Nadelen energie overstappen/vergelijken

Als jouw huidige energiecontract ten einde komt, dan is het tijd om te denken aan de volgende stappen. Je kunt je contract verlengen en bij dezelfde energieleverancier blijven, maar je kunt ook overstappen op een nieuwe leverancier. Vaak wordt aangeraden om elk jaar een grondige vergelijking uit te voeren en te controleren of de prijs die je nu betaalt voor je energie nog wel de meest voordelige prijs is. Soms kun je door over te stappen honderden euro’s per jaar besparen en wie wil dit nu niet? Aan het vergelijken van energieprijzen en het overstappen naar een andere leverancier zitten echter ook nadelen verbonden. Hier kun je lezen welke dit zijn.

 

Je loopt aanbiedingen van je huidige leverancier mis

Vaak bieden leveranciers klanten die hun energiecontract verlengen aantrekkelijke aanbiedingen aan. Ze willen natuurlijk graag dat je bij hen blijft en dat je niet van leverancier verandert. Het is voor hen belangrijk een stabiele groep vaste klanten te behouden, zodat ze ook enige zekerheid hebben van hun inkomen. Ook bepalen energieleveranciers aan de hand van het aantal klanten hoeveel energie ze moeten inkopen. Door over te stappen naar een andere leverancier kan het dus zijn dat je bepaalde aanbiedingen misloopt. Het is dan dus ook altijd erg verstandig om te kijken wat deze zouden zijn voordat je besluit over te stappen op een goedkopere leverancier.

 

Er zijn te veel vergelijkingswebsites

Vanaf het moment dat je hebt besloten dat je wilt beginnen met vergelijken zal je zien dat er heel veel verschillende websites zijn waarbij je dit kunt doen. Natuurlijk zijn er een aantal betrouwbare en onafhankelijke vergelijkingssites tussen, maar er zullen ook sites zijn die te veel handelen vanuit een commercieel oogpunt. Deze kunnen je bijvoorbeeld op subtiele wijze in de richting van een bepaald contract duwen, zodat zij hier vervolgens geld voor ontvangen van de desbetreffende leverancier. Daarom is het erg belangrijk dat je zeker weet dat de site onafhankelijk is en dat deze het Keurmerk Objectief Vergelijken heeft ontvangen.

 

Om een goed beeld te krijgen van de markt moet je meerdere vergelijkingssites gebruiken

Al deze verschillende vergelijkingssites halen hun informatie uit een handjevol databases. Toch zal je bij de ene vergelijkingssite andere resultaten krijgen dan bij de andere. Dit kan erg verwarrend zijn. Vaak zijn de verschillen niet groot en hebben deze te maken met de manier waarop bedragen worden afgerond of de netbeheerkosten worden berekend. Feit is echter wel dat je alleen de beste deal kunt vinden als je je vergelijking bij een paar verschillende websites doet. Het is dus goed om vooraf drie vergelijkingssites uit te kiezen die elk werken met een andere database en deze vervolgens te gebruiken.

 

De prijzen die worden getoond zijn misleidend

De resultaten die naar voren komen worden vaak gerangschikt op prijs. De goedkoopste leverancier wordt eerst genoemd en de duurste als laatste. De prijzen die je ziet kunnen om verscheidene redenen misleidend zijn en het is zeker niet altijd het geval dat de goedkoopste leverancier voor jou de beste leverancier is. Ten eerste zijn de prijzen niet altijd compleet. Soms worden ze bijvoorbeeld exclusief btw getoond, of zijn de transportkosten van de netbeheerder niet meegeteld. Ten tweede is er ook vaak een sprake van een bepaalde aanbieding, zoals een korting voor nieuwe klanten. De vergelijkingssites geven niet altijd duidelijk aan of dit bedrag al is afgetrokken of niet. Als laatste zie je vaak grote kortingen op de prijzen voor elektriciteit, maar worden de prijzen voor gas niet genoemd. Als deze nog steeds hoger liggen, dan kan het totale bedrag dat je zal gaan betalen uiteindelijk nog steeds niet de voordeligste optie zijn.

 

De aanmeldingen via vergelijkingssites duren langer

Nadat je via de vergelijkingssites besloten hebt dat je wilt overstappen, kun je hen ook gebruiken om die stap mee te maken. Als je spoed hebt en binnen een paar dagen zal worden afgesloten, dan kun je dus beter direct contact opnemen met de leverancier. Neem voldoende tijd, aangeraden wordt om hier 6 tot 8 weken van tevoren mee te beginnen, zodat je contracten goed in elkaar over kunnen lopen.

 

Wees je bewust van de valkuilen

Alleen door je bewust te zijn van de valkuilen kun je dus grondig de energieprijzen vergelijken zonder achteraf een addertje onder het gras te vinden. Het is daarom belangrijk dat je je erg goed voorbereidt en de tijd neemt. Zoek de beste vergelijkingssites en zorg dat je zeker weet dat deze betrouwbaar zijn. Controleer alle aanbiedingen en de voorwaarden en maak voor jezelf duidelijk waar de gegeven prijzen uit bestaan. Laat je niet misleiden door de prijs. Neem ook altijd je omstandigheden bij je huidige leverancier in je overweging mee en bekijk wat je bij hen zou mislopen als je overstapt. Alleen op deze manier zal je echt de beste deal kunnen vinden.

 

Vergelijk offertes

Overal zijn nadelen aan verbonden en als je je bewust bent van deze nadelen kan je eigenlijk weinig gebeuren. Onze onafhankelijke vergelijkingstool kan je direct informatie geven over jouw mogelijkheden als consument op de energiemarkt.

 

energie

Verwachting energieprijzen

We kunnen geen van allen de toekomst voorspellen om te weten wat er met de energieprijzen gaat gebeuren. Om deze reden kunnen …