Welkomstkorting energie

Het aantal energieleveranciers welke hun diensten aanbieden op de markt is door de jaren heen explosief gegroeid. Dit heeft er voor gezorgd dat de bedrijven op zoek moesten gaan naar nieuwe mogelijkheden om potentiële klanten te overhalen om voor hen te kiezen en niet voor de concurrentie. Dit gebeurt uiteraard op verschillende manieren, maar niet in het minst door het aanbieden van een interessante welkomstkorting. Deze welkomstkorting is een leuk financieel voordeel welke op het einde van het jaar in mindering wordt gebracht op de afrekening van je energiefactuur. Wil je hier graag meer over te weten komen? Lees dan snel verder en kom alles te weten over de voordelen van de welkomstkorting!

Wat is de welkomstkorting?

De welkomstkorting is zoals de naam reeds laat vermoeden een korting die soms door energieleveranciers wordt aangeboden aan nieuwe klanten. Het betreft een mooie korting die niet wordt afgetrokken van de betaalde voorschotten, maar pas aan het eind van het jaar wanneer de finale factuur wordt opgesteld. Dat is misschien een beetje vervelend omdat je op deze manier uiteraard een volledig jaar moet wachten vooraleer de korting in mindering kan worden gebracht, maar anderzijds betekent dit wel dat de eerste afrekening bij je (nieuwe) energieleverancier er één is waar je, je niet teveel financiële zorgen om hoeft te maken.

Wanneer heb je recht op de welkomstkorting?

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat de welkomstkorting niet aan iedereen wordt aangeboden die zich registreert als nieuwe klant bij een energieleverancier. Verschillende bedrijven bieden ze wel aan, maar er zijn ook heel wat energieleveranciers die er voor kiezen om ze niet in hun welkomstaanbod op te nemen. Omwille van deze reden wordt het altijd aangeraden om goed te bekijken welke energieleveranciers jou op een gegeven ogenblik het beste voorstel kunnen doen voor wat het afsluiten van een nieuw energiecontract betreft. Dit kan op twee verschillende manieren gebeuren, namelijk:

  1. Door het uitvoeren van een objectieve vergelijking,
  2. Door het manueel aanvragen van offertes bij de verschillende energieleveranciers;

Kies je er uiteindelijk voor om in te tekenen op het welkomstaanbod van één van de verschillende energieleveranciers op de markt? Hou er dan altijd rekening mee dat de welkomstkorting is gebonden aan bepaalde voorwaarden. Zo is het bijvoorbeeld doorgaans niet mogelijk om het contract vroegtijdig te beëindigen en is het mogelijk dat de korting pas wordt toegekend vanaf het ogenblik dat er een bepaald verbruik is gerealiseerd. Sta er tot slot ook bij stil dat het hierbij uitsluitend gaat om een korting en dus niet om een terugbetaling. Met andere woorden, moet je geen extra bedrag betalen aan het einde van het jaar en krijg je geld terug? In dat geval kan je geen aanspraak (meer) maken op de welkomstkorting.

Wanneer komt de welkomstkorting te vervallen?

Zoals reeds eerder op deze pagina aangehaald is het altijd belangrijk om er rekening mee te houden dat de welkomstkorting die je ontvangt van je nieuwe energieleverancier op een bepaald ogenblik kan komen te vervallen. Dit gebeurt sowieso wanneer er geen extra bedrag moet worden betaald op je energiefactuur aan het einde van het jaar. Daarnaast geldt dit echter eveneens voor het geval dat je er bijvoorbeeld voor kiest om je nieuwe contract tijdens het jaar (vroegtijdig) stop te zetten. Ook dan zal je niets anders kunnen dan vaststellen dat de interessante welkomstkorting die je in eerste instantie had ontvangen definitief verloren is.

Welkomstkorting bij energieleveranciers vergelijken

Tot slot is het zo dat heel veel verschillende energiebedrijven er vandaag de dag voor kiezen om een welkomstkorting aan te bieden aan hun nieuwe klanten. De hoogte van deze korting is in principe nooit vastgesteld. Dit betekent dat ze zeer aanzienlijke verschillen kan vertonen waardoor het altijd de moeite waard is om er voor te kiezen om een (manuele) vergelijking uit te voeren tussen de verschillende welkomstbonussen. Alleen op deze manier kan je er namelijk van op aan dat je op het einde van de rit kiest voor de meest interessante welkomstbonus die er je op dat ogenblik kan worden aangeboden door een bepaalde energieleverancier.

energie

Verwachting energieprijzen

We kunnen geen van allen de toekomst voorspellen om te weten wat er met de energieprijzen gaat gebeuren. Om deze reden kunnen …