Energieprijzen Nuon

Nuon is één van de grootste energieleveranciers in Nederland. Ze verzorgen op dit moment de energietoevoer naar 2 miljoen huishoudens en doen dit al sinds 1994. Net als het geval is bij alle andere energieleveranciers worden de energieprijzen van Nuon elk half jaar bekend gemaakt, namelijk op 1 januari en op 1 juli. Deze prijzen worden bepaald door 3 afdelingen, namelijk de overheid, Nuon zelf en de netwerkbeheerder. Hier vind je informatie over de huidige energieprijzen van Nuon.

De energieprijzen

De prijzen die je betaalt voor elektriciteit en gas veranderen bij Nuon dus elk half jaar. Ook verschillen deze per regio en per huishouden. Nuon geeft je bijvoorbeeld de mogelijkheid zelf je contract samen te stellen, maar heb je ook de keuze tussen duurzame en grijze energie en is er een verschil tussen de prijzen voor een contract met vaste tarieven en een contract met variabele tarieven. Om je een idee te geven van de energieprijzen van Nuon vind je in de onderstaande tabel de huidige tarieven voor duurzame stroom en gas, inclusief btw.

 

Nuon tarieven december 2017 Prijs per eenheid
Tarief voor elektriciteit €0,201 per kWh
Tarief voor gas €0,654 per m3
Welkomstkorting €250
Gemiddelde maandprijs gas en elektriciteit €92,59
Actie vaste prijs tot 1-1-2019 €1376,93 per jaar
Actie groen uit NL tot 1-1-2019 €1532,76 per jaar

 

  • Lage gemiddelde maandprijs: wat opvalt is dat de gemiddelde maandprijs bij Nuon erg laag is. Dat komt doordat je met de welkomstkorting van €250 je dus eigenlijk twee maanden cadeau krijgt. Ook de actie tot 1 januari 2019 is erg gunstig en valt onder de voordeligste aanbiedingen van dit moment.
  • Hoge tarieven: de tarieven bij Nuon zelf liggen echter wel boven het gemiddelde. De prijs voor elektriciteit en ook de prijs voor gas zijn €0.02 hoger per eenheid. Dat betekent dat je als je bij Nuon op de één of andere reden geen gebruik kunt maken van een aanbieding of korting, je bij hen meer kwijt bent dan bij de andere energiemaatschappijen.
  • Een contract met variabele tarieven: de duurste optie die je meestal hebt bij alle energieleveranciers is het afsluiten van een contract van onbepaalde duur. De tarieven die je dan betaalt zijn variabel en worden afgestemd op de energieprijs. Het voordeel is dat je dan wel elk moment van energieleverancier kunt veranderen, mocht je dit willen.

 

De prijsopbouw

De bovenstaande tarieven zijn opgebouwd uit drie componenten, namelijk de belastingen, de energiekosten zelf en de netbeheerkosten. De belastingheffingen worden elk half jaar bepaald door de regering en deze bestaan uit de btw, de Energiebelasting en de Opslag Duurzame Energie. De netbeheerkosten worden bekend gemaakt door de netwerkbeheerder en deze zijn afhankelijk van factoren als transportkosten, aansluitingskosten en de meterhuur. Op deze twee uitgaven heb je als consument geen enkele invloed en deze staan dus vast. De energiekosten worden elk half jaar door de energieleverancier bekend gemaakt en deze worden grotendeels beïnvloed door de vraag naar energie en het beschikbare aanbod. Als we kijken naar de opbouw in percentages dan zal de prijs voor 44 procent bestaan uit belastingen, voor 37 procent uit de energiekosten zelf en voor 19 procent uit de netbeheerkosten.

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Belastingen en netbeheerkosten zijn voor iedereen hetzelfde. De manier om echter invloed uit te oefenen op de prijs voor jouw energie is door bepaalde keuzes te maken wat betreft de energieleverancier.

  • De leverancier zelf: Nuon biedt nu goede prijzen aan, maar wie zegt dat dat over een half jaar nog zo is? De energieprijzen veranderen constant en als je met de tijd mee wilt gaan dan zal je hier je contract ook op moeten aanpassen. Een jaarlijkse vergelijking van energieleveranciers en hun huidige prijzen kan dus een aantrekkelijke besparing opleveren, elk jaar weer.
  • De energiesoort: vaak heb je de keuze om te kiezen voor het afnemen van grijze of groene stroom. Als je wilt bijdragen aan de ontwikkeling van duurzame energie in Nederland en je wilt er zorg voor dragen dat we genoeg milieuvriendelijke energie kunnen opwekken als de fossiele brandstoffen opraken, dan kies je voor groene stroom. Soms is deze optie duurder, maar de mogelijkheden worden steeds groter en betaalbaarder.
  • De contractvoorwaarden: als laatste kun je door je instellingen op een bepaalde manier te zetten ook minder geld betalen. Kies bijvoorbeeld voor een contract met vaste tarieven met een tijdsduur van een jaar en je komt vaak in aanmerking voor interessante kortingen. Ook kun je bij sommige leveranciers korting krijgen op je energie als je een elektrische auto hebt of als je een overeenkomst aangaat voor een langere tijd. Door hier wat tijd in te steken kun je je prijzen vaak nog gunstiger maken.

 

Vergelijk offertes

Je begint je energieprijs vergelijking hier met onze onafhankelijke vergelijkingstool. Je gegevens vul je in een paar minuten in zodat je als snel kunt zien of jouw huidige energiemaatschappij je nog steeds de beste deal kan bieden.

 

 

energie

Verwachting energieprijzen

We kunnen geen van allen de toekomst voorspellen om te weten wat er met de energieprijzen gaat gebeuren. Om deze reden kunnen …