Hoe lang duurt overstappen?

Veel mensen stellen het overstappen naar een andere energieleverancier eigenlijk veel te lang uit. Men doet dit omdat algemeen de veronderstelling heerst dat overstappen niet alleen erg veel moeite kost, maar bovendien dus ook zeer veel tijd in beslag neemt. Deze veronderstelling is gelukkig compleet foutief. Sterker nog, tegenwoordig is overstappen naar een andere energieleverancier eigenlijk absoluut kinderspel te noemen. Wil jij graag kunnen achterhalen hoeveel tijd overstappen naar een andere energieleverancier nu precies in beslag neemt en waar je precies rekening mee dient te houden? Lees dan snel verder!

Hoe lang duurt overstappen gemiddeld?

Het invullen van het vereiste document om de overstap naar een andere energieleverancier in gang te zetten neemt eigenlijk slechts 5 minuten tijd in beslag. Dit zorgt er voor dat je, je hier alvast geen zorgen om hoeft te maken. Uiteraard betekent dit niet dat je in slechts 5 minuten kan overstappen. Achter de schermen dient er namelijk nog heel wat te gebeuren. Niet alleen de energieleveranciers zullen onderling de nodige data moeten uitwisselen en een aantal handelingen moeten uitvoeren, dit geldt eveneens voor jou als afnemer van de energie. Bij het opzeggen van een lopend energiecontract of bij een overstap moeten bijvoorbeeld altijd de meterstanden worden doorgegeven waarna er een afrekening volgt. In totaliteit kan je er rekening mee houden dat de volledige overstap zo’n 5 weken tijd in beslag neemt. In tussentijd wordt je (onder normale omstandigheden) op geen enkel ogenblik afgesloten.

Kan het overstappen ook worden ingekort?

Bij een verhuis naar een nieuwe woning is het voor jou als eigenaar of huurder niet meteen noodzakelijk om over te stappen naar een andere energieleverancier. Toch grijpen veel mensen deze situatie aan om dit wel te doen. Het is algemeen bekend dat een overstap bij verhuizers sneller verloopt dan wanneer er gewoon op hetzelfde adres een beroep wordt gedaan op een nieuwe partij. In principe kan de volledige tijd voor een overstap bij verhuizers dan ook worden ingekort tot amper één week. Eventueel is het ook mogelijk om een spoedprocedure aan te vragen bij het aansluiten van een nieuwe klant. Dit laatste gebeurt echter nagenoeg uitsluitend wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een aanzienlijke betalingsachterstand bij een andere energieleverancier en deze dreigt met afsluiting. Een nieuwe energieleverancier mag deze klant in principe niet weigeren, maar kan wel een bepaalde waarborg vragen.

Rekening houden met de opzegtermijn

Wanneer je gaat overstappen naar een andere energieleverancier is het ook altijd een vereiste om rekening te houden met de opzegtermijn die van toepassing is. Deze bedraagt gemiddeld 30 dagen. Hou bovendien ook rekening met de eventuele resterende looptijd van je energiecontract. Het is namelijk perfect mogelijk dat je contract bijvoorbeeld nog ettelijke maanden loopt waardoor het interessanter kan zijn om ze pas aan het einde van deze periode op te zeggen. Stap je alsnog vroeger over, dan wordt je energiecontract bij je oude energieleverancier vroegtijdig beëindigd. Het gevolg daarvan kan dan ook zijn dat je met een bepaalde opzegvergoeding wordt geconfronteerd. Deze vergoeding is misschien niet zo groot, maar dat neemt niet weg dat je ze uiteraard liever voorkomt dan geneest.

Wat met de aansluiting van een nieuw contract?

Wanneer je voor het eerst op jezelf gaat wonen zal er geen sprake zijn van een overstap, maar wel van een nieuwe aansluiting. Het duurt gemiddeld zo’n één week vooraleer je volledig bent aangesloten. Toch is het algemene advies om de aansluiting sneller aan te vragen. Het laatste wat je namelijk wil is dat je, je intrek moet nemen in een nieuwe woning waar nog geen nutsvoorzieningen gebruikt kunnen worden. Ga je verhuizen naar een bestaande woning die bijvoorbeeld over een leegstandscontract beschikt en wacht je te lang met het afsluiten van een volwaardig energiecontract? In dat geval loop je ook altijd het risico dat je wordt afgesloten en er bepaalde kosten in rekening zullen worden gebracht. Zo’n twee maand en 2 weken vooraleer je, je definitieve intrek zal nemen in je (eerste) woning is het mogelijk om reeds op zoek te gaan naar een geschikte energieleverancier.

Geen aansluiting op gas en elektriciteit

Is er nog helemaal geen aansluiting voor gas en elektriciteit voorzien in de woning waar je naartoe gaat verhuizen? In dat geval is het altijd interessant om dit zo snel mogelijk te melden aan een bepaalde energieleverancier. Hij zal vervolgens de netbeheerder op de hoogte brengen waarna de toevoer tot gas en elektriciteit terug zal worden geactiveerd. Dit is uiteraard zeer eenvoudig, maar je moet er wel rekening mee houden dat de aansluiting op gas en elektriciteit die wordt voorzien door de netbeheerder niet kosteloos is, in tegendeel. Licht je op voorhand dus bij voorkeur altijd goed in over de kosten die hiervoor in rekening kunnen worden gebracht. Alleen zo voorkom je vervelende, financiële verrassingen.

Tips voor snel overstappen van energieleverancier

Zoals je doorheen deze pagina hebt kunnen lezen is de vlotheid waarmee er kan worden overgestapt naar een andere energieleverancier steeds afhankelijk van meerdere factoren. We onderscheiden op dit vlak dan ook verschillende zaken, namelijk:

 

  1. Is er sprake van een verhuis of blijf je gewoon op hetzelfde adres wonen?
  2. Is er sprake van een betalingsachterstand waardoor een spoedprocedure is vereist?
  3. Neem je, je intrek in een huis waarbij er nog geen sprake is van een aansluiting op gas en / of elektriciteit?
  4. Hou rekening met de resterende looptijd van je huidige energiecontract evenals met de opzegtermijn die van toepassing is.
  5. Zorg voor een vlotte doorgave van de meterstanden waardoor je de eindafrekening snel kan ontvangen en de overstap kan worden voltooid.

 

Door met de hierboven aangegeven tips rekening te houden zal je altijd kunnen vaststellen dat het overstappen naar een nieuw energiecontract eigenlijk helemaal niet zoveel voeten in de aarde moet hebben, in tegendeel. Een overstap zou in ieder geval in geen enkele situatie meer dan vier à vijf weken tijd in beslag mogen nemen.

 

 

energie

Verwachting energieprijzen

We kunnen geen van allen de toekomst voorspellen om te weten wat er met de energieprijzen gaat gebeuren. Om deze reden kunnen …