Groene energie vergelijken

Steeds meer mensen kiezen er bewust voor om gebruik te gaan maken van groene energie. Dit heeft voor een groot deel te maken met het feit dat we onze planeet allemaal graag zo optimaal mogelijk willen beschermen voor onze kinderen en kleinkinderen. De populariteit waar groene energie vandaag de dag over beschikt heeft er voor gezorgd dat er bijzonder veel bedrijven deze vorm van energie zijn gaan aanbieden. Dat is interessant, want de onderlinge concurrentie tussen de verschillende groene energieleveranciers drukt het kostenplaatje voor jou als klant aanzienlijk. Toch is er ook een vervelend nadeel aan verbonden. Hoe kan je nu namelijk precies op eenvoudige wijze achterhalen welke groene energieleverancier nu echt het interessantst is? Je komt het allemaal het weten op deze pagina!

Verschillende soorten groene energie

In eerste instantie is het van belang om er rekening mee te houden dat we tegenwoordig niet meer spreken over één bepaalde vorm van groene energie. Door de jaren heen zijn er dan ook tal van verschillende mogelijkheden op de markt verschenen die stuk voor stuk over hun eigen voordelen beschikken. Al deze verschillende energiebronnen hebben echter ook overeenkomstige eigenschappen. De belangrijkste is natuurlijk dat ze allemaal (in tegenstelling tot bij grijze energie) onuitputtelijk zijn. Dat betekent dat we op deze planeet met zekerheid nooit zonder energie zullen komen te zitten. We hebben de verschillende soorten van groene energie alvast even uitgebreid voor jou op een rijtje gezet:

  • Aardwarmte: het betreft hier warmte die wordt geput uit de aardbodem. Deze warmte wordt vervolgens aangewend om energie mee op te wekken. Deze vorm van groene energie is in verschillende landen ter wereld waaronder bijvoorbeeld IJsland bijzonder populair. In Nederland is dat vooralsnog niet het geval.
  • Biomassa: het gaat hierbij om het verbranden of vergisten van plantaardige materialen, uiteraard met als uiteindelijk doel om groene energie op te wekken.
  • Waterkracht: in dit geval wordt de stroom veroorzaakt door waterturbines welke zich bij een sluis in een rivier bevinden.
  • Windenergie: deze vorm van groene energie is één van de bekendste en wordt uiteraard opgewekt door windturbines.
  • Zonne-energie: dit type van groene energie wordt uiteraard opgewekt door de vele zonnepanelen. Dit is de belangrijkste vorm van groene energie voor wat het zelf opwekken betreft door particulieren.

Waarom kiezen voor groene energie?

Er voor kiezen om gebruik te maken van groene energie brengt een aantal niet te onderschatten voordelen met zich mee. Om er zeker van te zijn dat je, je hier als consument bewust van bent hebben we deze voordelen even allemaal voor jou op een rijtje gezet:

  • De opwekking van groene energie realiseert geen CO2 uitstoot. Ook andere schadelijke stoffen die mogelijks een probleem kunnen vormen voor mens en dier zijn niet aan de orde bij groene energie.
  • De opwekking van groene energie zorgt er voor dat Nederland veel onafhankelijker wordt van landen die instaan voor de productie van gas en olie.
  • De bronnen voor groene energie kunnen nooit uitgeput geraken. Dit zorgt er voor dat we met zekerheid kunnen stellen dat er altijd elektriciteit aanwezig zal zijn op deze planeet, ook wanneer de klassieke, grijze energiebronnen zijn uitgeput.

Zijn er ook nadelen aan groene energie verbonden?

In principe zijn er geen echte nadelen verbonden aan groene energie. Je moet er in principe alleen maar rekening mee houden dat de kostprijs van groene energie in vergelijking met de klassieke, grijze variant een stuk hoger ligt. Wanneer je dus met andere woorden echt wil kunnen rekenen op de scherpste prijzen kan grijze energie voor jou nog steeds een bijzonder interessante keuze zijn. Wil je zelf groene energie opwekken? Dan is het uiteraard vooral van belang om stil te blijven staan bij het feit dat een installatie voor groene energie een behoorlijk stevige investering vergt.

Waar rekening mee houden bij groene energie vergelijken?

Tijdens het vergelijken van de vele groene energie mogelijkheden op de markt is het niet in het minst van belang om rekening te houden met de verschillende kosten die er aangerekend worden. Staar je zeker en vast niet alleen maar blind op de prijs voor het energieverbruik op zich, maar kijk ook verder naar de taksen die je moet betalen. Bovendien is het ook altijd de moeite waard om na te gaan hoeveel van het totale percentage van je toekomstige, groene energieleverancier er nu daadwerkelijk groene energie is. Dit is niet in het minst van belang voor mensen die er zeker van willen zijn dat ze echt bij de meest duurzame energieleverancier van Nederland klant worden. Tot slot is het bij het vergelijken van groene energie eveneens van belang om rekening te houden met het type contract waarover je zal beschikken. Wat dit betreft bestaat er dan ook geen verschil met grijze energie. Kies je bijvoorbeeld voor een vaste looptijd met een eveneens vastgestelde kostprijs? Of kies je eerder voor een onbeperkt doorlopend energiecontract met variabele prijzen? Het behoort allemaal tot de mogelijkheden.

Groene energie vergelijken betekent besparen!

Veel mensen stellen zich finaal nog de vraag of het nu echt wel de moeite waard is om groene energie te vergelijken. Dat is absoluut het geval. De vele mogelijkheden die vandaag de dag op de Nederlandse energiemarkt voor handen zijn zorgen er namelijk voor dat alleen het uitvoeren van een vergelijking er voor kan zorgen dat je enerzijds kan rekenen op een echt interessante prijs terwijl anderzijds ook de voorwaarden voor het afsluiten van het groene energiecontract alleen maar gunstig zullen uitpakken. Het uitvoeren van een objectieve vergelijking tussen de verschillende, beschikbare opties op vlak van groene energie op de markt is dan ook altijd een absolute aanrader te noemen.

 

energie

Verwachting energieprijzen

We kunnen geen van allen de toekomst voorspellen om te weten wat er met de energieprijzen gaat gebeuren. Om deze reden kunnen …