Voordelen energie vergelijken

Aangeraden wordt om één keer per jaar je huidige energiecontract onder de loep te nemen en deze te vergelijken met wat de actuele markt te bieden heeft. De energiemarkt verandert constant, net als de vraag en het aanbod van energie verandert. Een contract van een jaar oud is dus eigenlijk al gedateerd. Om met de tijd mee te gaan en zeker te weten dat je de beste energieprijs betaalt, is het vergelijken van energieleveranciers altijd een interessante oefening.

 

Een vergelijkingssite

Dit vergelijken doe je op een onafhankelijke vergelijkingssite. Het is belangrijk dat deze onafhankelijk is, want dat betekent dat jouw eventuele overstap hen geen winst oplevert. De site werkt onafhankelijk van de energieleveranciers. De energieleveranciers gebruiken deze sites wel om hun beste deals mee aan te bieden, maar daar zijn de vergelijkingssites ook voor. Bij een onafhankelijke vergelijkingssite zal je eerlijke informatie vinden die je kunt vertrouwen en die de energieleveranciers besloten hebben te publiceren. Bij een goede onafhankelijke vergelijkingssite krijg je dus ook echt de deal waarmee je op dat moment wordt gepresenteerd.

 

De voordelen

Maar waarom wordt je aangeraden om elk jaar een vergelijking te doen? Als je tevreden bent met je huidige energieleverancier hoef je dit ook zeker niet te doen en kun je prima bij hen blijven. De voordelen van vergelijken hebben echter te maken met actualiteit, financiën en gebruikersgemak.

 

Voordeel 1: heb invloed op de prijs van jouw energie

Wist je dat de energieleveranciers elk half jaar een nieuwe energieprijs aankondigen? Als jij een contract hebt met een vast tarief, dan merk je hier weinig van, maar heb je een contract met een variabel tarief dan zal deze per 1 januari en per 1 juli veranderen. De variatie in prijs wordt teweeggebracht door de overheid die ervoor kan kiezen de belastingen te verhogen. Ook is er de netwerkbeheerder die de prijzen kan veranderen naar aanleiding van veranderende transportkosten, meterhuur en aansluitkosten. Als deze twee instellingen veranderingen in prijs doorvoeren, dan heb je deze als consument simpelweg te accepteren. De energieleveranciers mogen echter sinds 2004 ook hun eigen prijzen bepalen en deze kunnen per leverancier verschillend zijn.

 

De veranderende prijzen van de leveranciers

De prijzen van de leveranciers veranderen voornamelijk omdat de markt verandert en daarmee de vraag en het aanbod. Gaat de vraag naar energie omhoog en het aanbod naar beneden, dan zal de energieprijs stijgen. De leveranciers moeten hierop inspelen en kunnen dit dus elk half jaar doen door hun prijzen aan te passen. Wat het ene half jaar de goedkoopste leverancier is, kan dus het andere half jaar een van de duurste zijn. Heb jij een contract met variabele tarieven, dan heb je niet meer de goedkoopste deal te pakken. En heb je een contract met vaste tarieven, dan is deze een jaar later dus zeer gedateerd. De enige manier om invloed te hebben op de prijs van jouw energie is door een vergelijking te doen en eventueel van energieleverancier te veranderen.

 

Voordeel 2: wees actueel en spring in op de prognose

Om er zeker van te zijn dat je altijd de beste prijs betaalt, doe je er dus goed aan om deze 6 tot 8 weken voordat je contract afloopt te vergelijken met wat de actuele markt te bieden heeft. Alleen zo kun je er zeker van zijn dat je de beste prijs voor energie betaalt. Daarnaast wordt er ook altijd een prognose gesteld en worden de energieprijzen voor de volgende periode voorspeld. Voor 1 januari 2018 is de prognose dat deze zullen stijgen. Dit is als gevolg van de plannen van de regering om de energiebelastingen te verhogen en het geld dat dit oplevert te investeren in duurzame energie. De komende 2 jaar zal de regering de belastingen blijven verhogen en kun je dus een stijging in energieprijzen verwachten. Het is in dit geval veel voordeliger een contract af te sluiten met vaste tarieven. De financiële voordelen hebben dus niet alleen te maken met de prijzen op de huidige markt, maar je kunt door te vergelijken je contract ook aanpassen op wat de markt het komende jaar voor ons in petto heeft.

 

Voordeel 3: gebruikersgemak

Het vergelijken van de aanbiedingen van energieleveranciers is iets waar je goed de tijd voor moet nemen, maar wat je zeer makkelijk wordt gemaakt. De informatie die de vergelijkingssites vragen vul je in een paar minuten in en je krijgt de resultaten direct gepresenteerd in een eenvoudig overzicht. Om doelgerichter te zoeken kun je van tevoren een aantal filters toepassen waardoor je bijvoorbeeld alleen leveranciers van groene energie te zien krijgt. Het overstappen is vervolgens een peulenschil. Als je de vergelijking op tijd doet, dan zal je nieuwe energieleverancier alles voor je in werking stellen. Tegen de tijd dat je oude contract verloopt ben je dan naadloos overgestapt op je nieuwe energieleverancier.

 

Vergelijk offertes

Het vergelijken van energie kan je dus financieel voordeel opleveren, geeft je de mogelijkheid je contract zo goed mogelijk af te stellen op de ontwikkelingen en de prognose en overstappen is gemakkelijk. Wacht dus niet en gebruik hier onze onafhankelijke vergelijkingstool zodat jij ook van al deze voordelen gebruik kunt maken.

 

 

energie

Verwachting energieprijzen

We kunnen geen van allen de toekomst voorspellen om te weten wat er met de energieprijzen gaat gebeuren. Om deze reden kunnen …