jou tijd is om een nieuw energiecontract af te sluiten, dan doe je dit vaak voor gas en stroom bij dezelfde leverancier. Deze bieden mooie aanbiedingen waarvan je gebruik kunt maken als je je bijvoorbeeld voor een jaar aan hen bindt. De prijs van gas is anders dan de prijs van stroom en deze twee worden ook onafhankelijk van elkaar gemeten. Wanneer je een energieleverancier hebt gevonden die je aanstaat, doe je er dus goed aan om de beide prijzen afzonderlijk ook te bekijken en deze af te stemmen op het landelijke gemiddelde. Eén van de componenten die onderdeel uitmaakt van de totale gasprijs zijn de transportkosten. Hierdoor krijgt iedereen te maken met een gasregio toeslag.

 

Wat is de gasregio toeslag?

In Nederland gebruiken we gas dat wordt gewonnen in Slochteren, noordoost Groningen. Dit gas moet naar jouw woning worden getransporteerd en daar is de Nederlandse Gasunie verantwoordelijk voor. Het netwerk van gasleidingen dat ze daarvoor gebruiken is zo’n 15.000 kilometer lang en gaat door zowel Nederland als Duitsland. Omdat het transport naar een huishouden in Zeeland langer is dan het transport naar een huishouden in Drenthe, zijn er gasregio’s in het leven geroepen. Jij bepaalt een bepaalde toeslag voor het transport van het gas en deze is afhankelijk van waar je woont en dus in welke gasregio je je bevindt. De energieleveranciers bepalen de hoogte van de toeslag en deze is voornamelijk afhankelijk van de gasprijs die de leveranciers hebben vastgesteld. Woon jij in regio 4, dan betaal je bij de ene leverancier dus een andere gasprijs dan bij de andere. In de onderstaande tabel vind je een indicatie van wat deze toeslagen kunnen zijn. De gemiddelde jaarlijkse kosten zijn gebaseerd op een jaarlijks gasverbruik van 1500 m3. De exacte bedragen die jij betaalt kun je alleen achterhalen door contact op te nemen met je leverancier.

 

Gasregio Ligging Toeslag gasprofiel 1 Toeslag gasprofiel 2 Jaarlijkse kosten gemiddeld afgerond
1 Amsterdam, Alkmaar, Almere €0,0062 €0,0068 €8
2 Middelburg €0,0165 €0,0162 €23
3 Rotterdam, Utrecht, Den Haag €0,0086 €0,009 €12
4 Groningen, Leeuwarden €0,0035 €0,0041 €5
5 Venlo, Kerkrade €0,0111 €0,0111 €16
6 Bergen op Zoom, Roosendaal €0,0122 €0,0123 €17
7 Maastricht €0,0123 €0,0125 €17
8 Meppel, Hardenberg €0,0042 €0,0048 €6
9 Eindhoven €0,0096 €0,0098 €14
10 Naaldwijk €0,0088 €0,0091 €13

 

Verschil gasprofiel 1 en gasprofiel 2

De meeste particuliere gasverbruikers zullen onder gasprofiel 1 vallen. Deze profielen zijn namelijk toepasselijk op je gemiddelde gasverbruik. Heb jij een gasmeter die kleiner is dan G6 en is je jaarlijkse verbruik lager dan 5000 m3, dan val je onder gasprofiel 1. Als je jaarlijks meer dan 5000 m3 aan gas verbruikt, dan ben je een grootverbruiker en val je onder gasprofiel 2.

 

Andere onderdelen van de gasprijs

Naast de transportkosten die vallen onder de kosten van de netwerkbeheerder (de Nederlandse Gasunie) zijn er ook andere componenten die tezamen de algehele prijs bepalen voor het gas dat jij gebruikt. Zo zijn er de belastingen die worden vastgelegd door de overheid. Deze bestaan uit de Energiebelasting en de Opslag Duurzame Energie. Deze belastingen zijn in het leven geroepen om de consument te dwingen bewust met energie om te gaan. Een gedeelte van de inkomsten wordt ook gebruikt om te investeren in het produceren van duurzame energie in Nederland. Naast de belastingen en de netbeheerkosten is er nog de prijs voor het gas zelf. Deze wordt bepaald door de leverancier en is voornamelijk afhankelijk van de marktsituatie. Over het bedrag dat je krijgt als je deze drie componenten bij elkaar optelt betaal je dan nog eens 21 procent btw. De gemiddelde gasprijs is op dit moment €0,62 per m3. In de onderstaande tabel kun je zien hoe deze componenten bijdragen aan deze totaalprijs.

 

Onderdelen van de gasprijs per m3 Bijdrage in % Bijdrage in € per m3
Leveringstarief 45% €0,28
Netbeheerkosten 12% €0,07
Heffingen van de overheid 26% €0,16
Btw 17% €0,11
Totaal 100% €0,62

 

De laagste gasprijs

Tenzij je van plan bent te gaan verhuizen heb je dus geen inspraak in wat je aan gasregio toeslag betaalt. Ook aan de hoogte van de belastingen kun je weinig veranderen. Wat je wel kunt doen is regelmatig een vergelijking maken van de gasleveranciers en de prijzen die ze op dat moment bieden. Deze veranderen namelijk elk half jaar hun prijzen waardoor jouw contract al snel gedateerd raakt. Aangeraden wordt om elk jaar een vergelijking te maken en om eventueel over te stappen als je een betere prijs aantreft. Je sluit dan dus nooit een contract af met een langere tijdsduur dan 1 jaar. Op die manier kun je er altijd voor zorgen dat je de beste prijs betaalt voor jouw gas.

 

Vergelijk offertes

Klinkt dit interessant? Dan kun je hier onze vrijblijvende en onafhankelijke vergelijkingstool gebruiken om direct te beginnen met vergelijken van energieprijzen. In een mum van tijd weet je dan of jij ook kunt gaan beginnen met besparen.

energie

Verwachting energieprijzen

We kunnen geen van allen de toekomst voorspellen om te weten wat er met de energieprijzen gaat gebeuren. Om deze reden kunnen …