Er kan tegenwoordig worden vastgesteld dat de energieprijzen vaak opvallend laag uitvallen. Daarnaast is het ook nog eens zo dat de onderlinge verschillen tussen de diverse energieleveranciers ook steeds groter en opvallender worden. Lage energieprijzen zijn natuurlijk bijzonder interessant, maar in het merendeel van de gevallen moet je als afsluiter van het goedkope, nieuwe energiecontract rekening houden met één of meerdere vervelende addertjes onder het gras. Welke addertjes dit precies zijn en waarom ze nu zo belangrijk zijn om er rekening mee te houden ontdek je meteen op deze pagina.
Welk type tarief wordt er gehanteerd door het energiebedrijf?
De eerste vraag welke je aan jezelf moet stellen is welk type tarief er wordt gehanteerd door de energieleverancier van je keuze. Gaat het hierbij om een vast tarief of is er sprake van een energiecontract met een variabele kostprijs? Dat maakt een bijzonder belangrijk verschil. De vaste energieprijs is namelijk zoals de naam reeds laat vermoeden vastgesteld voor de volledige looptijd van het energiecontract dat wordt afgesloten. Dit kan zowel een overeenkomst zijn op 1, 2 of 3 jaar afhankelijk van de mogelijkheden van de energieleverancier in kwestie.
In het tweede geval is er dus geen sprake van een vaste, maar wel van een variabele energieprijs. Kiezen voor een dergelijk contract kan in eerste instantie financieel zeer interessant lijken, maar er zit een addertje onder het gras. Deze kostprijs kan namelijk tussen de twee en vier keer per jaar worden aangepast door de energieleverancier. Dit betekent dat een zeer lage kostprijs in één klap kan exploderen tot een erg duur tarief waar je dus eigenlijk veel teveel voor betaalt. Goed kijken naar het type tarief dat van toepassing is voor je energiecontract is dan ook altijd een eerste aandachtspunt.
Betreft het een actuele promotieprijs?
Veel energieleveranciers kiezen er voor om nieuwe klanten aan te trekken door het aanbieden van bijvoorbeeld een interessant welkomstvoordeel. Dat lijkt op het eerste zicht natuurlijk fantastisch, maar er zijn een aantal concrete zaken waar je in dit geval rekening mee moet houden. Wij hebben de belangrijkste aandachtspunten op dit vlak voor jou op een rijtje gezet:
- Kijk goed naar de voorwaarden die verbonden zijn aan het welkomstaanbod. Vaak dient er een bepaald verbruik te worden gerealiseerd en er mag op het einde van het jaar geen sprake zijn van een teruggave in het energiecontract.
- Je bent gedurende minstens één jaar gebonden aan de energieleverancier in kwestie. Verbreek je vroegtijdig het contract? Dan gaat de promotie verloren en kan je bovendien ook geconfronteerd worden met een opzegvergoeding.
- Wat zijn de voorwaarden na afloop van de promotieperiode? Veel energieleveranciers hebben een bepaling in hun voorwaarden opgenomen welke stelt dat de energieprijs na afloop van de promotieperiode een aanzienlijke stijging zal kennen. Dit kan een eerste erg goedkoop energiecontract in één klap omvormen tot een duur contract.
Kijk niet alleen naar de daadwerkelijke energiekost
Het is altijd de moeite waard om de verschillende energiecontracten op de markt grondig met elkaar te vergelijken vooraleer daadwerkelijk een overeenkomst met een bepaald energiebedrijf af te sluiten. Tijdens het uitvoeren van een dergelijke vergelijking wordt er door het merendeel van de mensen voor gekozen om uitsluitend te kijken naar de kostprijs van het energieverbruik op zich. Deze is natuurlijk van belang, maar daarnaast moet er eveneens rekening worden gehouden met de taksen evenals bijvoorbeeld de eventuele transportvergoedingen. De verhouding tussen de verschillende kosten kan in tegenstelling tot wat veel mensen vermoeden aanzienlijk worden beïnvloed door de energieleverancier zelf.
Veel mensen weten het niet, maar het is absoluut niet zo dat de taksen die op een energiecontract worden aangerekend zijn vastgesteld door de overheid. Er zijn weliswaar bepaalde limieten van toepassing waar het energiebedrijf zich aan dient te houden, maar dat betekent in de praktijk eigenlijk niet zo bijzonder veel. Menig aantal energieleveranciers proberen hun klanten dan ook de scherpst mogelijke prijs op vlak van energieverbruik aan te bieden, maar hanteren taksen die heel wat hoger zijn gelegen. De combinatie van de verschillende kosten zorgt er in de praktijk voor dat de gemiddelde totaalprijs bij elke leverancier wel enigszins bij elkaar in de buurt is gelegen.
Let op eventuele extra kosten na afsluiten contract
Bij het afsluiten van een goedkoop energiecontract is het altijd belangrijk om stil te blijven staan bij de eventuele extra kosten die nog aangerekend kunnen worden en die meer dan waarschijnlijk niet in het standaard kostenplaatje zijn opgenomen. Het kan hierbij onder meer gaan om de huur van een meter. Bekijk echter altijd of je deze extra’s daadwerkelijk nodig hebt of niet. Is dat niet het geval, laat ze dan uit je contract halen. Je zal merken dat je op deze manier de kosten zo beperkt mogelijk kan houden.