Verwachting energieprijzen

Als we het hebben over de verwachting van de energieprijzen, dan hebben we het natuurlijk over een prognose. Echter, dit keer is de prognose niet erg moeilijk om te maken. De overheid heeft namelijk aangekondigd de komende twee jaar de energiebelastingen te blijven verhogen. Dit doen ze om iedereen kritisch naar zijn eigen energiegebruik te laten kijken en hier bewuster mee om te laten gaan. De gelden die deze verhoging zal opleveren worden gebruikt om te investeren in het opwekken van duurzame energie. De zogenaamde grijze energie wordt opgewekt door fossiele brandstoffen te gebruiken en deze brandstoffen zullen een keer opraken. Duurzame groene energie wordt opgewekt uit bronnen zoals de zon, de wind en het water en deze zijn in principe altijd beschikbaar. Een veel beter alternatief dus, waar we ons op moeten voorbereiden.

De verwachting

De exacte cijfers moeten dus nog bekend worden gemaakt en dit zal worden gedaan op 1 januari 2018. De verwachting is dat een gemiddeld huishouden dat jaarlijks 3500 kWh aan stroom verbruikt en 1500 m3 aan gas per jaar €110 meer zal moeten betalen dan in 2017. Ook in 2019 wordt weer een verhoging doorgevoerd. In de volgende grafiek kun je zien wat de energieprijzen de afgelopen drie jaren hebben gedaan en wat de volgende bekende voorspelling is.

 

Op de x-as vind je de bedragen in euro’s en op de y-as het jaartal. De grafiek geeft weer wat het verschil van de energieprijs was ten opzichte van het jaar ervoor. Na een daling van eerst €40 en daarna €50 op jaarbasis in 2016 en 2017, zal de energieprijs sinds 2017 alleen maar stijgen. Eerst was dit €20 op jaarbasis, maar in 2018 wordt dus €110 op jaarbasis verwacht. Wat de verwachting is voor 2019 is nog niet bekend, maar de trend is dat de prijzen zullen stijgen.

 

De verschillende afdelingen en hun bijdrage

Deze stijging wordt echter niet alleen door de belastingverhoging van de overheid bepaald. Ook de energieleveranciers hebben aangekondigd hun prijzen te verhogen en de netwerkbeheerders net zo. Van de €110 euro zal €68 bestaan uit de verhoging van de belastingen, de energieleveranciers verhogen hun eigen tarief met gemiddeld €30 per jaar en de netwerkbeheerders gooien hier jaarlijks nog eens €12 bij op.

 

Uitgave Jaarlijkse stijging (inclusief btw) Bijdrage aan stijging in percentages
Belastingen €68 62%
Energiekosten €30 27%
Netbeheerkosten €12 11%
Totale stijging €110 100%

 

De prijsopbouw

Dit gemiddelde bedrag van €110 bestaat dus uit drie stukken, namelijk de overheid, de energieleverancier en de netwerkbeheerder. Deze afdelingen werken onafhankelijk van elkaar en de energieleverancier heeft bijvoorbeeld geen invloed op wat de overheid met de belasting wil doen. Tegelijkertijd kan de overheid de energieleveranciers ook niet opdragen hun prijzen te verhogen of verlagen, dit doen ze zelf. De grootste bijdrage, en dit is maar liefst 62%, wordt geleverd door de belastingen. De energieleveranciers zijn verantwoordelijk voor een aandeel van 27% in de stijging en de netwerkbeheerders 11%.

Hieruit kan worden opgemaakt dat de grootste besparing te maken zou zijn op het gebied van de belastingen, maar helaas hebben we hier als consument weinig over te zeggen. Ook de kosten van de netwerkbeheerder liggen buiten ons bereik. De prijzen per energieleverancier verschillen echter en deze veranderen elk half jaar. De beste afdeling om geld te besparen in dit geval is op de energiekosten en dat betekent het vergelijken van energieleveranciers.

 

Energieleveranciers en de verwachting energieprijzen

De energieleveranciers bepalen zelf hoeveel ze elk half jaar de prijzen zullen verhogen of verlagen. Deze verschillen dus onderling. Voor 2018 heeft Nuon bijvoorbeeld aangekondigd een stijging van €28 te verwachten terwijl Essent een stijging verwacht van €25. Deze variatie in de prijzen houdt in dat het mogelijk is dat jouw energieleverancier al lang niet meer de voordeligste aanbieder is op de markt en dat jouw contract niet meer de meest gunstige optie is voor jouw situatie. De enige manier om uit te vinden of er betere aanbiedingen zijn, is door een uitgebreide vergelijking te maken. Dit doe je door jouw actuele gegevens in te voeren in een onafhankelijke vergelijkingssite.

 

Andere manieren om je energierekening te verlagen

Door van energieleverancier te veranderen los je het milieuprobleem echter niet op en het is dan ook altijd verstandig kritisch naar jouw energieverbruik te kijken. Je kunt hierop besparen door te analyseren waar jouw woning de meeste warmte verliest en doelgericht maatregelen te nemen. Dat betekent het isoleren van je vloer, dak of muren of het laten plaatsen van hr-glas. Er zijn ook simpelere manieren om energie te besparen. Als je je verwarming een jaar 1 graad lager zet, zal je al €60 besparen op je jaarlijkse rekening. Kijk ook naar je cv-ketel. Is deze oud en aan vervanging toe, dan kun je met een nieuwe hr-ketel aanzienlijke besparingen maken. Door je gezond verstand te gebruiken en je af te vragen waar je je energieverbruik kunt verbeteren, zal je rekening lager worden en zal je zelf het milieu ook minder belasten.

 

Vergelijk offertes

Hier vind je onze vergelijkingstool. Deze tool is onafhankelijk en te gebruiken als je nu al wilt beginnen met het vergelijken van de verschillende energieleveranciers.

energie

Verwachting energieprijzen

We kunnen geen van allen de toekomst voorspellen om te weten wat er met de energieprijzen gaat gebeuren. Om deze reden kunnen …