Om er zeker van te zijn dat er je een correcte (af)rekening kan worden toegestuurd voor wat gas en elektriciteit betreft is het van belang om tijdig en op een correcte manier de meterstanden door te geven. Het doorgeven van de meterstanden dient in principe altijd door jou als klant te gebeuren, met één uitzondering. Op het ogenblik dat er sprake is van een zogenaamde ‘slimme’ meter is het zo dat sommige energieleveranciers automatisch de actuele meterstand krijgen doorgestuurd. In alle andere gevallen is het dus jouw verantwoordelijkheid om de meterstanden door te geven. Vraag je, je af hoe je dit precies moet doen en waar je nu exact rekening mee dient te houden? We vertellen je er graag alles over op deze pagina.
Het aflezen van de meterstanden
In eerste instantie is het van belang om er rekening mee te houden dat de meterstanden correct dienen te worden doorgegeven. Twee verschillende meterstanden dienen te worden doorgegeven aan het energiebedrijf waar je bij bent aangesloten. Het gaat hierbij enerzijds om de actuele meterstand voor gas en anderzijds om de meterstand voor elektriciteit. Het komt vaak voor dat mensen de meterstand voor gas verwarren met deze van het water. Dit kan worden voorkomen door goed te kijken naar de vorm van de meter. Een gasmeter is namelijk altijd groter in vergelijking met een watermeter en beschikt bovendien over een metalen kast. De weergegeven eenheid is kubieke meter. Hou er rekening mee dat het doorgaans geen vereiste is om de drie cijfers na de komma door te geven. Controleer dit wel altijd met je energieleverancier om niet tegen vervelende verrassingen aan te lopen.
Wanneer de meterstanden doorgeven?
Het doorgeven van de meterstanden dient in drie verschillende situaties te gebeuren. In eerste instantie is het bijvoorbeeld een vereiste om jaarlijks de meterstanden door te geven zodat het energiebedrijf waarbij je bent aangesloten de eindafrekening kan maken. Daarnaast dient dit echter ook te gebeuren wanneer je gaat overstappen van je huidige energieleverancier naar een andere partij evenals op het ogenblik dat je gaat verhuizen naar een nieuwe woning. Voor het doorgeven van de jaarlijkse meterstanden is het doorgaans een vereiste dat je de brief of e-mail van je energieleverancier afwacht.
Hoe de meterstanden doorgeven aan je energieleverancier?
Het doorgeven van de meterstanden voor gas en elektriciteit gebeurde vroeger altijd door het invullen van een formulier welke je per post werd aangeleverd. Tegenwoordig is dat niet langer het geval. De manier waarop de meterstanden worden doorgegeven is sterk afhankelijk van de energieleverancier in kwestie. Dit zorgt er voor dat je altijd goed de voorwaarden van jouw energiebedrijf moet bekijken. De verschillende mogelijkheden voor het doorgeven van de meterstanden aan je energieleverancier zijn:
- Ze versturen via e-mail nadat de energieleverancier eveneens per e-mail een verzoek heeft verstuurd;
- Ze ingeven in de online klantenomgeving op het ogenblik dat de energieleverancier in kwestie deze mogelijkheid aanbiedt;
- Ze alsnog via post versturen, dit is in het bijzonder voor ouderlingen nog steeds een interessante en toegankelijke optie;
- Ze telefonisch doorgeven zou eveneens een optie kunnen zijn, maar dan beschik je niet zelf over een bewijsje;
Bovenstaande maakt duidelijk dat de manier waarop de meterstanden aan je energieleverancier moeten worden doorgegeven in de praktijk sterke verschillen kan vertonen. Raadpleeg altijd goed de voorwaarden van het energiebedrijf waar je klant van bent om te kunnen achterhalen op welke manieren jij nu precies jouw meterstanden kan doorgeven.